lauantai, 26 lokakuun

Mosambikissa järjestettiin 9. lokakuuta parlamentti- ja presidentinvaalit. Voittajaksi julistettiin jo 49 vuotta vallassa ollut Frelimo-puolue.

Mosambikin pääkaupungissa Maputossa vaaleja seuranneet mielenosoitukset yltyivät torstain ja perjantain välisenä yönä väkivaltaisiksi.

Mosambikissa järjestettiin 9. lokakuuta parlamentti- ja presidentinvaalit. Torstaina maan vaalikomissio julisti presidentinvaalin voittajaksi valtapuolue Frelimon ehdokkaan Daniel Chapon 71 prosentin ääniosuudella.

Frelimo on ollut vallassa 49 vuotta. Sadat opposition kannattajat kutsuivat vaaleja varastetuiksi ja vaalikomissiota korruptoituneeksi.

Euroopan unionin vaalitarkkailijat kertoivat tiistaina havainneensa epäselvyyksiä ääntenlaskennassa. Tarkkailijoiden mukaan tuloksia muutettiin äänestyspaikoilla ja vaalipiireissä perusteetta.

Opposition johtaja Venancio Mondlane on julistanut itsensä voittajaksi ja kehottanut ihmisiä osoittamaan mieltään vaalivilpin vuoksi. Virallisesti hän sai taakseen vain 20 prosenttia äänistä.

Vaalituloksen julkistamisen jäleen mielenosoittajat sytyttivät autonrenkaita ja tukkivat moottoriteitä Maputossa sekä tuhosivat Frelimon mainostauluja.

Osa heitteli kiviä kohti mellakkapoliiseja, jotka puolestaan hajottivat väkijoukkoja kyynelkaasulla. Maputossa oli AFP:n tietojen mukaan tietoliikennekatkoksia.

Yhteenottoja oli myös useissa muissa kaupungeissa. Maan pohjoisosassa sijaitsevassa Nampulassa yksi henkilö kuoli yhteenotoissa mielenosoittajien ja poliisin välillä.

Lähde: AFP

Jaa.
Exit mobile version