sunnuntai, 6 lokakuun

Nuorisosäätiö-vyyhdissä raskaita rikossyytteitä saaneelta liikemies Arto Autiolta vaaditaan Suomessa kymmenien miljoonien eurojen vahingonkorvauksia.

Suomen poliisin etsintäkuuluttama liikemies Arto Autio osallistui Virossa oikeuden istuntoon etäyhteydellä Valko-Venäjältä käsin. Autio tuomittiin Virossa lähes kolmen vuoden ehdolliseen vankeustuomioon törkeästä veropetoksesta. Kuva: Vallo Kruuser/ Eesti Ekspress

Europolin ja Suomen poliisin etsintäkuuluttama suomalainen liikemies Arto Autio on suojellut miljoonaomaisuuttaan viranomaisilta siirtämällä sitä lähisukulaisensa omistukseen Latviassa.

Autio ei ole saapunut Suomeen vastaamaan vakaviin rikossyytteisiin. Häntä vastaan on nostettu syytteet esimerkiksi avunannosta törkeään kavallukseen, avunannosta törkeään lahjomiseen elinkeinotoiminnassa ja avunannosta törkeään kirjanpitorikokseen.

Aution tekemät järjestelyt paljastuivat osana laajempaa Ylen MOT-toimituksen tekemää selvitystä, joka käsittelee Suomessa rikoksista tuomittujen liiketoimia Virossa ja muissa Baltian maissa.

Arto Aution lähisukulainen omistaa Latvian pääkaupungin Riian keskustan lähellä kokonaisen kerrostalon ja tontin. Vuonna 2019 talo romahti osittain ja 60 sen asukasta joutui muuttamaan muualle. Kesällä 2024 tontille haettiin rakennuslupaa. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Valko-Venäjä ei luovuta rikoksesta epäiltyjä

Autio on tuomittu Virossa veropetoksesta. Suomessa hän on syytettynä useista vakavista talousrikoksista Nuorisosäätiöön kytkeytyvässä rikoskokonaisuudessa.

Suomen poliisi ja Euroopan poliisivirasto eli Europol etsintäkuuluttivat Aution vuonna 2023, kun häntä ei saatu haastettua oikeuteen vastaamaan rikossyytteisiin. Autiolle ei ole edelleenkään saatu toimitettua haastetta.

MOT:n tietojen mukaan Autio asuu Valko-Venäjällä, joka ei pääsääntöisesti luovuta rikoksesta epäiltyjä Suomeen.

Nuorisosäätiö vaatii oikeudessa Autiolta kymmenien miljoonien vahingonkorvauksia. Vaatimukset liittyvät liiketoimiin Nuorisosäätiön kanssa. Niiden yhteydessä maksettiin lahjuksia ja aiheutettiin yleishyödylliselle säätiölle merkittävää taloudellista haittaa.

Autio tai tämän yhtiöt saivat miljoonien eurojen voittoja näissä liiketoimissa.

Syyttäjä on hakenut Aution omaisuutta takavarikkoon, mutta pakkotoimet ovat voimassa vain Suomessa.

Nuorisosäätiön entiset johtajat Perttu Nousiainen ja Aki Haaro on tuomittu jo aiemmin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin sekä suurin vahingonkorvauksiin. Nousiaisen kohdalla vahingonkorvaukset olivat yli 20 miljoonaa euroa. Aki Haaro on valittanut tuomiostaan hovioikeuteen.

Aution lähisukulainen omistaa asunnon myös tässä talossa Latvian pääkaupungissa Riiassa. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Perheellä merkittäviä omistuksia

Virossa kiinteistöalalla toimiva Autio on kerännyt itselleen mittavan omaisuuden.

Autio omisti vuoteen 2023 saakka Latvian pääkaupungissa Riiassa neljätoista kiinteistöä. Niiden yhteenlaskettu arvo on lähes kaksitoista miljoonaa euroa.

MOT selvitti Aution perheen omistuksia yhdessä latvialaisen tutkivan journalismin sivuston Re: Baltican toimittajan Sanita Jembergan kanssa.

MOT:n selvityksen mukaan Autio on siirtänyt kiinteistöt 20-vuotiaan lähisukulaisensa omistukseen. Nuorisosäätiö-juttua hoitanut erikoissyyttäjä Elina Karvo kertoo, että syyttäjälaitos ei ole tällä hetkellä hakemassa Latviassa olevaa Aution perheen omaisuutta takavarikkoon.

Nuorisosäätiö harkitsee kanteen nostamista

Jättikorvauksia Autiolta vaativa Nuorisosäätiö aikoo kuitenkin toimia asiassa. Säätiön puheenjohtaja Jari Laine sanoo, että Nuorisosäätiö harkitsee kanteen nostamista Autiota kohtaan Suomessa ja selvittää mahdollisia kansainvälisiä turvaamistoimia ”menetettyjen varojen palauttamiseksi”.

Oikeudessa arvioitaisiin todennäköisesti sitä, onko kiinteistöt hankittu kokonaan tai osin Nuorisosäätiöstä peräisin olevilla varoilla. Myös sitä voidaan arvioida, onko kiinteistöjen todellinen omistaja Arto Autio vai hänen lähisukulaisensa.

MOT ei tavoittanut Arto Autiota tai tämän lähisukulaista kommenttia varten. Lähisukulaisen nimeä tai tarkkaa sukulaisuussuhdetta ei kerrota jutussa, koska häntä ei epäillä rikoksista.

Jaa.
Exit mobile version