lauantai, 18 toukokuun

Yhdysvaltalainen sijoittaja Artur Karaman osti hotelli Punkaharjun konkurssipesältä tämän vuoden tammikuussa. Ylen MOT-toimitus selvitti laajasti hänen aiempia liiketoimiaan Suomessa.

Karamanin ja hänen liikekumppaneidensa taustalta paljastui esimerkiksi pöytälaatikkoyritysten verkosto sekä ilman työlupaa toimineille ulkomaisille siivoojille maksettuja hyvin alhaisia palkkoja.

Siivoojille satasia kuussa

Karamanin aiemmin omistamaan kotkalaiseen Hotelli Leikariin palkattiin siivoojiksi lähes kolmekymmentä pääosin vironvenäläistä naista.

MOT-toimituksen haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan siivoojien kuukausipalkaksi oli määritelty työsopimuksissa 540–580 euroa. Tämä on noin tuhat euroa vähemmän kuin kiinteistöpalvelualan työehtosopimus edellyttää.

Suomessa ei ole minimipalkkaa, mutta työntekijöille tulisi maksaa vähintään alan työehtosopimuksen mukaisesti.

Hotelli Leikarilla on nykyisin uudet omistajat, joilla ei ole mitään tekemistä Artur Karamanin tai tämän entisten yhtiökumppaneiden kanssa.

Hotelli Punkaharjun uusi omistaja Artur Karaman on julkisuudessa esiintynyt yhdysvaltalaisena sijoittajana. Hänen taustallaan vaikuttaa kuitenkin joukko vironvenäläisiä liikemiehiä. Kuva: Kuvakaappaus Etelä-Saimaa -lehden artikkelista

Hankintoja pöytälaatikkoyhtiöiltä

Aluehallintovirasto teki tarkastuksen Hotelli Leikariin syksyllä 2020. Viranomaisen laatiman tarkastuskertomuksen mukaan kotkalainen Hotelli Leikarin toiminnasta vastannut Hotel Scandinavian Oy oli tehnyt alihankinta- tai vuokratyösopimuksia 92 eri yhtiön kanssa.

Karamanin yhdessä liikekumppaniensa kanssa omistama hotelli tilasi myös erilaisia urakoita ja palveluita ulkomaisilta pöytälaatikkoyhtiöiltä. Leikari osti esimerkiksi remonttipalveluita lähellä Turkin rajaa Etelä-Bulgariassa sijaitsevalta yhtiöltä.

Bulgarialaisella yhtiöllä ei ollut liikevaihtoa, varallisuutta tai työntekijöitä eli se oli käytännössä pöytälaatikkoyhtiö.

Pankit ja muut rahanpesun torjuntaa tekevät tahot kiinnittävät huomiota liiketoimiin ja rahansiirtoihin tämän tapaisten yhtiöiden kanssa.

Aluehallintoviraston tarkastuksessa todettiin, että Hotelli Leikari oli rikkonut tilaajavastuulakia. Viranomainen määräsi Hotelli Leikarille kolme seuraamusmaksua, jotka olivat yhteensä 43 000 euroa. Näin suuret maksut ovat hyvin harvinaisia.

Yhteistyökumppanilla yhteys venäläiseen rahanpesuun

Hotelli oli myös tehnyt tavarakauppaa brittiläisen VKS Sales -yhtiön kanssa. Tilinpäätöksen mukaan tälläkään yhtiöllä ei ollut liiketoimintaa eli käytännössä kyse oli pöytälaatikkoyhtiöstä.

Brittifirman johtana toimi latvialainen mies, jonka kotiosoitteeksi oli Britannian kaupparekisterissä ilmoitettu Riian lähiössä oleva kerrostalo. MOT ei tavoittanut miestä kommenttia varten.

Latvialainen mies on johtanut Britanniassa myös toista yhtiötä. Tämän brittiyhtiön on omistanut eri aikoina kahdeksan veroparatiisiyhtiötä. Nämä veroparatiisiyhtiöt ovat nousseet esille useissa rahanpesutapauksissa eri puolilla maailmaa. Ne ovat osa niin sanottua Russian Laundromat -järjestelmää. Se oli valtava venäläinen rahanpesukoneisto.

Yhteys ei osoita Artur Karamanin tai tämän yhtiökumppaneiden syyllistyneen rahanpesuun tai muihin laittomuuksiin. Yhteistyö pöytälaatikkoyhtiöiden kanssa herättää kuitenkin kysymyksiä siitä, onko siinä kyse todellisista liiketoimista.

Hotelli Leikari Kotkassa.

Artur Karaman omisti yhdessä liikekumppaniensa kanssa Hotelli Leikarin vuosina 2017–2022. Nykyisin hotellilla on uudet omistajat. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Poliisitutkinta käynnissä

Artur Karaman omisti hotelli Leikarin vuosina 2017–2022 yhdessä vironvenäläisten liikekumppaniensa kanssa.

MOT:n tietojen mukaan Kaakkois-Suomen poliisilla on käynnissä esitutkinta, joka koskee epäiltyjä talousrikoksia Hotelli Leikarin toiminnassa. Esitutkintaan liittyy yli sadan tuhannen euron maksamaton vuokravelka, jonka Hotelli Leikari oli jättänyt maksamatta kiinteistön omistajille.

Poliisi ei kommentoi keskeneräistä esitutkintaa.

Karaman: Haluan luoda Suomeen työpaikkoja

Artur Karaman kieltäytyi MOT:n haastattelusta tai vastaamasta sähköpostilla esitettyihin kysymyksiin. Kysymykset koskivat esimerkiksi poliisin suorittamaa esitutkintaa, maksuja pöytälaatikkoyhtiöille sekä Hotelli Leikarin palkkaamien siivoojien alipalkkausta.

Leikarin toimintaa Karaman kommentoi toteamalla, että ”kyse oli ensimmäisestä yhtiöstämme Suomessa, eikä meillä ollut aiempaa kokemusta täällä toimimisesta.”

– Ikävä kyllä teimme virheitä, mutta niistä on otettu opiksi, Karaman kirjoitti.

Karamanin mukaan hän haluaa luoda Suomeen työpaikkoja etenkin alueille, jotka ovat olleet taloudellisissa vaikeuksissa.

Videolla Saimi Hoyer kertoo viimeisestä illasta, jonka hän järjesti toimiessaan Hotelli Punkaharjun yrittäjänä.

Saimi Hoyer: ”Toivottavasti kulttuuriperintöä vaalitaan”

Hotelli Punkaharju on yksi Suomen vanhimmista hotelleista ja se sijaitsee luonnonsuojelualueella. Saimi Hoyer omisti paikan seitsemän vuotta ja työskenteli itse hotellilla.

– Tämän paikan pyörittäminen vaatii suurta rakkautta alueeseen, sen historiaan ja kulttuuriperinnön vaalimiseen. Ja aika paljon unettomia öitä. Minä olin täällä seitsemän vuotta, 24/7, Hoyer sanoo MOT:n haastattelussa.

Hoyer on entinen malli ja tv-kasvo. Hänen aikanaan hotelli Punkaharju sai paljon näkyvyyttä mediassa. Hoyer myös järjesti erilaisia tapahtumia hotellilla ja teki paljon yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa.

Hän ei halunnut kommentoida Hotelli Punkaharjun uutta omistajaa. Hoyer kuitenkin toivoo, että uusi omistaja kunnioittaisi alueen merkittävyyttä.

– Omistajalla ei varmasti muuten ole niin suurta merkitystä kuin että se ihminen intohimoisesti rakastaa tätä aluetta, vaalii tätä kulttuuriperintöä ja tietää mitä täällä on tehty. Ja jos ei tiedä, niin tutustuu, Hoyer sanoo.

Vironvenäläinen liikemiesjoukko ostaa hotelleja

Artur Karaman on kertonut Kymen Sanomille toimineensa hotelli- ja matkailualan yrittäjänä Yhdysvalloissa. MOT ei löytänyt selvityksessään kuitenkaan merkkejä Karamanin laajemmasta liiketoiminnasta Suomen ulkopuolella.

Karaman on tehnyt Suomessa liiketoimia yhdessä kolmen vironvenäläisen liikemiehen kanssa. Heistä yhdellä on useita yrityksiä Venäjällä ja toinen on lainannut satoja tuhansia euroja Karamanille.

Näiden vironvenäläisen liikemiesten varallisuuden alkuperä jäi monilta osin avoimeksi MOT:n selvityksessä. Liikemiesten omistamat firmat olivat esimerkiksi ilmoittaneet Viron kaupparekisteriin vääriä osoitteita, eikä useille yrityksille löytynyt liiketiloja tai merkkejä todellisesta toiminnasta.

Yhtiöitä on siirretty sellaisten henkilöiden omistukseen, jotka vaikuttavat MOT:n selvityksen mukaan bulvaaneilta eli haamuomistajilta. Osalla yrityksistä oli kuitenkin suhteellisen merkittävää toimintaa eli joidenkin miljoonien liikevaihto.

Artur Karaman omistaa myös Kotkassa toimivan Beach Hotel Santalahden ja hän on toimitusjohtaja kotkalaisessa Hotelli Jokipuistossa. Sen omistaa vironvenäläinen liikemies ja Karamanin rahoittaja.

Hotellien pyörittäminen Itä-Suomessa sisältää huomattavia taloudellisia riskejä. Tilannetta on pahentanut venäläisten turistien katoaminen, kun Suomi on sulkenut itärajan.

Artur Karamanin entiset yhtiökumppanit ja nykyinen rahoittaja kieltäytyivät antamasta haastattelua tai vastaamasta kysymyksiin sähköpostilla.

Katso MOT: Itärajan hotellien uudet omistajat Yle Areenassa.

Suomen kansallismaisemassa Punkaharjulla oleva hotelli sai uuden amerikkalaisen omistajan. MOT alkoi tutkia asiaa ja löysi joukon vironvenäläisiä liikemiehiä, jotka ostavat hotelleja Itä-Suomesta.
Jaa.
Exit mobile version