maanantai, 7 lokakuun

Yli 900 Suomessa vakavista rikoksista syytettyä henkilöä pyörittää bisneksiään Virossa.

Videolla näkyy sellaisten yritysten sijainteja Tallinnassa, joiden omistaja tai johtaja on saanut syytteen vakavasta rikoksesta Suomessa. Kuvaaja: Janne Järvinen / Yle, grafiikka: Otso Ritonummi / Yle

Tallinnasta on tullut suomalaisrikollisten suosima kohde. Ylen MOT-toimituksen selvityksen mukaan ainakin 930 Suomessa vakavista rikoksista syytteen saanutta henkilöä omistaa tai johtaa yritystä Tallinnassa ja muualla Virossa.

MOT on tutkinut asiaa, koska siihen liittyy useita lieveilmiöitä. Viron avulla rikoksista tuomitut suomalaiset esimerkiksi kiertävät kotimaassa annettuja liiketoimintakieltoja tai pyrkivät siirtämään omaisuuttaan velkojiltaan piiloon.

Maksamattomia ulosottovelkoja yli 40 miljoonaa euroa

Selvityksessä löytyi 58 Suomessa talousrikosten takia liiketoimintakieltoon määrättyä henkilöä, jotka jatkavat yritystoimintaa Virosta käsin.

Liiketoimintakielto määrätään tapauksissa, joissa oikeus käytännössä arvioi henkilön käyttäneen yritystä rikoksentekovälineenä. Suomessa annetun liiketoimintakiellon pitäisi olla voimassa myös Virossa.

Selvityksessä löytyneillä liiketoimintakiellossa olevilla henkilöillä on Suomessa yhteensä yli 40 miljoonan euron edestä ulosottovelkoja, kuten maksamattomia veroja tai rikoksiin liittyviä vahingonkorvauksia.

MOT:n toimittaja Jyri Hänninen vieraili Tallinnassa kohteissa, joihin on rekisteröity valtavia määriä pöytälaatikkoyhtiöitä.

Yritystoiminta vain näennäisesti Virossa

Merkittävällä osalla yhtiöistä ei ole todellista toimintaa Virossa, vaan kyse on pöytälaatikkkoyhtiöistä, joita johdetaan Suomesta käsin.

Tämä kävi ilmi myös MOT:n vieraillessa yhtiöiden Viron kaupparekisteriin ilmoittamissa osoitteissa. Esimerkiksi Tallinnan keskustassa on osoite, jossa toimii maan kaupparekisterin mukaan yli 1500 yhtiötä.

Osoitteessa toimii palveluntarjoaja, joka perustaa asiakkailleen yhtiöitä ja hoitaa niiden käytännön asioita. Tällaisia palveluita tarjoavia konsulttiyhtiöitä toimii Tallinnassa useita.

Yksi suomalaisyritysten keskittymä sijaitsee Pikaliivan lähiössä Tallinnassa. Siellä on asuinkerrostalo, johon on rekisteröity yli 150 pääosin suomalaisten omistamaa yhtiötä.

Mitään suurta suomalaista yrityskeskittymää osoitteesta ei kuitenkaan oikeasti löydy. MOT ei löytänyt paikan päällä vieraillessaan mitään merkkejä siitä, että kohteessa olisi yhdenkään yrityksen toimitiloja tai mitään toimintaa.

Kerrostaloon on rekisteröity seitsemäntoista yhtiötä, joiden omistajalla on rikostuomiot Suomessa. Heistä kaksi on myös liiketoimintakiellossa Suomessa.

Osalla yhtiöiden omistajista on myös suuria ulosottovelkoja. Yhdellä summa on yli kaksi miljoonaa euroa ja silti hän on onnistunut kerryttämään yli sata tuhatta euroa varoja Viron-yhtiöönsä.

Kärsijöinä velkojat ja veronmaksajat

Suomalaisten talousrikollisten toiminta näyttää Virossa jäävän usein katveeseen. Suomen poliisilla ei ole toimivaltaa Virossa. Keskusrikospoliisi ei halunnut edes kommentoida koko ilmiötä tai antaa haastattelua.

Suomalaisten talousrikollisten aiheuttamat haitat näkyvät usein juuri Suomessa. Siksi Viron poliisilla ei ole välttämättä suurta halukkuutta tutkia tapauksia. Kärsijöitä ovat esimerkiksi talousrikollisten velkojat ja Suomen valtio.

Lähes 90 MOT:n tutkimaa henkilöä oli saanut Suomessa tuomion törkeästä velallisen epärehellisyydestä tai velallisen petoksista. Nämä henkilöt ovat siis piilottaneet varallisuuttaan velkojiltaan.

MOT:n tilaamista ulosottotodistuksista selviää, että henkilöillä on Suomessa suuria verovelkoja ja rikoksiin liittyviä vahingonkorvauksia.

Katso uusin MOT: Talousrikollisten jäljillä Tallinnassa Yle Areenassa.

Jaa.
Exit mobile version