sunnuntai, 13 lokakuun

Jalan uskotaan kuuluvan brittikiipeilijä Andrew Irvinelle, joka katosi lähellä maailman korkeimman vuoren huippua vuonna 1924.

Mount Everestiltä on löytynyt jalka, joka saattaa kuulua sata vuotta sitten kadonneelle vuorikiipeilijälle Andrew Comyn Irvinelle.

Asiasta kertoo esimerkiksi National Geographic, jonka televisiokanavalle dokumenttia kuvanneet kiipeilijät löysivät jalan maailman korkeimmalta vuorelta syyskuussa. Jalka kenkineen ja sukkineen oli ollut hautautuneena jäähän, mutta tullut esiin jään sulaessa.

Jalan uskotaan kuuluvan Irvinelle, sillä sukkaan on kirjottu nimi A.C. Irvine.

Dokumenttiryhmä pääsi jalan jäljille, kun se löysi sattumalta happipullon, johon oli kirjattu vuosiluku 1933. Tuona vuonna kiipeilijä löysi vuorelta Irvinelle kuuluneen jäähakun, ja ryhmä päätteli, että Irvinen ruumis voisi olla lähellä.

Dokumentaristit tutkivat aluetta usean päivän ajan, kunnes he löysivät jäästä irti sulaneen jalan.

Jalka toimitettiin vuorelta Kiinan viranomaisille. National Geographicin mukaan Irvinen sukulaiset ovat luvanneet toimittaa DNA-näytteen, jotta vainajan henkilöllisyys voidaan varmistaa.

Kamera voisi ratkaista mysteerin

Yli 300 ihmistä on menettänyt henkensä valloittaessaan maailman korkeinta vuorenhuippua. Kiipeilijöiden kohtaloksi koituvat muun muassa kylmyys, lumivyöryt ja hapenpuutteesta johtuva vuoristotauti.

Brittiläinen 22-vuotias vuorikiipeilijä Irvine yritti kiivetä maailman korkeimman vuoren huipulle kiipeilyparinsa George Malloryn kanssa vuonna 1924. Irvine ja Mallory kuitenkin katosivat vuoren koillisrinteellä sen jälkeen, kun heidät oli nähty elossa vain muutaman sadan metrin päässä huipusta.

Malloryn ruumis löytyi vuonna 1999, mutta Irvinen ruumista ei ole tätä ennen löydetty. Irvineä on kuitenkin etsitty ahkerasti, jotta saataisiin selville, pääsikö pari koskaan Everestin huipulle.

Irvinellä uskotaan olleen mukanaan kamera. Jos se löytyisi, sen filmi voisi kertoa, saavuttiko pari huipun.

Irvinen ja Malloryn onnistuminen muuttaisi vuorikiipeilyhistoriaa. Nykytiedon mukaan Everestin huipun saavuttivat ensimmäisenä historiassa uusiseelantilainen Sir Edmund Hillary ja nepalilais-intialainen Tenzing Norgay vuonna 1953.

Irvine ja Mallory olisivat siis onnistuessaan valloittaneet huipun jo 29 vuotta aiemmin.

Jaa.
Exit mobile version