perjantai, 17 toukokuun

Movetron on kovassa iskussa. Keikkoja riittää joka viikonlopulle ja uutta musiikkia syntyy. Se on hyvin 30 vuotta kasassa olleelta bändiltä.

Samaan aikaan ilmassa on suru. Yhtyeen perustajajäsen Timo Löyvä kuoli helmikuussa 59-vuotiaana.

Päivi Lepistön ja Jukka Tanttarin silmät kostuvat, kun he muistelevat ystäväänsä. He ovat kuitenkin iloisia, että Löyvä ehti kertoa muistonsa yhtyeestä kertovaan kirjaan.

Maanantaina julkaistun Movetron – Romeosta Juliaan -kirjan on kirjoittanut Taina West.

Yhtye sai kuulla uransa alussa, ettei heidän tekemällään eurodancehumpalla pitkään jatketa.

– Monet sanoivat, että toi on tommonen hetken juttu. Kestää minkä kestää. Naattikaa, Lepistö muistelee.

– Teitä ei enää kolmen vuoden päästä muista kukaan. Mutta nyt on mennyt 30 vuotta, Tanttari kuittaa.

Movetron iski ajan hermoon

Movetron ei välttämättä löisi läpi tänä päivänä. Ainakaan Romeo ja Julia -kappaleella. Biisin rakenne on erikoinen, sillä kertosäe alkaa vasta kahden minuutin jälkeen. Nykyisin kappaleet usein lähtevät kertsillä.

Levy-yhtiössäkin Movetronin biisiä pidettiin outona ja sen julkaisemista epäröitiin. Bändi piti päänsä, ja kun kappale saatiin julki, se soi joka paikassa vuonna 1995.

Kaksikko muistelee alkuaikojen keikkoja, jolloin yleisö lauloi Romeo ja Julia -kappaletta kovempaa kuin mitä kaiuttimista lähti.

Lepistö ja Tanttari pohtivat, miksi Romeo ja Julia on hitti, joka soi vielä vuosikymmenien jälkeenkin. Heidän mielestään parasta siinä on teksti, joka on Timo Löyvän käsialaa. Klassisessa rakkaustarinassa on draamaa ja romantiikkaa.

– Siinä on myös se, että kun jengi on tanssilattialla, niin siellä Romeo voi tehdä itseään tykö vastakkaiselle sukupuolelle, sanoo Tanttari.

He arvelevat, että Movetron kolahti 90-luvulla ihmisiin, koska se oli jotain uutta. Eurodancea ei Suomessa ollut juurikaan tehty. Musiikki osui myös yhteiskunnalliseen tilanteeseen.

– Ihmiset olivat laman kourissa ja semmoisessa alhossa. He kaipasivat ilonpitoa, sanoo Lepistö.

Laulaja näkee samanlaisia merkkejä tässä ajassa, kun taloudellisesti menee jälleen kerran huonosti. Movetronin keikoille tullaan pitämään hauskaa.

– Edes sen tunnin verran ihminen saa unohtaa kaikki maailman paskat.

Suosio hiipui

Movetronin suosio jatkui 90-luvun loppuun, mutta vuosituhannen alussa kaikki hiipui. Yhtyeeseen liittyi räppäriksi ja laulajaksi Chris Sanders ja esityskieli vaihtui englanniksi. Neljäs levy The 4th Dimension floppasi. Bändi hajosi ja Päivi Lepistö aloitti soolouran.

Movetronin ei kuitenkaan tarvinnut odotella paluuta kovin pitkään, sillä ysärimusiikista innostuttiin jälleen vuoden 2005 jälkeen. Yhtye palasi listoille Ei kenenkään maa -kappaleella vuonna 2007.

Seuraavana vuonna Movetron osallistui Suomen euroviisukarsintaan. Edustuspaikkaa ei kuitenkaan tullut. Bändi ehti myöhemmin osallistua myös Liettuan viisukarsintaan.

Movetron on edelleen kiinnostunut Euroviisuista. Kaksikko tuumaa, lähettävätkö he kappaleen UMK:hon vai lähestyykö UMK heitä.

Movetron on tullut jäädäkseen

Eurodancen suosio on pysynyt Suomessa vakaana ainakin viimeiset kymmenen vuotta. Movetronin lisäksi keikkoja tekevät tiuhaan muun muassa Aikakone ja Waldo’s People. Ysärimusiikkiin erikoistuneilla festareilla vierailevat ulkomaiset suuruudet kuten E-Type, Basic Element ja Günther.

Movetron uskoo, että eurodance on saavuttanut Suomessa samanlaisen statuksen, jonka väheksytty iskelmä sai aiemmin.

– Kaikilla ysäribändeillä on entistä nuorempaa yleisöä, tietää Lepistö.

Musiikkityyli on uudessa suosiossa myös muualla Euroopassa. Tämä näkyy esimerkiksi Euroviisuissa, jossa kuullaan tänä vuonna useampia eurodancekappaleita kuten Windows95manin No rules.

– Tämä on tullut jäädäkseen. Se on yksi genre muiden joukossa. Pitäisi tapahtua jotain tosi radikaalia, että se romahtaisi täysin, Lepistö pohtii.

Movetronin suosio yllättää edelleen tekijänsäkin. Vastottain Kiteellä ikärajattomalla keikalla eturivissä tanssivat lapset. Toisaalla baari oli täynnä parrakkaita liiviäijiä, jotka osasivat kaikki sanat ulkoa.

– Mutta me vedetään sata lasissa ja vähän enemmänkin. Ja 30-vuotias bändi jaksaa tuottaa uutta humppaa humppakansalle kuunneltavaksi, Movetronin kaksikko sanoo.

Jaa.
Exit mobile version