sunnuntai, 22 syyskuun

MTV:n mukaan vain kolme koulua pyysi ottamaan mukaan rikosrekisteriotteen ennen ensimmäistä sijaisuutta. Perusopetusjohtaja kertoo, että käytännöt tarkistetaan.

Helsingin kaupunki aikoo tarkistaa huomiota herättäneet sijaiskäytäntönsä.

MTV Uutiset kertoi käyttäneensä poikkeuksellisia journalistisia menetelmiä ja hakeneensa kaikkiin Helsingin peruskouluihin sijaisopettajaksi tekaistulla henkilöllisyydellä.

Kuvitteellinen sijainen pääsi jopa 35 helsinkiläisen peruskoulun sijaisopettajalistalle, joista yli puolet toimi Whatsappissa. Ryhmissä oli esimerkiksi tarjolla sijaisuuksia.

Sijaisopettajalista tarkoittaa koulun listaa ihmisistä, jotka voivat sijaistaa opettajia esimerkiksi sairaustapauksissa.

Helsingin kaupungin perusopetusjohtaja Outi Salo kertoo nyt Ylelle, että kaupunki tarkistaa sijaisten palkkaamisen toimintatavat kouluissa.

– Tulemme kertaamaan koulujen kanssa heidän ohjeistukset ja toimintatavat, jotta ne ovat yhtenäiset.

Salon mukaan kaupungin ohje kouluille on, että esimerkiksi lyhytaikaiset sijaiset tavataan ensin, jolloin myös henkilöllisyys varmistuu. Lisäksi jokaiselta pyydetään rikosrekisteriote, jos työsuhde solmitaan.

MTV:n jutussa käy ilmi, että vain kolme koulua pyysi ottamaan mukaan rikosrekisteriotteen ennen ensimmäistä sijaisuutta.

Lainsäädäntö velvoittaa työnantajaa tarkastamaan lasten kanssa työskenteleviltä rikosrekisteriotteen, mikäli työskentelee esimerkiksi opettajana yli kolme kuukautta yhden kalenterivuoden aikana.

Salon mukaan Helsingissä rikosrekisteriotetta kysytään sijaisilta myös sitä lyhyemmissä työsuhteissa. Hän myös kertoo, että rikosrekisteriotetta voidaan pyytää vasta kun ollaan solmimassa työsuhdetta.

– Toki rikosrekisteriotteen saamisessa voi kestää jonkin aikaa, jos se ei ole valmiina kyseisellä henkilöllä.

Salo ei ota kantaa siihen, onko siis mahdollista, että joku sijainen pääsee kuitenkin tekemään jo työvuoroaan ilman rikosrekisteriotteen tarkastusta.

Hän sanoo, että pääsääntöisesti kouluissa on sijaisena tuttuja henkilöitä ja uusille pitäisi ennakkoon tiedottaa, että rikosrekisteriote pitää tilata, jos haluaa tulla kouluun töihin.

Johtajan mukaan tapauksessa ei ole turvallisuusriskiä

Perusopetusjohtaja Salon mukaan koulut tarkastavat sijaisen henkilöllisyyden viimeistään koululle saapuessa ja pitävät perehdytyksen.

– Kyllä siinä kohtaamisia tapahtuu, ei sinne luokkaan suoraan laiteta. Aluksi käydään läpi koulun sijaiskansiota ja peruskäytänteet.

Salo kertoo, että perehdytyksen pituus voi kuitenkin riippua siitä, millainen työtausta sijaisella on ja kuinka kiireinen tilanne koululla on sillä hetkellä.

Salon mukaan kouluilla on käytössä kaupungin tekemät perehdytysmateriaalit, joihin on lisätty koulujen omia täydentäviä kohtia.

Kaksi koulua lähetti kuvitteelliselle sijaiselle, eli MTV:n toimittajalle, myös koulujen pohjapiirrokset.

– No, näinhän ei voi toimia, toteaa Salo.

Salo ei näe, että koulujen turvallisuus olisi tällä hetkellä vaarassa sijaiskäytäntöjen vuoksi, sillä sijaiset tavataan aina kasvokkain, heidät perehdytetään ja heidän sopivuutta arvioidaan ennen kuin heidät palkataan opettamaan.

– Tässä [MTV:n] jutussahan nyt tuli vasta ilmi, että hän olisi halukas tulemaan kouluille ja halukas tulemaan niin sanotusti koulun sijaislistalle. En näe mitään turvallisuusuhkaa tästä kouluille ja oppilaille.

Oletko havainnut ongelmia sijaisten ohjeistamisessa tai palkkaamisessa helsinkiläisissä kouluissa? Kerro meille, teemme juttua.

Lisätty 7.9.2024 kello 19.00: Lisätty otsikon alkuun MTV.

Jaa.
Exit mobile version