sunnuntai, 6 lokakuun

Kuhmoisissa sijaitsevasta yksityisestä asemuseosta varastettiin 34 käsiasetta tällä viikolla. Osaan aseista ei saa enää patruunoita, arvioi kokenut asekauppias.

Nikke Sillanpää,

Petra Ketonen

Kuhmoisten asemuseosta varastettujen käsiaseiden rahallista arvoa on vaikea määritellä. Asemuseon omistaja Ari Lehtonen kuvailee aseiden merkitystä Ylelle tekstiviestillä.

– Suomen historiaa ja muutama uniikki, joten arvon määrittäminen rahallisesti on vaikeaa.

Museon turvajärjestelyistä Lehtonen ei kerro tässä vaiheessa varkauden tutkintaa.

Pirkanmaalla sijaitsevasta Kuhmoisten asemuseosta varastettiin tiistai-iltapäivän ja keskiviikkoaamupäivän välisenä aikana 34 käsiasetta. Museon turvallisuusjärjestelmistä ei kerrota julkisuuteen tässä vaiheessa tutkintaa.

Rikoskomisario Kari Aaltio Sisä-Suomen poliisilaitoksesta kommentoi aikaisemmin Ylelle, että kaikki varastetut aseet ovat toimintakuntoisia. Poliisin pelkona on, että aseet päätyvät rikollisten käsiin.

Yle kysyi arviota varastetuista aseista myös kokeneelta asekauppiaalta. Asekauppiaiden liiton puheenjohtaja Timo Huikkalan mukaan varastetut käsiaseet ovat kaikki vanhoja historiallisia aseita. Huikkala vastasi kysymyksiin sähköpostilla.

Osaan aseista ei saa enää patruunoita, Huikkala kertoo.

Huikkalan mukaan aseiden patruunoita ei voi valmistaa itse, mutta niitä voisi ladata. Lataaminen vaatii nalleja ja ruutia, joiden ostajalla tulee olla aselupa. Varastettujen aseiden joukossa on kuitenkin sellaisia, joihin lataustarvikkeita ei saa.

– Jälleenlataus ja patruunoiden itse lataaminen ylipäätään vaatii asiantuntemusta. Osalla aseharrastajista on se taito.

Aseista julkaistun listan malleihin haetaan useimmiten hankkimislupa tarkkuus- ja perinneammuntaa varten sekä keräilyperustein.

Kaikki aseet ovat yli 80 vuotta vanhoja, ja niitä on ollut ennen Suomessa paljon. Huikkalan mukaan varastettujen aseiden mallit eivät ole nykyään kovinkaan suosittuja, mutta aseita on keräilijöillä jonkin verran. Osa varastetuista aseista on harvinaisempia mutta listalla ei ole sellaisia, joita olisi olemassa vain yksittäisiä kappaleita.

Huikkala ei usko, että keräilijät olisivat kiinnostuneita ostamaan luvattomia aseita kokoelmiinsa.

– Asekeräilijä-statuksen ja aseluvan saaminen on sen verran haastavaa ja keräilijät niin omistautuneita, ettei kukaan riskeeraisi lupiaan ostaakseen luvattoman aseen, oli se kuinka harvinainen tahansa.

Huikkalan mukaan varastetut aseet eivät voi päätyä asekauppoihin myyntiin, koska ne ovat luvattomia aseita.

– Museossa aseisiin on ollut lupa. Aselupa kulkee aina aseen mukana, eli kun aseet on varastettu, varkailla ei ole niihin lupaa joten ne ovat laittomia.

Jos aseliike ottaisi tällaisen aseen myyntiin, liike syyllistyisi Huikkalan mukaan ampuma-aserikokseen.

Huikkala ei osaa arvioida, miksi museosta on varastettu vanhoja aseita.

– Toistaiseksi vain tekijät tietävät miksi, Huikkala kommentoi sähköpostiviestissä.

Ylen toimittaja Juha Kokkala raportoi Kuhmoisten asevarkaudesta torstaina iltapäivällä:

Juttuua täsmennetty 5.7.2024 tiedolla, että asemuseon omistaja ei kommentoi museon turvajärjestelyjä tässä vaiheessa varkauden tutkintaa.

Jaa.
Exit mobile version