torstai, 10 lokakuun

Tiistaina kolme isoa yhtiötä kertoi aloittavansa muutosneuvottelut. Ekonomistien mukaan ensi vuonna suunta kääntyy parempaan.

Elisa Paljakka,

Ville Toijonen

Useat yhtiöt ilmoittivat tiistaina muutosneuvotteluista, jotka koskevat työntekijöitä ympäri Suomen.

Esimerkiksi hoivayritys Attendo arvioi tiistaina, että se vähentää 250 henkilötyövuotta. Neuvotteluiden piirissä on noin 1 800 työntekijää. Teollisuuden puolella metsäyhtiö UPM Fibres ilmoitti vähentävänsä 110 paikkaa ja teräsyhtiö Ovako Imatra 70 henkilötyövuotta.

Teräsyhtiö Ovako työllistää Imatralla noin 550 henkeä. Sen mahdollisilla irtisanomisilla olisi paikkakunnalle iso vaikutus, arvioi kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja luottamusmies Ilkka Nokelainen.

– Kyllä se oli aikamoinen musta tiistai. Nyt viimeistään pitäisi kaikkien herätä siihen, että täällä Etelä-Karjalassa tarvitaan tukea ja vivutusta, että yritykset pärjäävät ja pystyvät työllistämään ihmisiä, Nokelainen sanoo.

Imatra sijaitsee lähellä Suomen ja Venäjän välistä rajaa. Rajasulku on vaikuttanut pysäyttämällä alueen viennin sekä lopettanut matkailusta syntyvät tulot.

Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan ja työelämän vanhempi yliopistonlehtori Markku Sippola sanoo, että huonojen uutisten iso määrä vaikuttaa siihen, näkevätkö ihmiset paikkakunnalla mahdollisuuksia elämiseen ja työntekoon myös tulevaisuudessa.

– Tutkimusten mukaan vaikeimmin työllistyvillä on heikoimmat edellytykset muuttaa työn perässä, Sippola sanoo.

Esimerkiksi teollisuuden alalla työpaikat saattavat Sippolan mukaan olla hyvin erikoistuneita, jolloin vastaavaa korvaavaa työtä ei löydy helposti edes samasta maakunnasta.

Epävarmuus näkyy asuntokaupassa

Irtisanomiset ja niiden uhka vaikuttavat esimerkiksi asuntokauppaan, sanoo OP koti Kaakkois-Suomen myyntijohtaja Jessica Pesu.

– Kodinvalintaan vaikuttaa paljon työpaikan sijainti jo esimerkiksi sen perusteella, paljonko ajokilometrejä kertyy.

Irtisanomisten tai muutosneuvotteluiden vaikutus näkyy asuntokaupassa Pesun mukaan pienellä viivellä, kun ihmiset suunnittelevat mitä seuraavaksi tekevät.

Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtajan, luottamusmies Ilkka Nokelaisen mukaan uudet ilmoitukset muutosneuvotteluista kuvastavat tilannetta itärajan lähellä ja Etelä-Karjalassa.

Ekonomistit ennustavat parempaa

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan Suomen talouskehitys on ollut jo parin vuoden varsin heikkoa.

– Perussyy tulee tietysti siitä, että Euroopassa on sota ja Suomi on menettänyt Venäjän vientimarkkinat. Suomen talous on nyt uuden aikakauden ja epävarmuuden edessä, sanoo pääekonomisti Penna Urrila.

Urrila arvioi, että monen yhtiön samanaikainen ilmoitus muutosneuvottelujen aloittamisesta on vain sattumaa.

– Tässä vaiheessa työmarkkinoilla on varsin heikko veto. Tämän hetkisten arvioiden mukaan työmarkkinatilanne kuitenkin paranisi ensi vuoden aikana, Urrila sanoo.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen vs. ylijohtaja Tuulia Hakola-Uusitalo toteaa, että sote-puolen muutosneuvotteluiden taustalla vaikuttavat erilaiset syyt kuin yksityisellä puolella.

– Julkisen talouden tila on huono ja säästösyistä sote-puolen rahoituskuvio on kiristynyt. Se mitä julkiselle taloudelle pitäisi tehdä, on pitempiaikainen murhe.

Ekonomistien mukaan kaikki ennusteet näyttävät kuitenkin positiivista kasvua työllisyydessä.

– Useampi ennustelaitos sanoo, että työttömyyden kasvu on tästä kesästä alkaen ollut taittumassa. Ei ehkä vähenemässä vielä, mutta taittumaan päin, Hakola-Uusitalo sanoo.

Jaa.
Exit mobile version