sunnuntai, 22 syyskuun

Sodan tarkkailijat ja uutismediat arvioivat satelliittikuvien perusteella, että Venäjä on saattanut testata mannertenvälistä ballistista ydinohjusta.

Pohjois-Venäjällä sijaitsevassa sotilastukikohdassa on paljastunut erikoinen kraatteri.

Kraatteri havaittiin 21. syyskuuta otetuista satelliittikuvista. Kraatteri näyttää ilmestyneen Plesetskin sotilastukikohdan harjoituskentälle Arkangelissa.

Kraatterista ovat uutisoineet esimerkiksi venäläiset Radio Svoboda ja venäläinen oppositiolehti Meduza.

YK:n aseriisuntatutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Pavel Podvig epäilee satelliittikuvan perusteella, että kraatteri saattaa olla tulosta Venäjän epäonnistuneesta asekokeesta.

Podvig kirjoittaa X:ssä, että kraatterin koko viittaisi siihen, että Venäjä testasi mannertenvälistä ballistista Sarmat-ydinohjusta.

Myös sotaa seuraava Telegram-kanava epäilee, että kraatteri saattoi syntyä epäonnistuneen asekokeen seurauksena.

Päivityksessä todetaan, että Nasan satelliittivalvonta antoi hälytyksen suuresta tulipalosta alueella samoihin aikoihin, kun satelliittikuvat otettiin.

Sarmat on nestemäistä polttoainetta käyttävä ohjus. Sosiaalisessa mediassa arvioidaan, että onnettomuus on voinut tapahtua myös erillään laukaisusta, eli esimerkiksi polttoainetta purettaessa.

Mikä on Sarmat?

Venäjän kehittämä RS-28 Sarmat on mannertenvälinen ballistinen monikärkiohjus.

Sotilasliitto Natossa se tunnetaan nimellä Saatana 2.

Ohjuksen kantaman kerrotaan olevan 18 000 kilometriä.

Sarmat pystyy kuljettamaan 10–15 ydinkärkeä. Lastina voi olla myös yhdistelmä ydinkärkiä ja ohjustentorjunnan hämäyslaitteita. Kärjet voivat muuttaa lentosuuntaansa irtauduttuaan raketista.

Venäjän presidentin Valdimir Putininin mukaan Sarmrat on ase vailla vertaa.

Venäjän media on puhunut Sarmatista aseena, jolla voi pyyhkäistä Texasin tai Ranskan kerralla maapallon pinnalta.

Brittilehti Telegraphin haastatteleman amerikkalaistutkija arvioi vuonna 2022, että Venäjän Sarmat saattaa olla maailman tuhovoimaisin yksittäinen ase.

Venäjä on kehittänyt ohjusta vuodesta 2009.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjä teki Sarmatilla onnistuneen asekokeen huhtikuussa 2022.

Helmikuussa 2023 CNN kertoi lähteisiinsä viitaten, että presidentti Joe Bidenin Ukrainan-vierailun aikana Venäjä yritti laukaista Sarmat-ohjuksen, mutta epäonnistui.

Venäjän ulkoministeriö on kiistänyt väitteet.

Viime vuoden syyskuussa Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos ilmoitti, että Venäjä on ottanut Sarmatin taistelukäyttöön. Väitteitä ei ole onnistuttu vahvistamaan.

Jaa.
Exit mobile version