perjantai, 17 toukokuun

Heikko taloustilanne näyttää säikäyttäneen erityisesti matkailu- ja ravintola-alan yritykset. Osa paikoista tulee kuitenkin hakuun vasta toukokuussa.

Suurin pudotus kesätyöpaikkailmoitusten määrässä on matkailu- ja ravintola-alalla. Ilmoituksia on nyt reilut 40 prosenttia vähemmän kuin viime keväänä.

Kesätyöilmoituksia on julkaistu tänä vuonna reilusti vähemmän kuin viime vuonna, kertoo ilmoitussivusto Oikotie.

Ensimmäiset ilmoitukset julkaistiin sivustolla marras–joulukuussa. Vielä tammi–helmikuussa luvut näyttivät hyviltä, mutta maaliskuussa uusia kesätyöilmoituksia ei enää tullut Oikotielle entiseen tapaan.

Huhtikuun loppuun mennessä ilmoituksia oli kertynyt noin viidenneksen vähemmän kuin edellisenä vuonna. Luvut huhtikuulta ovat tosin vasta alustavia tietoja.

Syy on talouden heikko tilanne, sanoo johtaja Päivi Salminen-Kultanen Oikotieltä. Samanlainen kehitys on nähtävissä hänen mukaansa myös TE-toimiston ilmoituksissa.

Paikkoja tulee kyllä haettavaksi vielä toukokuussakin, mutta työnantajat seuraavat nyt tarkasti taloudellisen tilanteen kehittymistä, Salminen-Kultanen arvioi.

Tilanteen tarkkailua viime hetkeen saakka

Suurin pudotus ilmoitusten määrässä on matkailu- ja ravintola-alalla, joka on tavallisesti ollut Oikotien toiseksi suurin kesätyöpaikkojen ilmoittaja. Alan kesätyöpaikkailmoituksia on nyt reilut 40 prosenttia vähemmän kuin viime keväänä.

Edunvalvontajärjestö Mara ei tilastoi kesätyöpaikkojen määrää etukäteen, mutta työmarkkinajohtaja Olli Varmo arvioi, että paikkoja olisi tänä kesänä ainakin 10 000. Huippuvuonna 2019 matkailussa ja ravintoloissa oli noin 18 000 kesätyöpaikkaa.

– Oletettavasti heikko yleinen taloudellinen tilanne vaikuttaa siihen, että yhtä paljon kesätyöpaikkoja ei ole tarjolla kuin esimerkiksi viime vuonna, hän arvioi.

Osa kesätöistä saattaa tulla haettavaksi tavallista myöhemmin.

– Yritykset ovat varovaisia sesonkityöntekijöiden palkkaamisessa ja tarkkailevat suhdanteen ja kysynnän kehittymistä viime hetkille saakka.

Viime hetken paikatkaan eivät kuitenkaan riitä nostamaan kesätöiden tavallisen vuoden tasolle, Varmo sanoo.

Matkailu- ja ravintola-alan yritykset toivovat lämmintä kesää, sillä silloin ihmisiä liikkuu enemmän, sanoo työmarkkinajohtaja Olli Varmo. Kuva: Patrik Molander / Yle

Matkailu- ja ravintola-ala on kuitenkin elänyt viime vuosina vaikeita aikoja: pandemia vei asiakkaat ja inflaatio nosti kustannuksia. Venäjän hyökättyä Ukrainaan venäläisiä turisteja ei Suomessa juuri näy.

Nyt työnantajien uskon vahvistamiseksi kaivattaisiin merkkejä paremmista ajoista. Varmon mukaan talouden selkeä piristyminen voisi lisätä uskoa tulevaisuuteen sekä yrittäjillä kuin ravintolaan tulevilla kuluttajilla.

Eri asia on, ehditäänkö taloudessa nähdä merkkejä piristymisestä ennen kesäkauden alkua, hän sanoo.

Tavanomaista huonompi kesä edessä

Siitä, kuinka paljon vähemmän kesätyöpaikkoja on tänä vuonna tarjolla, ei ole tarkkaa tietoa, sillä yhdessä ilmoituksessa voi olla useita paikkoja.

Se on kuitenkin selvää, että tilanne on tavallista huonompi. Ilmoitusten määrä on laskenut lähes kaikilla aloilla.

– Viime vuonna palattiin takaisin ennen koronaa olevalle kesätyöilmoitusten määrälle, eli sikäli se ei ollut mitään poikkeuksellisen hyvää, vaan paluuta normaalitasolle, Päivi Salminen-Kultanen sanoo.

Kesätöitä kannattaa hakea myös muilta omalta unelma-alalta, sillä työkokemusta miltä alalta vain on arvokasta, sanoo Oikotien Päivi Salminen-Kultanen. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Kesätöihin mielivän ei kuitenkaan kannata luovuttaa, sillä paikkoja on edelleen tarjolla.

Eniten kesätyöilmoituksia julkaistaan perinteisesti asiakaspalvelutöistä, vaikka niidenkin määrä on hieman laskenut.

Sosiaali- ja terveysalalla puolestaan ilmoitusten määrä kasvanut reippaasti viime vuodesta, ja kasvua on myös kaupan ala ilmoituksissa.

Kesätöitä tulee hakuun vielä aivan kesän korvilla, Päivi Salminen-Kultanen vinkkaa.

– Kannattaa edelleen käydä katsomassa paikkoja, niitä tulee koko ajan. Monesti on vähän harmillista, että hakijoita ei toukokuun lopussa välttämättä ole niin paljon.

Etsitkö kesätöitä? Katso henkilöstöalan ammattilaisen vinkit

Saana Rossi on henkilöstöalan ammattilainen, puhuja ja kirjailija. Hänellä on kesätöitä hakevalle neljä hyödyllistä vinkkiä.
Jaa.
Exit mobile version