Neljästä Savo-Karjalan kansanedustajasta yksi aikoo äänestää hallituksen esitystä vastaan. Sairaalaverkkoesityksen läpimeno lakkauttaisi Iisalmen ja Varkauden yöpäivystykset.
Eduskunnan on tänään tarkoitus äänestää kiistellystä sairaalaverkkoesityksestä.
Lakiesitys supistaisi sairaaloiden päivystyspalveluita. Iisalmessa ja Varkaudessa esityksen läpimeno tarkoittaisi perusterveydenhuollon yöpäivystyksen loppumista. Sama olisi edessä myös Raahessa ja Jämsässä.
Lisäksi ympärivuorokautista päivystystä edellyttävä leikkaussalivalmius päättyisi Kemissä, Savonlinnassa, Oulaisissa, Salossa ja Valkeakoskella.
Perusteena hoidon parempi saavutettavuus
Sairaalaverkon supistaminen on aiheuttanut myös hallituspuolueiden rivien rakoilua. Esimerkiksi Mikko Lundén (ps.) ja Antti Kangas (ps.) ovat sanoneet, että eivät äänestä esityksen puolesta.
Savo-Karjalan kansanedustajista Minna Reijonen (ps.) aikoo äänestää hallituksen esityksen puolesta.
Reijonen kertoo tekstiviestitse Ylelle, että aikoo äänestää ”lausuman puolesta, joka turvaa paremmin alueelliset palvelut”. Reijonen kertoo tarkoittavansa lausumalla hallituksen esitystä.
– Hoitojen saavutettavuus paranee ja alueella itsellään on tällöin enemmän järjestämisvaltaa, Reijonen viestittää.
Yle ei tavoittanut Sanna Antikaista (ps.) kertomaan kannastaan.
Markku Eestilä (kok.) on jo aiemmin kertonut, ettei aio äänestää hallituksen esityksen puolesta ja myös pysynee kannassaan. Eestilä perustelee asiaa sillä, että näkee esityksessä sekä toiminnallisia että lainopillisia ongelmia. Yle tavoitti Eestilän, joka ei halunnut kommentoida asiaa tarkemmin maanantai-iltana.
Marko Kilpi (kok.) äänestää esityksen puolesta. Kilpi näkee, että esimerkiksi Iisalmen yöpäivystyksen palvelutasosta on liikkeellä paljon vääriä käsityksiä. Kilpi huomauttaa, että nykyisellään yöpäivystyksessä tarjotaan asiakkaalle hoidon tarpeen arviointia.
– Kiireellisiä ja akuutteja hätätapauksia ei Iisalmessa ole hoidettu yli 20 vuoteen, vaan välitöntä hoitoa tarvitseva on joutunut menemään KYSiin.
Lisäksi Kilpi korostaa, että suunnitteilla oleva liikkuva sairaala -konsepti itse asiassa parantaa haja-asutusalueella elävien palveluita.
– Palvelutaso paranee, kun hoidon tarpeen arviointi tullaan tekemään kotiin.
Konseptista on Kilven mukaan jo hyviä kokemuksia esimerkiksi Raaseporista.
Kilpi pitää erikoisena sitä, että osa hallituspuolueiden kansanedustajista on kääntänyt kelkkansa ja aikoo äänestää esitystä vastaan.
– Sellaista luksusta ei ole annettu, että voisi tehdä omia ratkaisuja näinkin tärkeässä asiassa. Jos varsinkin hallituspuolueen jäsen äänestää hallituksen esitystä vastaan, se olisi ensimmäinen kerta tällä kaudella.
Hallituksen muodostavat Kansallinen Kokoomus, Perussuomalaiset, Suomen ruotsalainen kansanpuolue ja Suomen Kristillisdemokraatit. Eduskunnan 200 kansanedustajasta 109 kuuluu hallituspuolueisiin.