maanantai, 20 toukokuun

Israelin euroviisuedustaja Eden Golan nousee lavalle Malmössä tänään torstaina Euroviisujen toisessa semifinaalissa.

Kyseessä on viisujen kiistellyin esitys vuosiin. Euroviisuilta on vaadittu Israel-boikottia, sillä maa käy parhaillaan veristä sotaa Gazassa. Järjestäjien linjaus on kuitenkin selvä: Euroviisuissa kilpailevat yleisradioyhtiöt, eivät hallitukset. Siksi Israel on pidetty mukana.

Ja siksi Malmössä nähdään kuluvalla viikolla lukuisia mielenilmauksia. On myös mahdollista, että Golanin esitykselle buuataan kisapaikalla Malmö Arenalla.

Israelin matka Euroviisuihin on ollut pitkä ja monivaiheinen. Kävimme läpi sen pääkohdat.

Gazan sota leimahtaa

Terroristijärjestö Hamas teki terrori-iskun Gazan kaistalta Israelin puolelle 7. lokakuuta 2023. Iskussa kuoli yli 1100 ihmistä, ja 240 otettiin panttivangeiksi.

Israeliin julistettiin sotatila, maa käynnisti vastaiskut ja aloitti 27. lokakuuta maahyökkäyksen palestiinalaisten asuttamaan Gazaan. Tuo hyökkäys on jatkunut siitä asti. Kirjoitushetkellä Gazassa on kuollut Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan kymmeniä tuhansia ihmisiä, joista valtaosa on siviilejä.

29. lokakuuta Etelä-Afrikka nosti YK:n kansainvälisessä tuomioistuimessa kanteen, koska se piti Israelin toimia kansanmurhanomaisina. Kannetta käsitellään mahdollisesti vuosien ajan.

Boikottivaatimuksia

Gazan järkyttävät tapahtumat dominoivat uutisia koko loppuvuoden 2023. Monissa Euroopan maissa vaadittiin Euroviisut järjestävältä Euroopan yleisradioliitolta EBUlta Israel-boikottia. Vaatimuksia esitettiin ainakin Pohjoismaissa ja Irlannissa.

Suomea ja Yleä vaadittiin boikotoimaan viisuja, mikäli Israel saa osallistua niihin. EBU ilmoitti kuitenkin joulukuussa, että Israel tulisi osallistumaan, koska viisuissa kilpailevat yleisradioyhtiöt, eivät hallitukset.

Tammikuussa joukko suomalaismuusikoita jätti Yleisradiolle vetoomuksen, jossa vaadittiin Yleä painostamaan EBUa sulkemaan Israel Euroviisuista. Mikäli Israel saisi osallistua, Ylen pitäisi boikotoida laulukilpailua. Vetoomuksella oli yli 1 500 allekirjoittajaa.

Ylen hallintoneuvostoon kuuluvat kansanedustajat Maria Ohisalo (vihr.), Li Andersson (vas.) ja Elisa Gebhard (sd.) kertoivat helmikuussa haluavansa, että Yle boikotoi Israelin osallistumista Euroviisuihin ja vetäytyy kisasta, jos Israel on mukana. Kyseessä ei ollut kuitenkaan hallintoneuvoston virallinen kanta, eikä se muutenkaan päätä Ylen osallistumisesta viisuihin.

Monet boikottia toivoneet ovat huomauttaneet, että kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan alkuvuodesta 2022, Yle oli aktiivisesti vaatimassa Venäjälle porttikieltoa Euroviisuihin, mikä toteutuikin. Ylen luovien sisältöjen ja median johtaja Ville Vilén sanoi tämän vuoden tammikuussa, että Suomen poisjääminen kilpailusta olisi mahdollista, jos konflikti Gazassa yhä pahenee.

Uutisankkoja ja Israelin valinta

Yle ei ole boikotoinut Euroviisuja, mutta Suomen viisuedustajan lähtö kisoihin oli jonkin aikaa epävarmaa. Jo ennen Suomen omaa euroviisukarsintaa eli UMK:ta yksi kilpailijoista eli Jesse Markin oli sanonut, ettei lähtisi Malmöhön, jos voittaisi, mikäli Israel on mukana.

Windows95man eli Teemu Keisteri voitti helmikuussa UMK:n yhdessä laulaja Henri Piispasen kanssa No Rules! -kappaleella, mutta Keisteri kertoi pian voiton jälkeen Helsingin Sanomille, ettei lähtö Malmön viisuihin olekaan varmaa Israelin osallistumisen takia. Noin viikon pohtimisen jälkeen kaksikko kuitenkin ilmoitti, että he edustavat Suomea Malmössä.

Ainakin kahdesti mediassa levisivät uutiset siitä, että EBU olisi tehnyt uuden päätöksen siitä, että Israel saa osallistua Euroviisuihin. Molemmilla kerroilla lähteeksi osoittautui lopulta alkuperäinen, joulukuussa annettu lausunto.

Helmikuussa Israel valitsi euroviisuedustajakseen 20-vuotiaan Eden Golanin.

Venäläis-israelilainen Golan oli aiemmin osallistunut muun muassa Venäjän The Voice Kidsiin. Hän on julkaissut sooloartistina muutaman singlen.

Sanoitukset vaihtoon

Golanin alkuperäinen viisukappale oli nimeltään October Rain, mutta EBU totesi sen olevan liian poliittinen. Nimen katsottiin viittaavan mahdollisesti Israelin ja Hamasin väliseen konfliktiin, joka roihahti uudelleen ilmiliekkeihin lokakuussa.

Israelin yleisradioyhtiö KAN kieltäytyi ensin tekemästä muutoksia sanoituksiin, ja hetken aikaa näytti siltä, että Israel saattaa itse vetäytyä Euroviisuista. KAN pyörsi kuitenkin puheensa kun maan presidentti Isaac Herzog otti heihin yhteyttä. Presidentti kantoi huolta maan maineesta.

Syntyi Hurricane, jonka melodia on sama mutta sanoitukset eri. Uusi kappale kertoo nuoren naisen selviytymisestä henkilökohtaisesta kriisistä.

EBU hyväksyi kappaleen maaliskuun alussa.

Israel esiintyy Euroviisuissa

Euroviisut starttasivat Malmössä ensimmäisellä semifinaalilla tiistaina 7. toukokuuta järein turvatoimin.

Poliittiset mielenilmaukset viisulavalla on kielletty, mutta ruotsalainen Eric Saade ehti jo aiheuttaa kohun esiintymällä palestiinalaishuivi kädessään. Saade on puoliksi palestiinalainen. EBU pahoitteli nopeasti Saaden huivia mediassa.

Irlannin edustaja Bambie Thug puolestaan kirjoitti kasvoihinsa ja sääriinsä ogamin aakkostolla tekstit ”tulitauko” ja ”Palestiina vapaaksi”, mutta EBU määräsi tekstit muutettaviksi ennen suoraa lähetystä.

Tänään torstaina saatetaan nähdä lisää mielenilmauksia, kun Eden Golan esiintyy toisessa semifinaalissa. Keskiviikon kenraaliharjoituksissa median edustajat reagoivat Golanin esitykseen hiljaisuudella.

Golan on vältellyt Malmössä julkisuutta ja kulkenut paikasta toiseen vahvojen turvatoimien saattelemana. Häntä ei nähty sunnuntain avajaisissa.

Torstaina hän esiintyy kymmenille miljoonille katsojille. Israelin pääsyä finaaliin pidetään käytännössä varmana.

Jaa.
Exit mobile version