tiistai, 2 heinäkuun

Jos oleskelet paljon auringossa, ihossasi voi jo olla syöpäriskiä kohottavia geenimutaatioita. Erityisesti lasten suojaaminen liialliselta UV-säteilyltä on tärkeää.

Valtaosa kesästä nauttivasta kansasta todennäköisesti tietää, että liiallinen altistuminen auringon porotukselle voi aiheuttaa ihosyövän.

Mitä silloin tarkalleen ottaen ihossa tapahtuu?

Turun yliopiston ihotautiopin professori Veli-Matti Kähärin mukaan syöpäriskiä kasvattaa ihon pintakerroksen soluihin, keratinosyytteihin ja melanosyytteihin, imeytyvä UV-säteily.

– UV-säteily aiheuttaa mutaatioita solujen DNA:ssa ja tarkemmin sanottuna tietyissä geeneissä, Kähäri sanoo.

Jos vaurioita kasautuu riittävästi tiettyihin solun jakautumiseen ja erilaistumiseen vaikuttaviin geeneihin, joita kutsutaan myös syövän ajurigeeneiksi, solu voi muuttua pahanlaatuiseksi, eli syöpäsoluksi.

Syövän kehittyminen vaatii aikaa ja useita mutaatioita

Yksittäiset vauriot eivät kuitenkaan vielä aiheuta automaattisesti syöpää, vaan vaurioita pitää kertyä riittävästi.

Professori Veli-Matti Kähärin mukaan kroonisesti auringonvalolle altistuneessa, terveen näköisessäkin ihossa soluissa on yksittäisiä syövän ajurigeenien mutaatioita.

– Syöpäsoluksi muuttuminen vaatii sen, että yhdessä solussa kertyy mutaatioita useammassa geenissä, hän sanoo.

Ihon yleisiä syöpiä on kolmea tyyppiä: tyvisolusyöpä, okasolusyöpä ja melanooma. Kullekin näille syövälle on omat ajurigeeninsä, jotka Kähärin mukaan tunnetaan nykyään hyvin.

Suojautuminen on syytä aloittaa jo lapsena

Ihosyöpien kehittyminen edellyttää pitkäaikaista altistumista UV-säteilylle. Tästä syystä ihon syöpien esiintyvyys kasvaa iän myötä.

– Mitä nuorempana altistus alkaa, sitä suurempi on riski, että ihosyöpää aiheuttavia mutaatioita kertyy ihon soluihin. Tästä syystä erityisesti lasten suojaaminen liialliselta auringolta on tärkeää, Veli-Matti Kähäri sanoo.

Ensisijaista suojautumista on pysytellä mahdollisuuksien mukaan varjossa ja suojata ihoa vaatteilla sekä päähineellä. Näiden keinojen lisäksi on hyvä käyttää aurinkovoiteita täydentävänä suojana. Silmät suojataan aurinkolaseilla.

– Tärkeää on myös muistaa, että auringon UV-säteily on voimakkaimmillaan kello yhdentoista ja viidentoista välillä, Kähäri muistuttaa.

Jaa.
Exit mobile version