Oletko joskus jättänyt laitteita, kuten astianpesukoneen, päälle poistuessasi kotoa?
Kysyimme asiaa Helsingin Pasilan asemalla junaan kiiruhtavilta.
– Kyllä aina välillä jää päälle. Astiat ovat sitten puhtaita, kun tulee takaisin kotiin. Esimerkiksi ehtii käydä kaupassa siinä välissä, Riku Pennanen Riihimäeltä kertoo.
– Kyllä valitettavasti tulee jätettyä. Ajan säästämisen vuoksi laitamme päälle ja sitten lähdemme hoitamaan muita asioita, vaasalainen Jari Piuhola tunnustaa.
– Kun on kolme lasta, joita kuljettaa harrastuksiin sekä kaikki muut arjen kiireet, niin se on vähän pakko toimia näin.
Elli Kangasniemi Järvenpäästä sen sijaan kertoo, että muistaa aika hyvin laittaa kodinkoneet pois päältä kotoa lähtiessään.
– Pari kertaa on jäänyt ehkä hella päälle. Ja latureita on kyllä jäänyt seinään. Ne voivat unohtua, kun on hirveä kiire aamulla, kun lähden töihin ja kouluun, hän toteaa.
– Tiedän, että riskejä on olemassa, mutta ei siinä aamukiireessä sitten oikein tule sen isommin ajateltua niitä.
Valtaosa ottaa tietoisesti riskejä arjessa
Moni uskoo, että mahdolliset vahingot eivät tapahdu juuri minulle. Tämä käy ilmi vakuutusyhtiö LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselystä. Sen mukaan 80 prosenttia suomalaisista ottaa arjessaan tietoisesti riskejä, jotka voivat johtaa esimerkiksi tulipaloon tai aivovammaan.
Millaisia riskejä otat itse arjessa? LähiTapiolan kyselyyn vastanneista puolet ei ole käyttänyt kypärää pyöräillessään tai lasketellessaan. Lähes puolet on näppäillyt tai katsellut puhelinta autolla ajaessaan tai jättänyt astian- tai pyykinpesukoneen päälle kotoa lähtiessään.
Toimitko sinä näin? Katso allaolevasta taulukosta, miten moni muu toimii samalla tavalla.
Arjen kiireet lisäävät riskinottoa
Monet ihmiset ottavat riskejä, vaikka tietävät niiden mahdollisista seurauksista. Heistä 62 prosenttia kertoi kyselyssä syyksi, että arvioi riskin olevan pieni eikä uskonut vahingon sattuvan omalle kohdalleen.
– Näinhän varmasti kaikki, keille se on myös tapahtunut, ovat ajatelleet, että tämä ei varmastikaan tapahdu minulle mutta on sitten kuitenkin tapahtunut, LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Antti Määttänen sanoo.
Hän sanoo katsovansa huolestuneena, miten esimerkiksi Tampereella puolet pyöräilijöistä ei käytä pyöräilykypärää.
Riskin ottaneista 43 prosenttia perusteli kyselyssä käyttäytymistään sillä, että se on käytännön kannalta kätevintä arjessa. Reilu neljäsosa kertoi syyksi käyttämiseensä kiireen tai liiallisen kuormituksen.
Moni muuttaa tapojaan tai käyttäytymistään usein vasta onnettomuuden tai läheltä piti -tilanteen jälkeen.
Vakuutusehdoissa olevien suojeluohjeita kannattaa noudattaa
Tietoinen riskinotto voi johtaa vakuutuskorvauksen pienentämiseen. Esimerkiksi kotivakuutuksen vakuutusehdoissa on ohjeita siitä, miten vahinkoja voi välttää ja torjua.
Suojeluohjeiden ohjeiden mukaan esimerkiksi kynttilää saa polttaa vain valvotusti, vaatteiden tai muun palavan materiaalin kuivattaminen ja säilyttäminen kiukaan yläpuolella tai sen välittömässä läheisyydessä on kielletty ja pesukoneen toimintaa on valvottava. Sitä ei saa jättää päälle, kun asunnosta poistutaan. Myös omakotitalon vesijohtoja on suojattava jäätymiseltä riittävällä lämmityksellä.
Suojeluohjeiden laiminlyönti saattaa alentaa vakuutusyhtiön vahingosta maksamaa korvausta.
Vakuutuskorvaus saattaa pienentyä huomattavasti
Vakuutusyhtiöiden maksaman korvauksen alentaminen voi tulla monelle yllätyksenä, ja tällöin voi syntyä riitoja vakuutusyhtiöiden ja asiakkaiden välille. Näitä on silloin tällöin ratkottu myös Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEssä. FINE neuvoo ja antaa ratkaisuja vakuutus-, pankki- ja sijoitusasioiden ongelma- ja riitatilanteissa.
Jaostopäällikkö Jussi Korpelainen FINEstä kertoo, että vaikka vakuutusehdoissa on suojeluohje, että pesukoneita ei saa valvomatta jättää päälle, niin siitä huolimattomuudesta vakuutusyhtiön on tehtävä jokaisen tapauksen kohdalla arviointi tapauksen olosuhteiden perusteella.
– Vakuutusyhtiön on myös huomioitava se, että vaikka suojeluohjeen laiminlyönti voi vakuutussopimuslain mukaan olla peruste korvauksen alentamiselle tai jopa epäämiselle, niin vähäinen huolimattomuus ei kuitenkaan oikeuta korvauksen alentamiseen. Tämän takia vakuutusyhtiö joutuu joka kertaa harkitsemaan, onko huolimattomuus vähäistä suurempaa.
Korpelaisen mukaan tyypillinen vähennys korvauksesta suojeluohjeen laiminlyönnin seurauksena on neljäsosa.
LähiTapiolan Antti Määttänen vahvistaa, että jos suojeluohjeita ei noudata, korvauksesta voidaan jättää maksamatta 20 – 50 prosenttia riippuen tapauksesta ja olosuhteista.
– Harkinta on aina tapauskohtainen.
Vahingot voivat nostaa kaikkien vakuutusmaksuja
Vahinkojen ja maksettujen korvausten suuri määrä voi myös nostaa vakuutusten hintoja.
– Vakuutukset perustuvat riskin jakamiseen. Kun tarjoamme esimerkiksi kotivakuutusta asiakkaillemme, keräämme yhteiseen pottiin vahinkoriskiin ja korvauskykyyn nähden riittävästi maksuja. Tällöin jos jonkun kotona vaikkapa sattuu suuri tulipalo, voimme korvata kulut. Jos turhia riskejä otetaan paljon, myös turhia vahinkoja sattuu enemmän, mikä nostaa kaikkien vakuutusmaksuja, LähiTapiolan ennaltaehkäisypalveluista vastaava kehityspäällikkö Jussi Riikonen selittää.
– Esimerkiksi se riski, jonka ihmiset ottavat selaamalla tekstiviestejä ja somea autolla ajaessaan, nostaa liikennevakuutusmaksuja varmasti, jos vahinkojen lukumäärä nousee, Antti Määttänen sanoo.
Arjen kasvanut kiire on osaltaan vaikuttanut siihen, että riskejä otetaan aiempaa enemmän. Omalla toiminnalla, tekemällä turvallisia ratkaisuja, voi kuitenkin merkittävästi ehkäistä vahinkoja.
Määttänen luettelee rutiineja, jotka jokaisen olisi helppo ottaa käyttöön.
– Älä säilytä tavaroita lieden päällä. Sulje astianpesukoneen vesihana aina, kun et käytä astianpesukonetta. Käytä astianpesukonetta vain, kun olet kotona. Käytä pyöräillessä pyöräilykypärää. Älä lue tekstiviestejä autoillessa.
Uusi teknologia on tuonut myös uusia riskejä, joita ei välttämättä hahmoteta riskeiksi. Näitä ovat esimerkiksi puhelimen lataaminen öisin tai sähköpyörän lataaminen eteisessä.
LähiTapiolan tutkimusyhtiö Verianilla teettämään kyselyyn vastasi 1053 henkilöä huhti-toukokuun vaihteessa. Vastaajat edustavat Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä.