keskiviikko, 15 tammikuun

Sadat teollisuuden lobbarit pyrkivät estämään PFAS-yhdisteiden käytön kieltämisen EU-alueella.

Muoviteollisuus käyttää samoja vaikuttamiskeinoja kuin esimerkiksi tupakkateollisuus puolustaessaan omaa liiketoimintaansa.

– Yrityslobbauksen määrä ehdotetun PFAS-rajoituksen ympärillä on poikkeuksellinen. Se saa muiden aktiivisten toimialojen, kuten tupakkateollisuuden lobbaustyön näyttämään mitättömältä, professori Gary Fooks Bristolin yliopistosta sanoo.

Fooksin mukaan tupakkateollisuuden lobbaus viivytti ja heikensi väestön terveyden suojelemiseen tähtääviä lakeja ja toimi hyvin samalla tavalla kuin teollisuus nyt PFAS-yhdisteiden kanssa. Se kokosi yhteen suuren joukon liiketoiminta-aloja, liioitteli hallitusten ehdotusten talousvaikutuksia ja pyrki aggressiivisesti edistämään teollisuuden rahoittamaa tiedettä.

Fooks tutki väitteitä osana Forever Lobbying Project -hanketta (Ikuinen lobbaus-projekti), jossa selvitettiin teollisuuden esittämiä lobbausväittämiä. Ylen MOT-toimitus oli mukana hankkeessa.

PFAS-yhdisteitä on laaja joukko. Kemikaalit hylkivät vettä, rasvaa ja likaa. Niitä käytetään laajasti teollisuudessa ja useissa kuluttajatuotteissa kuten keittiövälineissä, elintarvikepakkauksissa ja ulkoiluvaatteissa.

PFAS-yhdisteet voivat myös heikentää pikkulasten rokotusten tehoa. Kuva: Antti Valtteri Tauriainen / Yle

Yhdisteet hajoavat ympäristössä erittäin hitaasti, saastuttavat ympäristöä ja voivat aiheuttaa monenlaisia terveysvaikutuksia kuten maksavaurioita, kilpirauhassairauksia ja jopa syöpää.

PFAS-yhdisteitä on käytetty teollisuudessa vuosikymmenten ajan, mutta niiden uhkiin on havahduttu vasta 2000-luvulla.

Monet väitteet harhaanjohtavia

Toimittajaryhmän selvitys perustuu tuhansista asiakirjoista valittuihin noin 1200 lobbausargumenttiin. Aineistoa saatiin tietopyynnöillä muun muassa Euroopan kemikaalivirastolta, EU-instituutioilta sekä 16 eri Euroopan maan viranomaisilta.

Toimittajaryhmä tarkasteli erityisesti fluoropolymeereihin, eli tietynlaisiin erikoismuoveihin kuten tefloniin, liittyvän teollisuusalan väittämiä. Alan äänitorvi on etujärjestö Plastics Europe.

Järjestön väitteille tehtiin stressitesti, eli niiden todenmukaisuutta punnittiin.

Vääriksi todettiin teollisuuden väitteet muun muassa siitä, että PFAS-yhdisteiden valmistuksen tai laitosten jätteenkäsittelyn päästöjä voitaisiin hallita. Vaikka päästöt ovat vähentyneet, niistä ei ole päästy kokonaan eroon. Saastuneen ympäristön puhdistaminen on kaikkialla maailmassa vaikeaa ja kallista.

Harhaanjohtaviksi todettiin teollisuuden väitteet, joiden mukaan kaikki PFAS-yhdisteet eivät ole samanlaisia tai etteivät ne olisi myrkyllisiä.

Suomessakin on havaittu useissa paikoissa, kuten Vantaanjoessa, kansainvälisesti mitattuna korkeita PFAS-pitoisuuksia. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Muoviteollisuuden etujärjestö Plastic Europe tuo esiin lähes 1000 asiakirjassa, että fluoropolymeerit voitaisiin luokitella vähäisen riskin polymeereiksi. Järjestö ja yritykset viittaavat kahteen tieteelliseen artikkeliin sekä OECD:n hyväksymään tieteelliseen käsitteeseen. OECD ei ole kuitenkaan viimeistellyt kriteerejään fluoropolymeereistä.

Toinen muoviteollisuuden käyttämä tieteellinen viittaus perustuu PFAS-yhdisteiden terveysriskeistä kirjoitettuun tieteelliseen artikkeliin vuodelta 2022. Artikkelia väitettiin riippumattomaksi, mutta myöhemmin kävi ilmi, että raportin teetti ja maksoi yhdysvaltalainen kemikaalialan etujärjestö.

– Olin järkyttynyt lukiessani, että rahoituslähde oli ACC (American Chemistry Council). Olin ärsyyntynyt siinä, että minua oli huijattu, ympäristökemian professori Ian Cousins Tukholman yliopistosta sanoo.

Cousins seisoo edelleen hankkeessa esittämiensä näkemysten takana, mutta huomauttaa, että kriittisiä näkemyksiä, joita hän esitti yhteisestä johtopäätöksestä, ei mainittu raportin esittelyssä.

Muoviteollisuus halusi tavata myös suomalaisviranomaisia

Ylen MOT-toimituksen tekemistä tietopyynnöistä käy ilmi, että useat PFAS-yhdisteitä käyttävät teollisuuden toimijat ovat pyytäneet tapaamista suomalaiselta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta. Tukes ei suostunut tapaamisiin.

Esimerkiksi Euroopan johtavia fluoropolymeerien tuottajia ja asiantuntijoita edustava Fluoropolymers Product Group (FPG) pyysi tapaamista keskustellakseen PFAS-rajoitusehdotuksesta.

Tapaamispyynnössä todetaan mm, että ”fluoropolymeerit ovat vähäisen huolen aiheita ihmisen terveydelle ja ympäristölle”.

Japanilainen kemian ja teknologiateollisuuden yritys Asahi Kasei halusi tapaamista kertoakseen, että fluoropolymeeri on tärkeä muun muassa biolääkkeiden valmistuksessa Euroopassa ja kuinka ”tälle pienelle mutta kriittiselle sovellukselle ei ole vaihtoehtoja ja toivomme, että suomalaiset asiantuntijat tukisivat poikkeuspyyntöä”.

Muun muassa lämpöpumppuja valmistava Daikin halusi keskustella PFAS-rajoitusehdotukseen liittyvästä ”rajatummasta soveltamisalasta tai vastuullisten valmistusperiaatteiden toteuttamisesta”.

STM:stä ja ympäristöministeriöstä kerrotaan, että ministeriöiden edustajat ovat pyydettäessä tavanneet PFAS-asioihin liittyen sidosryhmiä. Tapaamisia ei ole kuitenkaan rekisteröity eikä tallennettu eikä niistä ole laadittu muistioita.

PFAS on myös kansanterveydellinen ongelma

Muoviteollisuuden lobbaajien viesti on, että PFAS-kemikaalit ovat välttämättömiä monille sektoreille kuten lääketieteelle ja puolustusteollisuudelle ja että niiden rajoittaminen voisi johtaa merkittäviin taloudellisiin menetyksiin.

Fluoropolymeereja sisältäviä PFAS-yhdisteitä on käytetty myös suksivoiteissa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Yli 500 asiakirjassa toistuu väite, jonka mukaan PFAS-yhdisteille ei ole vaihtoehtoa.

Toimittajaryhmä otti näistä 130 tapausta tarkempaan käsittelyyn. Ympäristötukijoiden koostamasta aineistosta löytyi vaihtoehto lähes kahdelle kolmasosalle tapauksista.

– Teollisuuden väitteet kustannuksista ovat linjassa sen kanssa, mitä kutsutaan ’politiikan dystopiaksi’. Ne ovat osa suurta meta-narratiivia, suurta kertomusta, joka väittää, että ehdotettu politiikka johtaa haitallisiin seurauksiin, yritysten aiheuttaminen haittojen tutkija Gary Fooks sanoo.

Teollisuus ei ota huomioon myöskään PFAS-yhdisteiden kiellon positiivisia vaikutuksia. PFAS-päästöjen poistaminen ympäristöstä tarkoittaa vähäisempää altistumista ihmisille ja luonnolle.

– PFAS-ongelma ei koske vain tietynlaisia paistinpannuja tai ulkoilutakkeja. Se on vakava kansanterveysongelma, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin kaikkialla Euroopassa ja aiheuttaa valtavia kustannuksia yhteiskunnalle, ympäristökemisti Martin Scheringer ETH Zurichin ympäristösysteemitieteen laitokselta sanoo.

PFAS-yhdisteitä käsiteltiin 2.12.2024 julkaistussa MOT: Myrkky juomavedessä -ohjelmassa Ohjelma on katsottavissa Yle Areenasta.

Kansainvälisen toimittajien yhteistyöprojektin Forever Lobbying Project (Ikuinen lobbaus-projekti) koordinoi ranskalainen Le Monde-lehti. Siihen osallistui 29 mediaa 16 eri maasta (Suomi, Belgia, Tsekki, Tanska, Ranska, Saksa, Kreikka, Italia, Hollanti, Norja, Slovenia, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Turkki, Britannia) Julkaisupartnerina toimi Arena for Journalism in Europe ja yhteistyökumppanina Corporate Europe Observatory. Hanketta ovat rahoittaneet Pulizer Center, Broad Reach Foundation, Journalismfund Europe ja IJ4EU.

Jaa.
Exit mobile version