perjantai, 25 lokakuun

Viisitoista vuotta bussia ajanut Jarmo Örni sanoo, että haasteet toistuvat joka syksy. Vaaratilanteita tulee vastaan lähes päivittäin. Työ ei pelota, mutta tarkkana pitää olla.

Arkiaamu Vaasan Kråklundin kerrostalolähiössä on pimeä. Monen ohiajavan pyöräilijän havaitsee vasta aivan kohdalla. Vaatteet ovat tummat, heijastimia ei ole, eikä polkupyörissäkään juuri heijastavaa pintaa.

Linja-autonkuljettaja Jarmo Örnille asetelma on tuttu. Se toistuu joka syksy.

Tarkkaavaisuus ei voi herpaantua hetkeksikään.

– Syksyllä on haastavaa ajaa linja-autoa. Jos on vesisadetta, se haittaa. Pimeä märkä tie imee valot, jos heijastimia ei ole. Kun edessä on pimeä tie, ja jos ei ole valoja, näkemisestä tulee yhtäkkiä haastavaa, Örni sanoo.

Bussi on sisältä valaistu. Se tuo oman haasteensa.

– Kun on valot kabiinissa takana, se heijastuu myös ohjaamoon.

Vaaratilanteita päivittäin

Vaaratilanteita tulee vastaan lähes päivittäin. Työ ei varsinaisesti pelota, mutta tarkkana pitää olla.

– Käytännössä joka päivä joku puikkaa bussin eteen ilman heijastimia. Silmien pitää pelata joka suuntaan, ja peilejä pitää seurata tarkasti. Jos käännyt vasemmalle tai oikealle, kaikki mahdollinen pitää huomioida.

Örni tarjoaa näkyvyyteen myös hieman yllättävää vaihtoehtoa.

– Jos odotat bussia pysäkillä tummissa vaatteissa, auttaa jos heilautat kättä puhelimen valo päällä. Siihen heijastinliivi kaveriksi, niin varmasti näkyy.

Niukasti tietoa

Maanantaiaamuna pieni koululainen jäi linja-auton alle Vaasan Gerbyssä.

Vaasan kaupunkiliikenteen liikennepäällikkö Pertti Hällilä sanoo, että maanantain tapaus ei ole herättänyt pelkotiloja kuljettajissa. Yksi syy on, että poliisi on tiedottanut asiasta niukasti.

– Ei kukaan ole ollut yhteydessä. Poliisi ei anna meille mitään tietoja tässä vaiheessa. Tilanne on aika heikko, me jäämme tässä kyllä ulkopuolelle aivan täysin.

Hällilä on saanut alkuviikon aikana paljon yhteydenottoja. Niihin on hankala vastata, koska tarkkaa tietoa tapahtumien kulusta ei ole.

– En tiedä, miten kuljettaja nyt voi. Aika paljon ristiriitaista tietoa on tullut. Kauhean paljon selvyyttä tapahtumiin ei ole saatu.

Kaupunki aikoo satsata entistä enemmän liikenneturvallisuusvalitukseen.

– Syksyn tullessa meillä oli voimakkaasti esillä se, että näkyvyys ja heijastimien käyttö tulee tuoda nyt kunnolla esille. Pitäisi päästä siihen, että olemme yhä paremmin opetustoimen apuna liikennevalistuksessa.

Heijastin unohtuu

Heijastimen käyttämättömyydelle löytyy selityksiä; yleisin on unohtaminen, sanoo Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen .

– Moni sanoo, ettei liiku pimeällä tai paikoissa, joissa on autoja. Heijastin on hankala käyttää, siitä ei ole hyötyä tai se ei sovi siistiin vaatetukseen.

Vaasan Keskuskoulun rehtori Britt Kaskela-Nortamo sanoo, että pienille oppilaille ei tarvitse erikseen korostaa heijastinten hyötyä. Koulutunneilla asia otetaan esille tasaisesti syksyn mittaan.

9-vuotiaat Sulo Kuusisto, Daniel Saari ja Anton Jäntti sanovat käyttävänsä heijastimia mielellään. He toivovat niihin enemmän tuttuja logoja ja merkkejä.

Myös 9-vuotiaat Anni Ruuska ja Siiri Uusitupa pitävät heijastimia hyvänä juttuna.

– Jos on pimeää, niin autot näkevät paremmin, Anni sanoo.

Jaa.
Exit mobile version