sunnuntai, 17 marraskuun

Matti Tolvanen on toiminut pitkään ortodoksisen kirkon luottamustehtävissä. Hän toivoo, etteivät sihteeri Kaj Appelbergin somekommentit aiheuta ristiriitoja ortodoksien välillä.

Metropoliitta Arsenin sihteeri Kaj Appelbergin erottamiseen johtaneet tapahtumat voivat vaikuttaa jopa Suomen ortodoksisen kirkon uuden johtajan valintaan.

Näin sanoo rikosoikeuden emeritusprofessori Matti Tolvanen, joka on toiminut pitkään ortodoksisen kirkon luottamustehtävissä. Nykyisin Tolvanen on ortodoksisen kirkon kirkollishallituksen lakimiesjäsenen varajäsen sekä kirkolliskokouksen lakivaliokunnan jäsen.

Arkkipiispa Leon mukaan Appelbergin torstaisen irtisanomisen taustalla on epäily laittomasta uhkauksesta, jonka hiippakuntasihteeri olisi kohdistanut ortodoksisen palvelukeskuksen johtajaan Jari Rönkköön. Rönkkö teki maanantaina rikosilmoituksen poliisille henkeen ja terveyteen kohdistuvasta uhkauksesta.

Lisäksi Appelberg on kommentoinut Keskisuomalaisen mukaan sosiaalisessa mediassa, kuinka Venäjällä kirkossa on arvot, mutta Suomessa ne ”loistavat poissaolollaan”. Hän myös totesi, että tänä päivänä on häpeä olla ortodoksi Suomessa. Venäjän ortodoksikirkko ja sen johtohahmo patriarkka Kirill on avoimesti tukenut sotaa Ukrainassa.

Suomen ortodoksista kirkkoa johtaa arkkipiispa Leo. Ortodoksinen kirkko jakautuu kolmeen hiippakuntaan. Metropoliitta Arseni on piispa, joka johtaa Kuopion ja Karjalan hiippakuntaa.

Metropoliitta Arsenia on povattu yhdeksi arkkipiispa Leon mahdolliseksi seuraajaksi, kun tämä jää marraskuun lopussa eläkkeelle. Uusi ortodoksisen kirkon johtaja valitaan marraskuun lopussa kirkolliskokouksessa Valamossa.

Metropoliitta Arseni ei halua kommentoida asiaa Ylelle.

Lausunnot voivat sekoittua piispan sanoihin

Tolvasen mukaan sihteerin irtisanomisesta huolimatta tapauksen seuraukset voivat kuitenkin osua myös Arseniin.

– On mahdoton arvioida, miten tilanne vaikuttaa äänestäjiin. Joistakin henkilöistä voi näyttää pahalta, jos piispan läheinen työtoveri syyllistyy laittomaan uhkaukseen työyhteisössä ja kirjoittelee sopimattomia.

Myös metropoliitan sihteerillä on Tolvasen mukaan vastuullinen asema, sillä sihteeri osallistuu metropoliitan rinnalla lukuisiin tilaisuuksiin ja kirjoittaa tälle puheita.

– Tavallisille kirkon jäsenille voi olla vaikeaa erottaa sihteerin lausumat asiat piispan lausumista.

Appelberg on kertonut kirjoittaneensa kommenttinsa yksityishenkilönä. Tolvasen mukaan perustelu on huono.

– Julkisessa tehtävässä olevia arvioidaan paitsi työnsä perusteella, myös sen perusteella mitä he lausuvat työtehtäviensä ulkopuolella työyhteisöön liittyvistä asioista.

Tolvanen myös toivoo, etteivät Appelbergin kommentit aiheuta ristiriitoja Suomen eri ortodoksien välillä.

Appelberg: ”Arvosanaksi nolla”

Kaj Appelberg kertoo Ylelle, että hänen Venäjän ortodoksikirkon arvoihin liittyvien kommenttien taustalla on pettymys Suomen ortodoksisen kirkon kirkollishallitukseen. Hän kokee, että ortodoksista kirkkoa leimaavat valehtelu ja kosto, oikeat arvot puuttuvat.

– Venäjällä kirkko menee jumalanpalvelus edellä, kansliatoimisto ja hallinto tulevat perässä, jos tulevat. Suomessa tämä on toisin päin, Appelberg sanoo.

Appelberg kritisoi myös kirkon tiedotusta pitkäaikaisesta vaihtoehtoisen totuuden levittämisestä. Hän korostaa, ettei ihannoi Venäjää tai pilkkaa ortodoksista kirkkoa yleisesti.

– Kirkollishallituksen enemmistön keskeinen arvo on valehtelu sekä arkkipiispan henkilöpalvonta. Annan heille arvosanaksi pyöreän nollan.

Irtisanomistaan Appelberg ei halua kommentoida, koska se kuuluu hiippakunnalle.

Arkkipiispa Leo kommentoi olevansa Appelbergin kanssa päinvastaista mieltä eikä ole kertomansa mukaan kuullut väitteistä aiemmin. Hän ei halua kommentoida tapausta enempää.

Jaa.
Exit mobile version