Uusien vakiosopimusehtojen mukaan myös paperisen asioinnin on oltava on maksutonta.
Sähköalan vakiosopimusehtoja on päivitetty merkittävästi, ja muutokset vaikuttavat laajasti kuluttajiin ja sähköyhtiöihin. Alla on listattuna keskeisimmät muutokset.
- 1: Jatkossa kuluttajan on kyettävä näyttämään toteen muutto, mikäli hän haluaa irtisanoa määräaikaisen sähkönmyynti- tai sähköntoimitussopimuksen muuton perusteella. Käytännössä näin estetään aiempaa selkeämmin tapauksia, joissa kuluttajan on epäilty pyristelevän irti kalliiksi osoittautuneesta sähkösopimuksestaan näennäisellä muutolla. Lue aiheesta lisää alla olevasta jutusta:
- 2: Toinen merkittävä muutos on ennakkomaksujen käytön rajoittaminen. Sähköyhtiöt eivät saa enää käyttää ennakkolaskutusta yleisenä maksutapana kuluttajasopimuksissa. Ennakkomaksuja tai vakuuksia voidaan periä ainoastaan kuluttajaan liittyvistä erittäin painavista syistä tapauskohtaisesti. Tämä muutos keventää kuluttajien taloudellista rasitetta ja parantaa heidän oikeusturvaansa. Lue aiheesta lisää alla olevasta jutusta:
- 3: Myös paperisen asioinnin on oltava maksutonta. Sähköyhtiöiden on kerrottava tästä kuluttajille selkeästi ja ymmärrettävästi ennen sopimuksen tekoa. Tämä parantaa erityisesti niiden kuluttajien asemaa, jotka eivät käytä sähköisiä palveluita. Myös paperilaskutuksen maksullisuudesta on osassa sähköyhtiöitä kiistelty kuluttajien kanssa:
Sähköyhtiöiden on ilmoitettava kuluttajilleen uusien ehtojen käyttöönotosta ja aikataulusta vähintään kuukautta ennen muutosten voimaantuloa.
Päivitetyt verkkopalveluehdot tulevat pääosin voimaan 1.12.2024. Sähkönmyynti- ja sähköntoimitusehtojen käyttöönottoajankohta vaihtelee enemmän yhtiöittäin.
Määräaikaisissa sopimuksissa päivitetyt vakioehdot tulevat voimaan vasta, kun asiakkaan määräaikainen sopimus päättyy ja hän tekee uuden sopimuksen sähköyhtiön kanssa.
Muutokset koskevat sähkönmyyntiehtoja, verkkopalveluehtoja ja sähköntoimitusehtoja.
Kuluttajien suojelemiseksi säädetyssä lainsäädännössä vakiosopimuksia koskevat vaatimukset ovat tavanomaisia sopimusehtoja ankarammat. Yleisesti ottaen sopimusoikeudessa on myös periaatteena, että epäselvissä tapauksissa ehtoja tulkitaan ehdot laatineen osapuolen vahingoksi.