perjantai, 17 toukokuun

Kotka ja Hamina ovat tulleet viime vuosina tunnetuksi monista kotimaisista ja kansainvälisistä elokuvista ja tv-sarjoista.

Seutu tunnetaan merellisestä maisemasta ja vilkkaista satamista, joita tuotannot ovat hyödyntäneet kuvauksissa.

Alueella toimii Kaakon elokuvakomissio, joka tekee jatkuvasti työtä saadakseen seudulle lisää filmiryhmiä.

Ulkomaisista tuotannoista tuorein on viime kesänä Kotkassa kuvattu Tove Janssonin teokseen perustuva Kesäkirja-elokuva. Se kuvattiin Kotkan edustalla Rankin entisellä sotilassaarella itäisellä Suomenlahdella.

Elokuvassa pääosaa esittää Hollywood-tähti Glenn Close.

Kaakon elokuvakomissiolla oli iso rooli siinä, että elokuva tultiin kuvaamaan Kotkaan.

– Meidän työ alkaa yleensä niin, että kun olemme nähneet käsikirjoituksen, mietimme missä se täällä voitaisiin kuvata ja miltä se näyttäisi täällä kuvattuna. Sen jälkeen lähetämme tuotannolle kuvia ja toivomme, että sieltä tulee väkeä paikalle tutustumaan paikkoihin, selvittää tuottaja Sami Ristiniemi.

Näin tapahtui Kesäkirja-elokuvan kohdalla. Ohjaaja Charlie McDowell kävi tutustumassa mahdollisiin kuvauspaikkoihin, jonka jälkeen hän totesi, että Rankki on juuri sopiva paikka elokuvan tekemiseen.

Kotka ja Hamina monen tv-sarjan kuvauspaikka

Viime vuosina Kaakon elokuvakomissio on saanut houkuteltua Kotkaan ja Haminaan useita kotimaisia tuotantoja. Alueella on kuvattu elokuvista muun muassa Tuntematon sotilas ja Supermarsu.

Tv-sarjoista siellä on tehty muun muassa Aallonmurtaja ja Kotka10. Mies joka kuoli-sarjan talvikuvaukset päättyivät juuri Haminassa, mutta ensi kesänä kuvaukset jatkuvat.

Kun tv-sarjaa tai elokuvaa aletaan kuvata Etelä-Kymenlaaksossa, Kaakon elokuvakomissio auttaa tuotantoja pienissäkin asioissa.

Sami Ristiniemi kertoo, että heillä puhelin soi jatkuvasti.

– Esimerkiksi, jos tulee pyyntö, että jalkapallokentälle pitäisi saada valot tiettyyn kellonaikaan, niin me hoidamme asian. Tai jos joku tie pitää katkaista kuvausten ajaksi. Autamme kaikenlaisissa käytännön asioissa.

Kaakon elokuvakomissiolla on myös oma avustajapankki, jota tuotannot voivat hyödyntää. Alueelle on muodostunut monen eri alan ammattilaisten ryhmä. Ristiniemen mukaan tarvittaessa tuotannoille on tarjota esimerkiksi lavastajia ja rakentajia.

Seutu saa tuotannoista rahaa

Kaakon elokuvakomissiota rahoittaa Kotkan–Haminan seudun kuntien yritysneuvoja Cursor oy sekä Kotka, Hamina ja Virolahti. Myös alueen yrityksiä on mukana.

Seutu saa tv-sarjoissa ja elokuvissa näkyvyyttä ja mainetta, mutta ne tuovat myös rahaa.

– Tuotantoyhtiö ostaa alueelta muun muassa majoitusta, ruokaa, työvoimaa, polttoainetta ja kaikkea mitä elämiseen ja täällä työskentelemiseen kuuluu. Tänne jää valtavasti rahaa, toteaa Sami Ristiniemi.

Kaakon elokuvakomissio on toiminut vuodesta 2015. Ristiniemen mukaan aluetaloudellinen hyöty on ollut 2,5 miljoonaa euroa.

Renkaanpotkijoita käy jatkuvasti, mutta niistä ei uskalla puhua ennen kuin ovat totta.

tuottaja Sami Ristiniemi

Alkuvuoden aikana englantilainen suosittu näyttelijä Emma Thompson oli tekemässä elokuvaa Itä-Suomessa Kolilla. Hän kehui Suomea ja suomalaisia elokuva-alan ammattilaisia ja sanoi, että haluaisi työskennellä uudelleen Suomessa.

Sami Ristiniemi on iloinen maailmantähden kehuista, koska niiden merkitys maailmalla on iso.

– Kommentin markkina-arvo on suuri ja houkuttelee Suomeen lisää kansainvälisiä tuotantoja. Me tiedämme, miten ammattitaitoista väkeä suomalaiset elokuva-alan ihmiset ovat. Täällä työvoima ei ole edullisin, mutta se on tehokkain.

Mutta millä tuotantoja houkutellaan Etelä-Kymenlaaksoon? Sami Ristiniemen mukaan seudulla on useita valtteja.

– Meillä on ensinnäkin nämä maisemat, muun muassa saaret. Meillä on myös teollisuutta sekä satamia.

Ristiniemen mukaan seudulla käy paljon väkeä eri tuotannoista katsomassa mahdollisia kuvauspaikkoja, mutta hän ei paljasta, mitkä tahot ovat kiinnostuneet.

– Renkaanpotkijoita käy jatkuvasti, mutta niistä ei uskalla puhua ennen kuin ne ovat totta, hän nauraa.

Jaa.
Exit mobile version