Miksi Tiktok näytti minulle juuri tämän videon?
Yksinkertainen kysymys. Helppoa vastausta ei kuitenkaan ole.
Vaikka Tiktokin suosio on paisunut etenkin nuorten keskuudessa, emme tiedä kovin hyvin, miten sen algoritmi toimii.
Tiktok suosittelee käyttäjille uusia videoita katsottavaksi tavalla, johon aiempi katselu vaikuttaa. Mutta millaisten asioiden Tiktokin algoritmi katsoo liittyvän toisiinsa?
Jos katson vaikkapa jonkin puolueen videoita, mitä kaikkea muuta Tiktok alkaa minulle syöttää?
Päätimme testata juuri tätä. Yle perusti kaksi Tiktok-tiliä. Toisella kulutettiin vihreiden ja vasemmistoliiton videoita, toisella taas perussuomalaisten poliitikkojen videoita. Sitten katsottiin, mitä algoritmi alkoi itse nostaa Tiktokin suosittelunäkymään eli Sinulle-fiidiin.
Testin tuloksissa alkoi näkyä politiikan kahtiajako.
Sukupuolittunutta sisältöä
Eduskunnan legendaarisessa kuppilassa on juuri katsottu läjä videoita. Yle antoi Tiktok-testin puhelimet tutkittavaksi kahdelle kansanedustajalle, jotka ovat itsekin aktiivisia alustalla.
Perussuomalaisten Miko Bergbom summaa näkemäänsä näin:
– Ensimmäinen havainto on se, että Tiktokin algoritmi ajattelee, että perussuomalaisen puhelimen käyttäjä on todennäköisesti mieshenkilö. Oli ehkä enemmän nuorten miesten kiinnostuksen kohteita.
Vasemmistoliiton Jessi Jokelainen tekee saman havainnon.
– Vihreiden ja vasemmiston puhelimessa tuli paljon enemmän niin sanotusti tyttöjen trendivideoita, meikkausvideoita ja tyylivideoita.
Sukupuolittuneisuus oli myös Ylen oma keskeinen havainto testistä.
Jos Tiktokin antoi ymmärtää, että perussuomalaiset kiinnostavat, sovellus alkoi suositella esimerkiksi autoihin, metsästykseen ja rakentamiseen liittyviä videoita sekä äijähuumoria. Videoissa näkyi myös Elokapinan ja woke-arvojen vastustamista sekä kritiikkiä Yleä ja laajemmin journalistista mediaa kohtaan. Suosittelunäkymään nousi esimerkiksi urheiluvaikuttaja Aleksi Valavuoren ja toimittaja Ivan Puopolon videoita.
Vihreiden ja vasemmistoliiton videoista kiinnostunut käyttäjä taas sai suosittelunäkymäänsä videoita ihmissuhteista, mielenterveydestä ja kauneudenhoidosta. Vaikuttajista vastaan tulivat esimerkiksi Sointu Borg sekä Irene Naakka. Lisäksi videoilla kritisoitiin hallituksen leikkauksia sekä Donald Trumpia.
Voisi siis sanoa, että testin avulla syntyi kaksi erilaista somekuplaa.
Nuorten arvokuilu näkyy Suomessakin
Politiikan sukupuolittuminen ei ole vain Tiktok-ilmiö.
Kansainvälisesti on nähty, että nuoret miehet ovat aiempaa konservatiivisempia ja nuoret naiset taas entistä liberaalimpia. Myös Suomessa on huomattu, että miehet ja naiset kannattavat yhä useammin eri puolueita keskenään.
Tämän jutun Tiktok-testin tuloksista tulee tietysti mieleen, onko sosiaalisella medialla jokin rooli siinä, että tällainen kuilu on syntynyt. Bergbom pitää sitä mahdollisena.
– Etenkin nuoret melkein asuvat puhelimessa naama kiinni näytössä päivät pitkät. Ei kai se hirveän suuri ihmekään ole, jos se alkaa vaikuttaa omaan ajatteluun ja maailmankuvaan.
Jessi Jokelainen on huolissaan etenkin nuorista Tiktokin käyttäjistä, joiden medialukutaito ei ole välttämättä kovin kehittynyt.
– Jos meillä on sovellus, joka syöttää systemaattisesti tietynlaista sisältöä ja mahdollisesti sellaisilta hahmoilta, jotka koetaan jollain tavalla auktoriteeteiksi, niin kyllähän siinä aika helppo on uskoa niitä asioita, mitä sieltä tulee.
Toisaalta Ylen testissä muodostuneet kuplat eivät olleet täydellisen eheitä, vaan luureihin nousi silloin tällöin myös samoja videoita. Esimerkiksi näyttelijä Antti Holman sketsivideo Kelan virkailijan kanssa asioimisesta tuli vastaan molemmilla tileillä. Huumori muutenkin korostui suosittelufiidissä, ja poliitiikkaa algoritmi suositteli jopa yllättävän vähän.
Tiktok ei antanut haastattelua tätä juttua varten, mutta yhtiön Pohjoismaiden viestintäedustaja kommentoi Ylen testiä sähköpostitse. Tiktokin mukaan käyttäjän yksilöllinen toiminta vaikuttaa siihen, mitä hän Tiktokissa näkee, minkä takia näin pienen testin tuloksista on vaikeaa vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
Tiktokissa ollaan, koska muutkin ovat
Vaikka kansanedustajat nostavat esiin Tiktokiin liittyviä huolia, he molemmat ovat alustalla läsnä. Miksi?
– Olen Tiktokissa tasan tarkkaan niin kauan, kuin meidän poliittiset kilpailijat ja kaikki Suomen suurimmat mediat ovat siellä. En näe perustelluksi, että meidän näkemykset eivät näkyisi sillä alustalla, mikäli siellä näkyy kaikkien muiden kilpailijoiden näkemykset, sanoo Bergbom.
Hän sanoo myös, että samat huolet ja havainnot pätevät myös muihin somealustoihin – joskin Bergbom mainitsee Tiktokin kohdalla myös pelot sovelluksen tietoturvasta ja kytköksistä Kiinaan.
Jokelainen perustelee läsnäoloaan Tiktokissa sillä, että siellä tavoittaa ihmisiä, jotka eivät välttämättä muuten seuraisi politiikkaa. Hän myös kertoo saavansa videoilleen Tiktokissa moninkertaisia katsojalukuja verrattuna muihin some-alustoihin.
Jokelainen kummastelee sitä, että perinteisessä mediassa saatetaan edelleen pitää jotenkin poikkeuksellisena, jos joku poliitikko onnistuu tulemaan valituksi some-suosion avulla.
– Mutta ei se ole enää poikkeuksellista. Se on nyt se ajankuva, jota eletään. Somen avulla voi päästä kansanedustajaksi ilman, että käyttää euroakaan rahaa. Se on tyystin erilainen peli kuin mitä on pelattu joskus 20 vuotta sitten.
Tätä Tiktokista ei tiedetä
Ylen testipuhelimia pääsi tutkimaan myös kolmas henkilö: Helsingin yliopiston kuluttajantutkimuskeskuksen professori Minna Ruckenstein. Myös hän kiinnitti huomiota Tiktok-tilien sukupuolittuneisuuteen.
Ruckensteinin mielestä Tiktok voi ”ilman muuta” syventää nuorten miesten ja naisten välistä arvokuilua. Hän muistuttaa, että ihmiset ovat laumasieluisia. Ajatukset, jotka saattavat olla vasta aikeina ja aavistuksina mielessä, voivat saada sosiaalisesta mediasta joukkovoimaa, kun näkee, että muutkin ajattelevat niin.
Ylen Tiktok-testin pohjalta ei voi kuitenkaan tehdä liian rohkeita johtopäätöksiä, eikä se ollut tieteellinen koe. Oikeassa maailmassa tuskin kukaan käyttää Tiktokia kuten Ylen testissä käytettiin.
Juuri tämä on Ruckensteinin mielestä Tiktok-testimme suurin rajoite: käyttö ei ollut aitoa reagointia siihen, mitä ruudulla näkyi, vaan se oli ikään kuin tiettyyn kaavaan pakotettua.
Ruckenstein luettelee asioita, jotka jäävät silloin puuttumaan:
– Mihin oikeasti huomio olisi kiinnittynyt? Mitä jäät katsomaan, mistä haluat tietää lisää? Siitä puuttuu normaali arkikäyttö.
Näihin kysymyksiin liittyy Ruckensteinin mukaan myös suurin mysteeri Tiktokin toiminnassa: miten me käyttäjät ikään kuin tuotamme oman suosittelualgoritmimme, miten oma toimintamme Tiktokissa johtaa juuri tietynlaiseen Sinulle-fiidiin?
– Koska meillä ei ole näkyvyyttä näiden isojen firmojen tekemisiin, niin jäämme tavallaan aina ulkopuoliseksi siinä. Sen takia voimme vain arvuutella, mitä siinä oikeastaan tapahtuu.
Toisaalta Ruckenstein myös puolustaa sosiaalista mediaa. Se voi myös olla paikka, jossa ihmiset esimerkiksi saavat lohtua, luovat aitoja suhteita ja käyvät merkityksellisiä keskusteluja.
– Olen joskus käyttänyt esimerkkinä sitä, kun ihmiset puhuvat, että kauheasti Twitterissä (nykyinen X) hirvittävää vihapuhetta ja kaikkea – ei ollut minun Twitterissäni. Oli pelkästään akateemisia ihania ihmisiä, jotka tukivat toisiaan. Se muistuttaa siitä, että some on meidän näköisemme, me muovaamme sen sellaiseksi kuin se on.