maanantai, 23 joulukuun

Maailma on luisumassa kohti kauppasotaa, ja kuten sodissa aina, viattomat kärsivät.

Suomalainen säähavaintoihin ja teollisuudelle mittalaitteita valmistavalle Vaisalalle Yhdysvallat on maailman tärkein markkina-alue. Pääkonttorissa Vantaalla seurataan tarkasti, millä tavalla Yhdysvaltain tulevan presidentti Donald Trumpin puheet ankarista tulleista toteutuvat.

Trumpin uhkaukset ovat kovia: Jos Euroopassa valmistettu tuote viedään Yhdysvaltoihin, hintoihin olisi lisättävä 10–20 prosentin tulli. Kiinassa valmistetuille tuotteille tulisi peräti 60 prosentin tai suurempikin tulli.

Vaisala tekee tuotteistaan valtaosan Vantaalla, mutta sillä on tuotantoa lisäksi Ranskassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Tuotanto Yhdysvalloissa on Vaisalan onni, kun amerikkalaismarkkinat ovat jäämässä tullimuurin sisään. Vain muurin korkeus on enää epäselvää.

Tullimaksu on vientiyritykselle lisäkustannus, joka jää yrityksen omaksi tappioksi, ellei kulua saada ujutettua tuotteen hintaan.

Vaisalan elektroniikka-asentaja Naiimo Bulhan kokoaa kastepisteantureita Vantaalla. Antureita käytetään erityisesti akkuteollisuudessa turvallisuuden ja laadun varmistamiseksi. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Vaisalalla on noin 9 000 eri tuotetta, ja niistä jokaisella erilainen kilpailuasema markkinoilla.

Toimitusjohtaja Kai Öistämön mukaan riippuu täysin tuotteesta, voidaanko sen hintaa nostaa tullimaksuja vastaavalla summalla.

Tulleja voisi välttää siirtämällä tuotantoa Yhdysvaltoihin, tullimuurin sisäpuolelle.

Yrityksen tarkasti säädetyn tuotantoketjun muuttaminen ei ole aivan yksinkertaista, mutta Vaisala on siihenkin valmis.

– Kyllä siihen varmasti hetki menee, mutta meillä on valmiit tehtaat ja meillä on kokemusta valmistuksen siirtelystä eri tehtaiden välillä, Öistämö sanoo.

Tuotannon siirtäminen ja hintojen nostamien ovat siis mahdollisia reaktioita tulleihin, mutta niistä voidaan päättää lopulta vasta kun nähdään, mitkä Trumpin uhkauksista toteutuvat.

Mahdollista on sekin, että tullit nousevat, mutta yllättävät tuotteet voivat jättää tullien ulkopuolelle. Tästä on kokemusta esimerkiksi suomalaisella Fiskarsilla.

Tullit purevat jo

Yhdysvallat pyrkii tullien avulla ensi sijassa suojamaan omaa talouttaan, mutta toisena tärkeänä tavoitteena on rajoittaa Kiinan talousmahdin kasvamista.

Tulleja korotettiin jo Trumpin ensimmäisellä kaudella ja nyt aikeissa on saman ruuvin kiristäminen.

Kiinan talouskehitystä pitkään seurannut Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu on nähnyt, että tulliase puree. Tullit ovat nakertaneet Kiinan talousmahdin kasvua.

Vaisala tekee mittalaitteita moneen tarkoitukseen, kuten muuntajaöljyn laadunseurantaan. Kuvassa on akkuteollisuuden käyttämä kastepisteen sensori. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

– Tullit ovat yksi lisätekijä jo monta vuotta valloilla olleeseen tuotannon hajauttamistrendiin. Tuotantoa ei ehkä siirretä pois Kiinasta, mutta uutta tuotantokapasiteettia kasvatetaan muualla maailmassa.

Yritykset ovat pyrkineet vähentämään riippuvuuttaan Kiinasta Trumpin ensimmäisestä presidenttikauden tullien korotuksista lähtien.

Korona puri tullejakin pahemmin

Kai Öistämö aloitti Vaisalan johtajana syksyllä 2020, keskellä koronakaaosta. Hänen mukaansa koronan aikaansaama isku oli tullejakin ankarampi.

– Korona oli paljon, paljon isompi asia. Se oli sokkina paljon nopeampi ja isompi hyppy tuntemattomaan. Mielestäni tullit ovat huomattavasti pienempi asia, Öistämö vertailee.

Tuuli Koivun mukaan tullien ja koronashokin jälkeen teollisuuden tuotantoa on laajennettu Kiinan sijasta maan lähiseuduilla kuten Intiassa, Vietnamissa ja Malesiassa, mutta myös Pohjois-Amerikan kauppasopimusalueella Meksikossa.

Tuotannon hajauttamista pois Kiinasta ovat tehneet myös kiinalaiset yritykset.

Rajat nousevat

Koivu on puheissa säännöllisesti suomalaisten suuryritysten johtajien kanssa. He ovat osanneet odottaa, että Trumpin uudelleenvalinta tarkoittaa USA:n ja Kiinan välisen kaupan vaikeutumista. Mistään täysin uudesta tilanteesta ei ole kyse.

Jo nykyisen presidentti Joe Bidenin kaudella USA on tiukentanut erityisesti huipputeknologian kauppaa.

Nyt uutta on se, että tullien takia muutkin kuin huipputeknologia-alan yritykset joutuvat sopeutumaan kahtiajakautuvan maailman kauppa-asetelmiin.

Kahtiajaossa väliinputoamista voi yrittää välttää siirtymällä pois Kiinan puoliskolta. Siihen keinoon ei kuitenkaan kovin herkästi tartuta.

Robotit ovat yhä suuremmassa osassa Vaisalan tehtaalla Vantaalla. Suomen lisäksi yhtiöllä on tuotantoa Ranskassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Koivun mukaan kiinalaisten kauppakamarien tekemien kyselyjen mukaan amerikkalaisyritykset eivät ole suurin joukoin tekemässä lähtöä.

– Mutta USA:n kiristynyt Kiina-politiikka on heikentänyt Kiinan kasvunäkymiä. Bidenin kaudella korkean teknologian investointirajoitteet voi suoraan yhdistää ongelmiin joillakin Kiinan sektoreilla.

Luvassa olevat uudet tullit ilmentävät laajempaa ongelmaa.

– Geopoliittisten riskien nousu ja kaikki epävarmuus, jota Trump säteilee ympärilleen, ovat Kiinan taloudelle vahingollisempia kuin ne tullit, jotka lopulta tulevat voimaan.

Suuri taitekohta on nyt

Suomen Pankin ennusteen mukaan Kiinan talouskasvu jatkaa hidastumistaan kaksi tulevaakin vuotta. Ensi vuonna talous kasvaa noin 3,5 prosenttia ja sen jälkeen pidemmän aikaa enää kolmen prosentin vauhtia.

Suomen Pankin vanhemman ekonomisti Juuso Kaaresvirran mukaan Trumpin tullipuheet eivät laita uusiksi syksyllä tehtyä ennustetta. Nousevilla tulleilla on Kiinan talouskasvuun ehkä prosentin kymmenysten vaikutus.

Juuso Kaaresvirta: Kaupan esteiden kannalta ihan sama kuka USA:ssa tulee valtaan

– On oikeastaan ihan sama, kuka Yhdysvalloissa tulee valtaan. Sekä demokraatit että republikaanit ovat hyvin Kiina-kriittisiä puolueita.

Kaaresvirran mukaan on ollut nähtävissä, että Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset jännitteet kasvavat. Trumpin johdolla se tarkoittaa nousevia tulleja, Biden kaudella se on tarkoittanut huipputeknologian vientirajoituksia Kiinaan.

Yhdysvaltojen tuontitullit nostavat hintoja tullimuurin sisällä. Amerikkalaiset kuluttajat siis kärsivät.

Kaaresvirran mukaan tullit saattavat saada yritykset siirtämään tuotantoaan vähitellen Yhdysvaltoihin. Mutta mahdolliset työpaikat tulevat myöhemmin, kun taas tullien tuoma hintojen nousu tuntuu heti kuluttajien ja yritysten kukkaroissa.

Jaa.
Exit mobile version