keskiviikko, 6 marraskuun

EU:n talous on hiipunut, mutta Yhdysvaltain talous puksuttaa kuin juna.

Donald Trump on maailman mahtavimman talousmahdin johtaja. Videolla Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu kertoo, miten Trumpin uusi kausi vaikuttaa Suomen vientiin.

Jos Yhdysvaltain presidentinvaalit voittanut Donald Trump lätkäisee tulleja EU:lle, vaikutukset voivat heijastua tavallisten suomalaisten talouteen asti.

Yle pyysi Nordean pääekonomisti Tuuli Koivua analysoimaan vaalituloksen taloudellisia vaikutuksia.

Ne ovat isoja ja ulottuvat kaikkiin suomalaisiin.

1. Yhdysvallat on Suomen suurin vientimaa. Miten tämä vaalitulos vaikuttaa meihin?

Trump on tunnettu siitä, että hän luo epävarmuutta ympärilleen.

– Kampanjoidessaan Trump puhui paljon tulleista, mutta on epävarmaa, miten niitä laitetaan toimeen. Trump haluaa pitää talouskasvun korkeana Yhdysvalloissa, mikä tarkoittaa kasvavaa vientimarkkinaa, mutta jos vientimahdollisuutta torpedoidaan tuontitullein, ulkomaille jää vähemmän palasia USA:n kasvavasta kakusta, sanoo Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

2. Yhdysvalloille voidaan asettaa vastatulleja. Huomioiko Trump tätä, jos hän haluaa kasvattaa oman maansa vientiä?

Kaikkein hankalin tilanne on se, jos ajaudutaan hallitsemattomaan kaupan esteiden kierteeseen liittolaismaiden kesken.

– Kauppapolitiikka on osa laajempaa politiikkaa, ja silloin alkaa olla epävarmuutta kaikilla yhteiskunnan saroilla. Trump yrittää ehkä torpedoida tuontia Yhdysvaltoihin. Voi olla, että tuonnilla on suurempi painoarvo kuin USA:n kasvavalla viennillä.

3. Eikö Yhdysvaltain talous ole kasvanut juuri paikallisen kulutuksen myötä?

Tavaroille ja palveluille on tällä hetkellä kasvava markkina USA:ssa.

– Sikäläisille yrityksille vientimarkkina ei ole niin elintärkeä kuin eurooppalaisille yrityksille. USA:n kulutus on maailmantalouden suurin kasvuveturi ja se on kehittynyt pandemian jälkeen yllättävän hyvin. Vaikka yhdysvaltalaiset sanovat kyselytutkimuksissa, että he eivät luota talouteen, kulutus on jatkanut kasvuaan kuin juna.

4. Millaisia tulleja voi olla odotettavissa?

Nyt autot ovat nousseet kauppapolitiikan keskiöön.

– Trump keskittyi ensimmäisellä kaudellaan alumiini- ja terästulleihin, jotta oman maan perusteollisuus elpyisi. Viimeksi onnistuimme välttämään autotullit, mutta pelkään pahoin, että sille sektorille on tulossa tulleja.

5. Miten se vaikuttaa meihin, jos Trump laittaa Kiinalle kuudenkymmenen prosentin tullit?

Trump haluaa lakkauttaa riippuvuudet Kiinan. Siinä EU:n rooli voi olla USA:n näkökulmasta merkittävä.

– Ensimmäisellä kaudella Trump toimi tullien kanssa yksin. Kyse oli USA:n ja Kiinan kauppakiistasta, jossa Euroopan osuus jäi pieneksi. Saa nähdä, yrittääkö Trump nyt saada EU:ta enemmän liittolaiseksi Kiinan vastaisiin toimiinsa, koska kyseessä eivät ole vain tullit, joita hän ajaa.

6. Kannattaako meidän lähteä etsimään muita vientimarkkinoita, jos Yhdysvaltain tullit EU:ta kohtaan nousevat?

Niitä ei ole helposti löydettävissä.

– USA on maailman suurin talous. Kiina piti sitä valtikkaa jonkin aikaa, mutta viime vuosina Kiinan kasvu on hyytynyt ja USA:n kasvu piristynyt. Nyt pitäisi löytää oman kasvun idea. Silloin markkinat voisivat olla lähempänä.

7. Mutta eihän EU:n talous vedä kovin hyvin?

Vientimarkkinoita täytyy tähytä paikoista, jotka eivät aikaisemmin ole olleet ilmiselviä.

– Saksassa on suuria ongelmia, mutta Espanjassa talouskasvu on nopeaa.

8. Jos ihmisillä ei ole varaa kuluttaa EU:ssa, miten vienti voi vetää?

Vaarana on se, että se kasvu pysyy USA:ssa. Silloin investoinnit lähtevät vielä tiiviimmin sinne. Ei tässä EU:lle uskalla helppoja aikoja povata.

– Olen eniten huolissani siitä, että kotitaloudet ja yritykset eivät ota riskejä ja investoi. Suomessa reaalitulojen kehitys on ollut vielä heikompaa suhteessa muihin euromaihin. Laskevat korot ehkä helpottavat osittain tätä tilannetta, mutta pelkään, että siellä on myös muita jarrutekijöitä. Paljon pitää muuttua, että Euroopan kasvu käynnistyy.

9. Minkälaiset näkymät suomalaisella viennillä on Yhdysvalloissa?

Siitä tulee kiinnostava yhdistelmä vahvaa kehitystä ja kysyntää sekä toisaalta mahdollisesti kasvavia kaupan esteitä.

– Suomen ja Euroopan huoli on se, kuinka paljon eurooppalaiset yritykset lähtevät investoimaan Yhdysvaltoihin, jos oletetaan, että vienti Euroopasta USA:an kärsii, mutta toisaalta siellä on kasvava markkina. Silloin voimme menettää enemmän investointeja kuin vientiä.

10. Miten tämä vaikuttaa meihin kaikkiin suomalaisiin?

Kyllä tässä on isoista asioista kyse.

– Vähemmän investointeja tarkoittaa vähemmän työpaikkoja ja hitaampaa palkkakehitystä. Hitaampi investointikehitys heijastuu myös talouskasvuun ja heikentää elintason nousua.

Jaa.
Exit mobile version