Takapuoleen tarttumista, rintojen kourimista, etumuksesta kiinni ottamista.
Keräsimme ihmisten kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta baareissa. Monet kokemukset olivat tältä vuodelta. Jutussa käytetyt sitaatit ovat lukijoidemme jättämiä kokemuksia.
Ahdistelu ja häirintä ovat edelleen yleinen ongelma, vaikka tietoisuus suostumuksellisuudesta ja omista rajoista on kasvanut.
Kesällä baarin tanssilattia oli täynnä. Olimme ystävän kanssa tanssimassa. Mies käveli ohi ja puristeli kaikkien tanssilattian reunalla olleiden naisten takapuolia, minun mukaan lukien.
Katariina Ketola
Tuntemattomat käyttävät tilannetta hyväkseen
Suomessa ei ole tutkittu baareissa tapahtuvaa ahdistelua, mutta tilastojen mukaan erityisesti naisiin kohdistuva ahdistelu on ylipäätään yleistä.
YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomen ja Eeva-lehden teettämän tutkimuksen mukaan seksuaalista häirintää on kokenut yhdeksän kymmenestä suomalaisnaisesta.
Lapin yliopiston festivaalitutkija Maarit Kinnunen kertoo, että ulkomaisten tutkimusten perusteella häirintää pidetään osana yöelämää.
– Ajatellaan, että se on osa naisena olemista ja kuuluu pakettiin, Kinnunen sanoo.
Kinnunen on ollut mukana selvittämässä tilannetta keikkapaikoilla. Kyselyssä 27 prosenttia naisista oli kokenut epäasiallista käytöstä keikoilla ja miehistä 20 prosenttia.
– Niissä kuitenkin pääpaino on musiikkiesityksessä. Oletukseni on, että epäasiallinen käytös on tavallisissa baareissa suurempaa.
Epäasiallinen käytös on yleisemmin naisilla seksuaalista häirintää ja miehillä fyysistä uhkaa.
Kinnusta on järkyttänyt, miten kyselyissä ahdistelun ja häirinnän kohteena ovat naisten lisäksi usein sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt sekä vammaiset ihmiset.
Känniset naiset tulivat lääppimään ja pussailemaan minua. Yksi istahti syliini eikä meinannut lähteä pois. Tällaista tapahtuu lähes aina, kun olen konsertissa tai tapahtumassa.
Alex Östberg
Myös miehet kokevat ahdistelua. Useat miehet kertoivat Ylelle, kuinka nainen oli tarttunut etumuksesta kiinni. Miesten mukaan häiritsijä oli yleensä vanhempi nainen.
Valtaosassa tapauksia tekijä on tuntematon ihminen. Baarissa on mahdollisuus ahdistella anonyymisti ja tarpeen tullen paeta väen sekaan.
Yksi syy häirinnälle ja ahdistelulle voi yhä olla tietämättömyys. NYTKIS ry:n tuoreen kyselytutkimuksen mukaan useampi kuin joka kymmenes mies ajatteli, ettei seksuaalinen häirintä tai ahdistelu ole väkivallan muotoja.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL:n erityisasiantuntija Jenni Krogell toteaa, ettei asia ole mielipidekysymys. Edes uhri ei aina tunnista joutuneensa seksuaalisen häirinnän tai ahdistelun kohteeksi. Usein uhri ei kerro asiasta eteenpäin.
– On myös uhria vastuuttavia asenteita. Ajatellaan, että pukeutuminen tai yksin baariin meneminen ovat merkkejä sille, että on oikeus lähestyä ei-toivotulla tavalla.
Alkoholi ei vapauta vastuusta
Alkoholilla on roolinsa baariahdistelussa, vaikka nuorten juominen on vähentynyt.
Alkoholia pidetään joskus jopa hyväksyttävänä selityksenä epäasialliseen käytökseen, sanoo festaritutkija Kinnunen.
– Jos ahdistelusta jäädään kiinni, sitä selitellään sillä, että ”tämä oli kännissä ja läpällä”. Sitä myös pidetään edelleen hyväksyttävänä syynä käytökselle. Se on kulttuurissamme oleva piirre, jolle pitää saada muutos.
Yleensä häirintä tapahtuu tanssilattialla: joku tulee takaapäin koskettelemaan kriittisistä paikoista tai läpsäisee takapuolelle ohimennessään.
Sanna Koukkula
Nousuvaiheessa alkoholi vähentää kontrollia ja estoja sekä vahvistaa aivojen dopamiinivetoista palkkiojärjestelmää.
Samaan aikaan alkoholi heikentää toimintaa aivojen otsalohkossa, joka vastaa päätöksenteosta ja tunteiden säätelystä.
Lopputuloksena ihminen hakee enemmän nautintoja ja tekee impulsiivisia päätöksiä miettimättä seurauksia tai moraalia, kertoo Turun yliopiston päihdelääketieteen professori Solja Niemelä.
– Tavallaan silloin järki ei juokse.
Alkoholi voi saada ihmisen tulkitsemaan väärin muiden käytöstä sekä lisätä hetkellisesti seksuaalista halukkuutta.
Alkoholin vaikutukset eivät riipu sukupuolesta. Niemelä uskoo, että erilaisiin käyttäytymistapoihin voivat vaikuttaa sosiokulttuuriset rakenteet eli se, millaista käytöstä miehiltä ja naisilta yhteiskunnassa odotetaan.
Henkilöt, jotka eivät koskaan selvin päin ahdistelisi ketään, saattavat alkoholin alaisena sortua tekoon.
Päihtymys ei ole kuitenkaan vastuusta vapauttava suoja.
– Täytyy lähteä siitä, että alkoholia osaa käyttää niin, että kontrolli pysyy ja käyttäytyminen on muita kunnioittavaa. Jos tulee käyttäydyttyä humalapäissään huonosti, on hyvä tarkastella omaa alkoholinkäyttöä, Niemelä sanoo.
Pyytämätön puristus kaventaa uhrien turvallisuutta
Moni Ylelle kokemuksensa jakanut kertoi vähentäneensä baareissa käymistä. Epätoivottu huomio oli pilannut mukavia iltoja ja aiheuttanut vihaa ja ahdistusta.
Olen tajunnut, että käyn ulkona vähemmän. Jos illan aikana on useampi tilanne, se nostaa ahdistusta. Huomaan olevani esimerkiksi ärtynyt illan aikana. Kärsivällisyys ei enää aina riitä selittämään ja pyytämään kauniisti, koska kohtaamisia on liian monia.
Piia Kontunen
Ahdistelu ja häirintä rapauttavat erityisesti monien naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisten turvallisuuden tunnetta. Se voi jopa vähentää haluja liikkua julkisilla paikoilla ja siten kaventaa heidän elinpiiriään.
Krogell muistuttaa, että joidenkin mielestä pieniltä tuntuvat teot voivat aiheuttaa uhrissa häpeää ja pelkoa. Pyytämättä toiseen koskeminen voi olla traumatisoivaa.
– Kun loukataan ihmisen seksuaalisuutta, loukataan koko ihmisyyttä.