torstai, 26 joulukuun

Vuosikymmeniä sitten otetun valokuvan ajoittamiseen ja tarkempaan tunnistamiseen on omat niksinsä. 1950-luvun loppupuolen takki toi valoa Turussa otetun kuvan arvoitukseen.

Kaarinalainen Arjariitta Vuorinen tunnisti 1950-lukulaisen itsensä kuvasta, jonka näki taannoin uutisissa. Turun Auralan setlementti kaipasi lisätietoja pihallaan ammoin otetusta kuvasta ja peräänkuulutti niitä järjestön 85-vuotisjuhlien tiedotteessa. Myös Yle teki aiheesta juttua.

Vuorinen näki kuvan uutisissa ja Facebookissa. Hän osasi ajoittaa valokuvan takkinsa perusteella.

– Pukeutumiseni rajaa sen vuoteen 1956 tai 1957. Silloin minulla oli tuo takki. Ehkä alueuutisissa sanottiin, että kuva on 70 vuoden takaa. Ajattelin, että en olisi kuvassa, jos se olisi 70 vuoden takaa. En ainakaan tuon näköisenä, nauraa Vuorinen.

Arjariitta Vuorinen tutkii mielellään kuva-arvoituksia, joita sosiaalisen median ryhmissä jaetaan taustatietojen toivossa.

– Katson esimerkiksi Facebookista vanhoja luokkakuvia. Olisiko joku pistänyt kuvia meidän luokista. Ei ole vielä tärpännyt.

Myös digikuviin mukaan tunnistetiedot

Historiantutkija Veli Pekka Toropainen on perehtynyt valokuvien maailmaan. Hän on myös Suomen sukututkimusseuran tutkijajäsen, joten kuvien salaisuuksien selvittäminen on hänelle tuttua.

– Auralan kuvasta huomasin itsekin, että siinä on väkeä 1950-luvun vaatteissa. Myös linja-auton voi ajoittaa sille tai seuraavalle vuosikymmenelle, kertoo Toropainen.

Hänen mukaansa valokuvista voi saada selville monia asioita. Joskus vyyhti ei aukea kokonaan ennen kuin saadaan yksi kuvassa esiintyvä kertomaan asiasta.

– Nykyään paras tunnistamiskeino on laittaa kuva julkiseen ryhmään tai sen paikkakunnan ryhmään, josta kuva on mahdollisesti peräisin.

Toropainen kannustaa kaikkia kirjoittamaan kuviin tunnistetiedot: keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu. Se on tärkeää tehdä myös digitaalisiin kuviin.

Katso videolta, miten Veli Pekka Toropainen esittelee eri aikakausien valokuvia ja niiden ominaispiirteitä.

Muoti, autot ja sotilaspuvut kertovat

Valokuvapaperista, sen reunoista ja koosta voi selvitä jo monta asiaa. Esimerkiksi eri vuosikymmenten kuvat voi erottaa toisistaan niiden perusteella.

1. Ajankohta näkyy visiittikorteista värikuviin

Valokuvaamojen ottamat visiittikortit voivat olla jopa 1800-luvulta peräisin, niissä näkyy usein valokuvaamon nimi. Kuvaamojen arkistosta voi löytyä jopa kuvattavien tiedot.

1920-luvun kuvia ei ole leikattu, vaan niissä saattaa näkyä osittain valkoista.

1930-luvulla ja 1940-luvun alkupuolella kuviin tehtiin röpelöiset reunat.

1950-luvulla reunat ovat jälleen sileät. 1960-luvulla kuvat muuttuvat neliönmuotoisiksi ja ne voivat olla värikuvia. Sen jälkeen kuvat muuttuvat suorakaiteenmuotoisiksi.

2. Koulujen kuvien kautta saa tietoja

Koulukuvista voi tunnistaa helposti koulurakennuksen, sillä monesti kuva on otettu sen edessä.

Koulujen arkistot säilytetään Kansallisarkistossa, joten sitä kautta pääsee opettajien ja oppilaiden jäljille.

3. Sotilaiden tiedot selviävät asun perusteella

Veli Pekka Toropainen kertoo, että häntä pyydetään usein tunnistamaan sotilaita. Sotilasasu kertoo, missä yksikössä ja milloin henkilö on palvellut.

Kansallisarkistoon liitetyssä sota-arkistossa on miesten kantakortit. Sitä kautta saa tietoa, missä henkilö on palvellut ja milloin.

4. Autojen vuosimallit kertovat

Netissä on vanhojen autojen tunnistusryhmä. Harrastajat laittavat sinne kuvia, ja vastaajat osaavat sanoa tarkasti auton vuosimallin ja mikä auto on kyseessä.

5. Muoti johdattaa oikealle vuosikymmenelle

Eri kirjoista voi tutkia muotia ja miten vaatteet ovat kehittyneet. Ovatko helmat lyhentyneet, ja näkyykö kuvissa nuorisomuotia?

6. Museot antavat apua

Museoilla on suuret valokuvakokoelmat. Arkistonhoitaja saattaa hyvinkin tietää, mihin kyseinen kuva liittyy.

Myös Turun yliopistolla ja Åbo Akademilla on suuret kuvakokoelmat. Myös paikallisissa arkistoissa ja paikallisilla pitäjäseuroilla voi olla valokuvia.

Kysy museolta -sivustolle voi jättää kysymyksiä kuvista. Mukana on useita museoita. Kysymyksiä voi esittää erityisesti rakennuksista ja univormuista. Museot eivät lupaa yksityishenkilöiden tunnistamista.

Jaa.
Exit mobile version