sunnuntai, 6 lokakuun

Koekäytössä vuoden alusta olleet armeijan uudet urheilurintaliivit eivät ole keränneet kaikilta käyttäjiltä kehuja.

Maanantaina asepalvelukseen astuvat naiset pääsevät kokeilemaan uudenlaisia armeijan rintaliivejä. Pohjoisen joukko-osastoissa palvelevat testaavat armeijan uutta M23-taisteluasua, jonka myötä armeija tarjoaa alusvaatteet ensimmäistä kertaa myös naisille.

Kerroimme aiemmin, että koekäytössä vuoden alusta olleet armeijan urheilurintaliivit eivät ole keränneet kaikilta käyttäjiltä kehuja.

Rintaliivien ongelma on käyttäjien mukaan se, että niissä ei ole riittävän tukevaa rakennetta. Huonosti tukevat liivit saavat aikaan sen, että esimerkiksi juostessa rinnat hölskyvät, ja se voi aiheuttaa kipua.

Uutinen aiheesta keräsi paljon kommentteja. Epäiltiin, että miesvaltaisessa armeijassa ei ole ymmärretty sopivien rintaliivien merkitystä.

Otimme yhteyttä uuden taisteluasun toimittajaan ja kysyimme asiasta. Puolustusvoimien uuden taisteluasun M23 toimittaa norjalainen Oskar Pedersen AS.

Yrityksen operatiivinen johtaja Aanen Brøvig kertoo, että rintaliivien suunnittelusta vastaa alusvaatevalmistaja Aclima.

Norjalainen Aclima valmistaa pääasiassa urheiluun tarkoitettuja villa-alusvaatteita.

Brøvig myöntää, että taisteluasuun kuuluvat rintaliivit eivät tue kaikkia käyttäjiä tarpeeksi. Acliman mukaan uudet armeijan rintaliivit antavat vain kohtalaisen tuen.

Tähän on syynsä, Brøvig sanoo. Taisteluasuun kuuluvien alusvaatteiden täytyy olla tulenkestäviä, mikä rajoittaa mahdollisuuksia käyttää paremmin tukevia materiaaleja.

Jos taisteluasu syttyy palamaan ja rintaliivi ei kestä tulta, se voi sulaa kiinni sotilaan ihoon.

Liivit ovat 100 prosenttista merinovillaa. Lisäksi on käytetty tulenkestävää lankaa ja tulenkestävää kuminauhaa.

Acliman merinovillaisia urheilurintaliivejä on myynnissä myös suomalaisissa myymälöissä. Verkkokaupan sivujen mukaan ne tarjoavat kohtalaisen tuen. Lisätuen varmistamiseksi niitä suositellaan tarvittaessa käytettäväksi tavallisten rintaliivien päällä.

Käytännössä osa vapaaehtoista asepalvelusta suorittavista naisista joutuu siis jatkossakin käyttämään itse hankkimiaan rintaliivejä.

Ketkä testasivat asua, kun sen hankinnasta päätettiin?

Rintaliivit kuuluvat uuteen M23-taisteluasuun, jota testattiin ennen kuin sen hankinnasta päätettiin.

Puolustusvoimien mukaan uutta taisteluasua ovat testanneet sekä miehet että naiset. Asevelvollisista kootuissa kenttäkoeryhmissä oli noin kymmenen prosenttia naisia.

Uusi asu on Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan yhteishankinta. Ruotsissa taisteluasun testaajista noin puolet oli naisia.

Puolustusvoimista kerrotaan, että tämän vuoden aikana käyttäjiltä kerätään kokemuksia uudesta asusta kyselyillä ja haastatteluilla. Puolustusvoimien mukaan päätöksiä jatkosta tehdään vuoden 2025 aikana.

Puolustusvoimien uudet rintaliivit mallia M23 ovat joidenkin niitä käyttäneiden mielestä kehnot. Videolla toimittaja Aliisa Ristmeri kertoo tarkemmin miksi.

Jaa.
Exit mobile version