sunnuntai, 19 toukokuun

Kaksi kuppia kahvia ja töihin. Kohdevastaava ja siivouspalveluohjaaja Heidi Änkilä on tullut siivouskohteeseen Amos Rexiin katsomaan ja opastamaan Rafiqul MD Islamin ja Julius Filpin työtä, kun nämä putsaavat paikkoja.

Änkilä on edennyt urallaan hotellisiivouksen kiireapulaisesta esihenkilötehtäviin.

Änkilän suunnittelee työvuoroja, ohjaa työntekijöitä ja katsoo, että tilat siivotaan sopimuksen mukaan.

Hänelle palkkatasa-arvo on selviö.

– Minulle on tärkeää, että sukupuolta katsomatta palkkamahdollisuus on kaikilla sama. Että se vastaa henkilön omaa koulutusta ja osaamista. Ja tosi ylpeänä voin sanoa, että olen töissä firmassa, missä tämä toteutuu, Änkilä sanoo.

Naiset ovat parempia palkanmaksajia naisille kuin miehet. ”Minulle on tärkeää, että sukupuolta katsomatta palkkamahdollisuus on kaikilla sama. Että se vastaa henkilön omaa koulutusta ja osaamista”, sanoo Heidi Änkilä.

Nainen maksaa parempaa palkkaa naiselle kuin mies

Työn ja talouden tutkimuslaitos Labore tutki yrityksen omistajien sukupuolen yhteyttä naisten ja miesten palkkoihin. Tulos oli selvä.

Nainen on naiselle tuki ja paras pomo, ainakin kun puhutaan rahasta.

Laboren tutkija Veera Nippala toteaa, että sukupuolten välinen palkkaero on edelleen olemassa.

– Eli vaikka otetaan huomioon erilaiset koulutusvalinnat, kokemus, lapset, ammatinvalinta, niin edelleen naiset saavat vähän niin kuin samasta työstä 10 prosenttia miehiä pienempää palkkaa, Nippala sanoo.

Ero kuitenkin pienenee, jos yrityksissä on naisomistajuus tai naisjohtaja.

– Naisomistajat pyrkivät parantamaan tasa-arvoa omistamissaan yrityksissä, Nippala toteaa.

Naisomistajat ovat naisille parempia palkanmaksajia, sanoo Laboren tutkija Veera Nippala. Kuva: Markku Pelkonen / Yle

Jos yrityksen omistaa nainen tai pomona on nainen, naiset tuppaavat saamaan yhtä hyvää palkkaa samasta työstä kuin miehet. Mutta jos omistaja on mies, naiset saavat samasta työstä huonompaa palkkaa.

Naisjohtajien merkitystä tasa-arvoiselle palkalle on tutkittu aiemmin paljon, Nippala sanoo.

– Naisjohtajat pystyvät edistämään naisalaistensa työoloja ja palkkoja.

Toimitusjohtaja: Tietenkin meillä on palkkatasa-arvo

Siskon siivous työllistää noin 1300 työntekijää, myös tämän jutun alussa mainitun Heidi Änkilän. Toimitusjohtaja Terhi Kotkansalo on myös yksi omistajista. Hän sanoo, että palkkatasa-arvo on selvää.

– No kyllä se meillä toteutuu, että me ollaan tilastoitu tätä asiaa jo pitkään ja se on meille itsestään selvää asiaa.

Kotkansalon mukaan kyse ei ole pelkästään sukupuoltenvälisistä palkkaeroista. Yrityksessä yritetään katsoa oikeat palkat niin 17-vuotiaille kesätyöntekijöille kuin eläkeikäisille työntekijöille.

– Meillä on yli 75 kansallisuutta töissä.

Palkkojen määrittely lähtee kiinteistöalan työehtosopimuksesta. Sen pohjalta määritellään tehtävän vaatimustaso, joka määrittelee palkkaryhmät. Liksaan vaikuttaa se, kuinka raskasta työ on tai mitä osaamista se vaatii.

– Ja se on auttanut meitä toteuttamaan tasa-arvoa. Sillä ei ole mitään merkitystä, kuka henkilö on tai mikä hänen taustansa on, Kotkansalo sanoo.

Konsulttitalossa palkkaerot on saatu nollille

Digitaalisen myynnin konsulttitalo Columbia Roadissa palkkaerot miesten ja naisten välillä on saatu nollille.

Sirkka-Liisa Rotinen, toimitusjohtaja ja yksi yrityksen osaomistajista, korostaa palkkatasa-arvon merkitystä yrityksessään.

– Se että työntekijät ja yhteisö kokee, että heitä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja reilusti, on tärkeä perusarvo, sen pitäisi olla sitä mille tahansa yritykselle.

Sirkka-Liisa Rotinen.

Palkkatasa-arvo ja avoimet määrittelyt tekevät työntekijöistä tyytyväisiä, arvelee toimitusjohtaja Sirkka-Liisa Rotinen. Kuva: Columbia Road

Rotisen mukaan Columbia Roadissa palkkojen määrittely perustuu selkeään järjestelmään, jota on kehitetty vuosien ajan. Yritys perustettiin vuonna 2016 ja koska kasvu oli kovaa, oli palkkaukseen pakko keksiä jokin järjestelmä.

Käytössä on osin läpinäkyvä ja kollektiiviseen päätöksentekoon perustuva järjestelmä. Palkkoja katsotaan ja tarvittaessa nostetaan kaksi kertaa vuodessa, työryhmänä. Tarkoitus on edistää tasapuolista kohtelua sukupuolesta, taustasta tai kansalaisuudesta riippumatta.

– Voin sanoa ihan rehellisesti, että rekrytilanteessa on joskus iso houkutus rikkoa niitä omia periaatteita, jos tarjolla on joku kova osaaja.

Mutta jokainen poikkeus tulee ison joukon nähtäväksi. Ja poikkeukset rikkoisivat koko palkkamallin. Siksi kynnys poiketa palkkalinjasta on korkea, myös toimitusjohtajalle.

– Kantavana ajatuksena on se, että jos koko palkkalista tulisi täysin julkiseksi, niin ihmiset suurelta osin kokisivat, että se on reilusti tehty.

Jaa.
Exit mobile version