tiistai, 14 tammikuun

Kalifornian suurimman kaupungin Los Angelesin maastopalot roihuavat rajumpina kuin koskaan.

Erja Tuomaala,

Yrjö Kokkonen

Kalifornia on investoinut viime vuosina vahvasti maastopalojen estämiseen, ja osavaltiossa on liittovaltion suurin palolaitos, kirjoittaa muun muassa The Washinton Post-lehti.

Kokosimme kolme syytä siihen, miksi sammutustyö on tästä huolimatta poikkeuksellisen hankalaa.

1. Vanhanaikainen kaupunkisuunnittelu lisää paloriskiä

Maastopalot ovat aiheuttaneet vuodesta toiseen vahinkoa erityisesti kahdella alueella eteläisessä Kaliforniassa, Altadenassa ja Pacific Palisadesissa. Kapeilla kaduilla on vaikea kuljettaa sammutuskalustoa ja evakuoida asukkaita.

Paloherkän pensasalueen vieressä sijaitsevilla rakennuksilla on nykyisin huomattavasti suurempi riski tuhoutua tulipalossa kun vielä 1980-luvulla. 2010-luvulle riski on kasvanut piirikunnassa 30 prosentilla.

Valtaosa tuhoalueen rakennuskannasta on ajalta ennen 1990-lukua. Tuolloin uhkia ei osattu ottaa asemakaavassa huomioon. Kun tuli pääsee asuinalueille, talot ovat sen polttopuita.

Talojen sijainti tekee niistä erityisen herkkiä koillistuulelle, joka levittää ja lietsoo tulta sisämaasta kohti rannikkoa. Rakennuksia on maastopaloasiantuntija Zeke Lunderin mukaan ”lähes mahdotonta suojella”.

Maaston pensaikko on tiheää ja vaikeasti harvennettavaa.

– Pitäisi pudottaa raivaaja sahan kanssa köydellä ylhäältä työhön, Lunder sanoo.

Kovat tuulet itsessään lisäävät palonriskiä.

Los Angeles sijaitsee vuoriston ja meren välissä. Alueella esiintyy usein Santa Anan tuulina tunnettu sääilmiö, jossa vuorilta puhaltavat tuulet voimistuvat rajusti.

Jopa 45 metriä sekunnissa puhaltava lämmin ja kuiva ilmavirtaus levittää tehokkaasti maastopaloa.

2. Kasvittomia puskurivyöhykkeitä ei ole rakennettu

Viranomaiset ovat kehottaneet asukkaita varautumaan paloihin myös pihoilla ja puutarhoissa. Tonttien ympärille olisi perustettava puskurivyöhyke, jolta pensaat ja kasvit poistettaisiin ja nurmikko kitkettäisiin, niin etteivät ne ruokkisi tulta.

Puskurivyöhykkeen tulisi olla noin 5 jalkaa eli noin 1,5 metriä.

Asukkaat ovat noudattaneet ohjeistusta puutteellisesti.

Monet eivät halua poistaa pensasaitaa tai puiden alaoksia. Pensasaidat ja kasvit halutaan säilyttää, sillä ne antavat yksityisyyttä ja näkösuojaa. Vehreys on myös osa alueen viehätystä.

3. Vesipula haittaa sammutusta eikä vesi edes aina tehoa

Los Angelesin vesihuoltoa ei ole rakennettu maastopalojen torjuntaa ajatellen. Pumppausjärjestelmät ja vesivarastot ovat suurpalojen suitsimiseen riittämättömiä.

Vesiverkko on rakennettu asukkaiden ja yritysten tarpeisiin, ei monikäyttöön. Tuli on tuhonnut myös vesiposteja ja putkistoa. Altaat ovat vaurioituneet ja putket sulaneet.

Suuri Santa Ynezin vesisäiliö oli epäkunnossa jo ennen palojen syttymistä. Sen saaminen käyttökuntoon saattaa kestää kuukausia.

Jaa.
Exit mobile version