maanantai, 8 heinäkuun

Uudellamaalla toimii tänä kesänä kolme synnytyssairaalaa, sillä Lohjan sairaalassa on kesäsulku syyskuun alkupuolelle saakka.

Saara Hirvonen,

Olli-Pekka Kursi

Naistenklinikalla Helsingissä heinäkuun alku on ollut vilkas edellisten kesien tapaan.

Laskettuja aikojen määrä tässä kuussa on samaa luokkaa kuin viime kesänä. Keskimäärin siellä syntyy 24 lasta vuorokaudessa.

– Päivät vaihtelevat: kovimpia lukuja on 30 synnytystä vuorokaudessa. Silloin voi sanoa, että kätilö on laittanut tossua tossun eteen, sanoo synnytysosaston osastonhoitaja Satu Anttonen.

Naistenklinikalla on kaikkiaan 16 synnytyssalia. Synnytyksen hetkellä äidin luona ovat sekä hoitava että avustava kätilö.

Uudellamaalla toimii tänä kesänä kolme synnytyssairaalaa: Naistenklinikka, Hyvinkään sairaala ja Jorvin sairaala Espoossa.

Naistenklinikka, Helsinki Jorvin sairaala, Espoo Hyvinkään sairaala
Koko vuoden aikana keskimäärin 24 synnytystä vuorokaudessa Koko vuoden aikana keskimäärin 12 synnytystä vuorokaudessa Koko vuoden aikana keskimäärin kuusi synnytystä vuorokaudessa

Lohjan sairaalassa ei synnytetä tänä kesänä. Sen kesätauko päättyy syyskuun 8. päivä. Koko synnytystoiminta loppuu Lohjalla HUSin mukaan viimeistään vuonna 2026. Synnytykset siirtyvät Lohjalta HUSin muihin synnytyssairaaloihin.

Kun tieto Lohjan sairaalan synnytysosasto kesäsulusta tuli, tilanteeseen alettiin varautua ja perustettiin muun muassa HUSin yhteinen päivystyspuhelin.

– Se on toiminut hyvin ja ehdimme sen pilotoida ennen Lohjan sulun alkamista, Anttonen toteaa.

Ohjauksessa otetaan huomioon synnyttäjän toive, lääketieteelliset kriteerit ja sairaaloiden paikkatilanne. Synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan ylihoitaja Satu Polkon mukaan yhtään synnyttäjää ei ole jouduttu ohjaamaan HUSin ulkopuolelle.

Kaksi tulevaa äitiä kertoo tunnelmistaan

Ann-Helen Rosendahlin laskettu aika on 9. elokuuta.

– Tuntuu aika jännittävältä. Ensimmäinen lapsi on tulossa, pikkupoika vissiin. Olisi varmaan pitänyt järjestää kaikki asiat vähän paremmin kuntoon, mutta kyllä se tästä vielä.

Perhe muutti nimittäin hiljattain Saksasta Suomeen.

– Meillä on vähän muuttolaatikoita ja muuta sekasortoa vielä kotona. Aika paljon on hankittavaa, mutta vaipat ja muut perusasiat ovat jo kotona.

Anna Ikäheimon lapsen laskettu aika on vasta joulukuun 20. päivä.

– Ehkä nyt pikkuhiljaa rupeaa vasta konkretisoitumaan, että vauva on tulossa. Aluksi tuntui niin epärealistiselta koko juttu. Ensi viikolla pitäisi selvitä sukupuoli, se varmaan selkeyttää tätä kuviota enemmän.

Ikäheimo toivoo pääsevänsä Lohjalle synnyttämään.

– Asumme Siuntiossa, joten varmaan Lohja olisi minulle lähimpänä. Sehän on kesän kiinni, mutta toivottavasti aukenee syksyllä normaalisti. Siitä olen kuullut paljon hyvää: pieni sairaala, siellä saa perhehuoneet ja kätilöillä on aikaa.

Jotain ainutlaatuista perheen kanssa

Osastonhoitaja Satu Anttosen mukaan kätilöt tekevät kaikkensa, että synnytys on synnyttäjälähtöistä.

– Sairaalamaailmassa meitä ohjaavat tietyt normit ja säännöt. Kätilön tärkein työtehtävä on huolehtia siitä, että äiti eli synnyttäjä ja vastasyntynyt voivat hyvin.

Hän kertoo olleensa kätilönä monta kertaa itku silmässä synnytyssalissa.

– Siinä ollaan elämän alun äärellä. Se on se hienous. Jaan perheen kanssa jotain sellaista, jota kukaan muu ei sillä hetkellä voi jakaa.

Jaa.
Exit mobile version