perjantai, 4 lokakuun

Työryhmä selvitti, mitä reseptivapaita lääkkeitä voisi myydä muuallakin kuin apteekeissa ja mitä muutos vaatii. Esitys uudistuksesta on tarkoitus saada eduskunnalle vuoden päästä.

Useita yleisiä itsehoitolääkkeitä voitaisiin myydä muuallakin kuin apteekeissa, toteaa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä raportissaan. Muutoksen edellytyksenä on lääkitysturvallisuuden varmistaminen ja se, että muutos tehdään hallitusti.

Työryhmän mukaan monien itsehoitolääkkeiden turvallinen käyttö vaatii kuitenkin sitä, että saatavilla on lääkeneuvontaa.

Sitä tarvittaisiin esimerkiksi niin sanottujen keskiriskin itsehoitolääkkeiden kohdalla.

– Siellä on ripuli- ja ummetuslääkkeitä, flunssalääkkeitä ja allergialääkkeitä. Niiden vapauttaminen edellyttäisi sitä, että on järjestetty asianmukainen lääkeneuvonta, johtava asiantuntija Lauri Pelkonen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Molempia yleisiä kipulääkkeitä samoihin myyntipaikkoihin

Yleisesti käytetyt kipulääkkeet, ibuprofeenin ja parasetamolin, työryhmä puolestaan luokittelee riskilääkkeiksi. Niiden myynnin vapauttaminen olisi mahdollista vasta, kun voidaan varmistua riittävästä tietopohjasta niiden käyttöön liittyen.

– Niihin liittyy enemmän riskejä kuin muihin valmisteisiin. Vaatii enemmän valmistelua ja pohdintaa, miten se voisi tapahtua lääkitysturvallisesti ja hallitusti.

Ibuprofeenia että parasetamolia pitäisi olla saatavilla samasta myyntipaikasta, sillä osalle asiakkaista sopii niistä vain toinen.

Vitamiinien ja keinokyynelten myynnin laajentaminen helpointa

Kaikkein helpoimmin apteekkien ulkopuoliseen myyntiin voitaisiin vapauttaa sellaisia itsehoitolääkkeitä, joiden turvallinen käyttö ei edellytä lääkeneuvontaa. Tällaisia ovat muun muassa yleisesti käytetyt vitamiini- ja rautavalmisteet, tietyt ummetuslääkkeet ja silmiä kostuttavat keinokyyneleet.

– Vastaavia valmisteita on myytävänä kaupoissa esimerkiksi ravintolisinä tai lääkinnällisinä laitteina, Lauri Pelkonen sanoo.

Etälääkeneuvonta vaatii lakimuutoksia

Useiden itsehoitolääkkeiden myynnin laajentaminen vaatisi työryhmän mukaan siis asiantuntevan lääkeneuvonnan järjestämistä myyntipaikasta riippumatta. Yhtenä vaihtoehtona on keskitetty etäneuvonta. Se edellyttää lainsäädännön muutoksia.

– Tämän päivän tilannehan on se, että lääkeneuvonta on käytännössä kytketty kivijalka-apteekista annettavaksi. Meillä lainsäädäntö ei tunne keskitetyn lääkeneuvonnan antamisen mahdollisuutta tai vastaavaa, Lauri Pelkonen sanoo.

Itä-Suomen yliopisto on parhaillaan selvittämässä, mitä laadukkaan lääkeneuvonnan täytyy sisältää. Selvityksen on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

Työryhmä selvitti myös keinoja, joilla voitaisiin edistää itsehoitolääkkeiden hintakilpailua.

Itsehoitolääkkeiden hinnoittelulla pitäisi selvityksen mukaan pyrkiä pienentämään lääkkeiden käyttäjien kustannuksia. Esiin nousee erityisesti kaksi hinnoitteluvaihtoehtoa.

– Yksi hinnoittelumalli on se, että hinnoittelu vapautettaisiin. Toinen on sitten se, että säädettäisiin maksimihinta, millä lääkettä saa myydä eli se vastaisi tietyllä tavalla nykytilannetta, Lauri Pelkonen sanoo.

Tavoitteena parempi saatavuus ja hintakilpailu

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi, että joitakin yleisimmin käytettyjä itsehoitolääkkeitä vapautetaan apteekkien ulkopuoliseen myyntiin.

Myynnin vapauttamisen tavoitteena on edistää esimerkiksi hintakilpailua ja sitä, että lääkkeitä olisi paremmin saatavilla.

Esitys itsehoitolääkkeiden myynnin laajentamisesta aiotaan antaa eduskunnalle syksyllä 2025. Sen sisällön on tarkoitus tulla poliittiseen päätöksentekoon tämän syksyn aikana.

– Se, millä tavalla edetään ja missä aikataulussa, on sitten poliittisella päätöksenteolla ratkaistava asia, Lauri Pelkonen sanoo.

Apteekkariliitto kommentoi tuoreeltaan työryhmän esitystä. Liiton mukaan muutokset lisäisivät lääkkeiden käyttöä ja lääkehaittoja. Jos itsehoitolääkkeiden myyntiä laajennettaisiin apteekkien ulkopuolelle, tulisi sen liiton mielestä koskea vain valmisteita, jotka eivät edellytä neuvontaa.

Samaan aikaan ollaan valmistelemassa laajaa apteekkisääntelyn kokonaisuudistusta. Työryhmän mukaan itsehoitolääkkeiden myynnin laajentaminen voidaan toteuttaa joko laajan uudistuksen osana tai erillisenä jakelukanavien uudistuksena.

Jaa.
Exit mobile version