tiistai, 14 tammikuun

Autokauppariitojen määrä kuluttajariita­lautakunnassa on kasvanut kahdessa vuodessa peräti 40 prosenttia. Myös vuokra-asunnoista ja lennoista syntyi paljon kiistoja.

Kuluttajariitalautakunta ratkaisi viime vuonna ennätysmäiset lähes 7 250 riitaa. Samaan aikaan lautakunnan käsittelyyn tuli myös ennätysmäärä uusia ratkaisupyyntöjä, yli 7 100.

Autokaupat olivat ylivoimainen ykkönen. Autokauppakiistoja ratkaistiin 1 405 ja niistä lähes 1 300 koski käytettyjä autoja.

– Korkea määrä selittynee käytettyjen autojen kaupankäynnin kasvulla. Iso ero uusien autojen riitojen määriin johtunee niiden kaupankäynnin hiipumisesta, arvioi kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.

Autokauppariitojen määrä lautakunnassa on kasvanut kahdessa vuodessa 40 prosenttia.

Vuokrariidat lisääntyivät

Vuokra-asumiseen liittyvät riidat ja niistä tehdyt ratkaisut lisääntyivät myös tuntuvasti. Vuokrariidoissa on yleensä kyse vuokravakuuden pidättämisestä vuokrasuhteen päätyttyä eri syiden, yleensä väitettyjen kulumisten ja siivouspuutteiden, perusteella.

Sen sijaan asuntokauppoihin liittyviä riitoja oli edellisvuotta vähemmän. Myös kiistat rakentamisessa ja remonteissa olivat edelleen selvässä laskussa.

– Lasku tullee jatkumaan kotitalousvähennykseen tehtyjen muutosten myötä, sanoo Ståhlberg.

Matkustamisen vilkastuminen näkyy siinä, että lentojen viivästymisiä koskevien hakemusten ja ratkaisujen määrä palasi aiemmalle, koronapandemiaa edeltävälle tasolle.

Sähkön toimittamiseen liittyvien ratkaisupyyntöjen määrän lasku yllätti lautakunnan. Ståhlberg arvioi, että tämä johtuu osin siitä, että sähköyhtiöt eivät ole noudattaneet lautakunnan suosituksia ja riitoja on vireillä tuomioistuimissa.

Kuluttajariitalautakunta on pystynyt purkamaan ruuhkiaan hieman, sillä se sai viime vuonna lisää virkoja, ja tämä tullee jatkumaan. Tulevina vuosina käsittelyajat lyhenevät.

– Tavoitteena on, että muissa kuin laajoissa ja vaikeaselkoisissa asioissa kuluttaja saisi ratkaisun lautakunnasta keskimäärin kuudesssa kuukaudessa ratkaisupyynnön jättämisestä, kertoo lautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.

Katso myös:

Jaa.
Exit mobile version