sunnuntai, 24 marraskuun

Muun muassa työhön liittyvä väsymys, sekä elämän liian korkeat vaatimukset herättivät keskustelua Suomen väsynein chat -nimellä kulkeneessa chatissa ja suorassa lähetyksessä.

Huomisen ylioppilaskirjoitukset väsyttävät.

Pimeys ja yksinäisyys.

Työpäivät menevät kofeiinin voimalla.

Muun muassa tällaiset asiat nousivat esiin saman tien, kun Suomen väsynein chat -nimellä kulkenut chat ja suora lähetys käynnistyivät Ylen verkkosivuilla tänään torstai-iltana.

Chatissa yleisö sai kysyä asiantuntijoilta väsymyksestä. Kokosimme eniten puhuttaneet aiheet sekä asiantuntijoiden kommentit tähän juttuun.

Chatissa keskustelemassa olivat psykologit Sanna Selinheimo Työterveyslaitokselta ja Meeri Keurulainen Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta. Suorassa verkkolähetyksessä vieraana oli psykologi, psykoterapeutti Miia Metsänen.

Työn aiheuttama väsymys herätti keskustelua

Työelämän aiheuttama väsymys herätti runsaasti keskustelua. Eräs kommentoija kysyi, mistä työelämän uupumus kumpuaa, vaikka työ on mielekästä.

Psykologi, psykoterapeutti Miia Metsäsen mukaan kuormitus työelämässä voi johtua monesta tekijästä. Hän kannustaa tarkastelemaan, mistä kuormitus tulee.

– Onko työn sisällössä jotakin sellaista, entä työyhteisössä, entä esihenkilöpuolella tai organisaatiossa ylipäätään? Ei ole olemassa työtä, joka ei kuormittaisi, mutta on hyvä nähdä, millaisesta kuormituksesta on mahdollista palautua, Metsänen sanoi.

Työterveyslaitoksen Sanna Selinheimo mainitsi kaksi tärkeää asiaa työperäisen uupumuksen kitkemiseen: ne ovat työnantajan rooli työn riskitekijöiden hallinnassa sekä työntekijän oma toimijuus ja tekeminen sen suhteen, miten ylläpitää hyvinvointiaan.

Uni vaikuttaa olennaisesti jaksamiseen työssä. Chatissa nousi kysymys siitä, kuinka rankan työpäivän jälkeen saa itsensä rauhoitettua, jotta voi nukahtaa.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen Meeri Keurulaisen mukaan ”kierrokset” jäävät helposti päälle, jos päivän aikana ei ole lepotaukoja tai työpäivän jälkeen ei ole mahdollista tehdä jotakin, joka irrottaa työstä.

– Koko viikkoa ja sen tasapainoa ja rytmiä olisi hyvä tarkastella itsekseen ja tarvittaessa asiantuntijan kanssa ja katsoa, mitä voisi muuttaa.

Omat korkeat standardit lisäävät uupumusta

Moni kommentoija nosti chatissa esiin myös itse asetetut korkeat standardit, jotka aiheuttavat uupumusta arjessa ylipäätään.

Näin kävi esimerkiksi uupumuksen kokeneelle somevaikuttaja Linda Jakobssonille, jonka mielestä elämä vaatii ihmisiltä paljon. Jakobsson oli vieraana myös Ylen suorassa verkkolähetyksessä torstai-iltana.

Chatissa kysyttiin, pitääkö arjessaan muuttaa jotakin radikaalisti, jotta pääsee uupumuksesta voittoon.

Työterveyslaitoksen Selinheimo kannusti miettimään, onko arjessa tunnistettavissa tekijöitä, jotka ylläpitävät uupumusta.

– Uupumus on usein merkki siitä, että arjessa on jokin pielessä.

Meeri Keurulainen huomautti, että kannattaa tutkia arjen rytmiä, elämäntilannetta sekä sitä, onko elämässä tilaa mielihyvää ja iloa tuoville asioille.

– Toipumismatka lähtee liikkeelle siitä, kun myöntää oman tilanteensa itselleen, sanoi puolestaan psykologi Miia Metsänen.

Chatissa jaettiin vinkkejä väsymyksen selättämiseen

Keskustelijat innostuivat jakamaan omia, hyväksi havaitsemiaan tapoja selättää väsymystään.

Eräs kommentoija kertoi löytäneensä ”paint by numbers” -maalailuista tai -värityskirjoista rentoutuksen. Hän suositteli sellaista paria tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Toinen keskusteluun osallistunut kertoi, että häntä väsytti aina nuorena aikuisena. Sittemmin hän on tajunnut, että hänen väsymyksensä johtui muun muassa huonosta elämänrytmistä.

Hänen mielestään kliseet ovat totta: kun nukahtaa iltakymmeneltä, herää aamuseitsemältä, syö säännöllisessä rytmissä ja kävelee 10 000 askelta päivässä, ei enää väsytä tai masenna samalla tavalla.

Selinheimo vastasi chatissa, että nämä ovat keskeisiä arjen tekijöitä, joilla väsymykseen voi vaikuttaa.

– Kiitos, kuvaat tässä aivan keskeisiä arjen tekijöitä, joilla väsymykseen voi vaikuttaa, Selinheimo totesi.

Ylen chatissa pystyi kommentoimaan Yle Tunnuksella.

Jaa.
Exit mobile version