keskiviikko, 15 tammikuun

Teimme kartat Itämeren pohjassa risteilevistä data- ja sähkönsiirtoverkostoista sekä merellä purjehtivista öljytankkereista.

Helsingissä alkoi Itämeren alueen turvallisuutta käsittelevä huippukokous tiistaiaamuna. Vedenalaisen infrastruktuurin turvaaminen ja Venäjän varjolaivaston aiheuttaman uhan torjuminen ovat kokouksen pääteemat. Taustalla ovat sähkö- ja datakaapeleihin kohdistuneet tihutyöt viime vuonna.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb isännöi yhdessä Viron pääministerin Kristen Michalin kanssa huippukokousta, johon on kutsuttu Itämeren alueen Nato-maiden johtajat.

Nato kertoi jo viime viikolla vahvistavansa valvontaa Itämerellä. Naton alusosaston hollantilainen johtoalus HNLMS Tromp purjehti Tanskan salmien kautta Itämerelle sunnuntaina.

Hollantilaisfregatti johtaa Naton merellä toimivan nopean toiminnan joukon alusosastoa vuoden ajan, sanoo Alankomaiden yleisradioyhtiö NOS. Tämä SNMG1-osasto on valmiudessa reagoimaan puolustusliiton puolesta.

Teimme kartat, jotka auttavat hahmottamaan, miksi Itämeren turvallisuuskokous on tärkeä.

1. Tietoliikenne- ja sähkökaapelit

Data- ja sähköyhtiöt ovat laskeneet Itämeren pohjaan kymmeniä kaapeleita. Ne ovat hyvin suojattuja rannassa, mutta haavoittuvia merenpohjassa.

Nämä kaksi karttaa näyttävät, missä Itämeren tietoliikenne- ja sähkönsiirtokaapelit kulkevat Itämerellä:

2. Kymmeniä öljytankkereita

Itämerellä purjehtii minä tahansa päivänä kymmeniä öljytankkereita. Suurin osa niistä liikkuu laillisilla asioilla.

Joukossa on kuitenkin aluksia, jotka kuuluvat joko niin sanottuun Venäjän varjolaivastoon tai kuljettavat muuten venäläistä öljyä asiakkaille. Varjolaivat peittelevät omistussuhteitaan ja välttelevät paikannusta.

Tämä kartta näyttää, kuinka monta öljytankkeria oli Itämerellä maanantaina 13.1. paikannustietojen perusteella:

3. Aluemerirajat

Itämerellä kuten muillakin merialueilla on aluevesialueita ja kansainvälisiä vesialueita.

Rannikon tuntumassa olevien aluevesien, eli aluemeren vesialue pohjineen, on kunkin rantavaltion valtioaluetta.

Aluemerta pidemmälle ulottuu talousvyöhyke, jonka alueella kullakin maalla on oikeus hyödyntää meren pohjaa taloudellisesti. Talousalueen pinta on kuitenkin kansainvälistä merialuetta.

Esimerkiksi Liberian lipun alla oleva tankkeri purjehti viikonlopun aikana Venäjän Laukaansuusta Tanskan salmiin aluemerialueita vältellen.

Tämä kartta näyttää aluemerirajat Itämerellä:

4. Viime vuosina vahingoitetut putket ja kaapelit

Tunnetuin Itämeren putki- ja kaapelirikoista on syyskuussa 2022 tapahtunut Nordstream 2 -kaasuputken rikkoutuminen.

Lokakuussa 2023 Newnew Polarbear rikoi Balticconnector-kaasuputken ja vahingoitti tietoliikennekaapeleita. Marraskuussa 2024 hajotettiin Ruotsin, Liettuan, Suomen ja Saksan välinen datakaapeli.

Joulunpyhinä 2024 Eagle S -tankkerin epäillään rikkoneen Suomen ja Viron välisen Estlink-sähkökaapelin sekä neljä datakaapelia Suomenlahdella.

Jaa.
Exit mobile version