torstai, 16 tammikuun

Kuumalla vedellä pääsee pitkälle, tietää Elias Laiho.

– Me suomalaiset tykkäämme ihan turhaan läträtä pesuaineilla. Oikeasti pieni suihkaus riittäisi, hän sanoo ja tarttuu mikrokuituliinaan.

21-vuotias siivousalan yrittäjä putsaa mielellään etenkin kylpyhuoneita ja keittiöitä, niissä kun on yleensä eniten likaa.

Laiho muistuttaa, että koska katse osuu ensimmäisenä hanoihin, niiden kuuluu oikein hohkata puhtautta. Jäljen pitää olla ”ekstrasiistiä”.

Siitä tulee myös Laihon ja hänen yhtiökumppaninsa Artturi Huhtakankaan, 22, vuosi sitten perustaman yrityksen nimi.

Helsinkiläisnuorukaiset tutustuivat jo ala-asteella. Aikuistuessaan he hoksasivat, että heitä yhdistää korkeiden siisteysstandardien lisäksi yrittäjähenkisyys.

Itseoppinut Laiho oli tehnyt siivouskeikkoja y-tunnuksella jo useamman vuoden. Huhtakangas osasi perusteet ja halusi oppia lisää.

– Olemme hyvä tiimi. Jos Elias on nopea ja tehokas, niin itse olen herra tarkka, joka saattaa välillä hinkata pieteetillä aika pitkäänkin, Huhtakangas kertoo.

Siivouspalveluita tarjoaa nykyään aiempaa useampi yritys. Tilastokeskuksen mukaan niitä oli rekisteröity Suomeen vuoden 2023 lopussa reilu lähemmäs 7 000, mikä on yli tuhat enemmän kuin vuonna 2018.

Puhtausala ry:n toiminnanjohtaja Sari Mattila uskoo yritysten määrän kasvun taustalla olevan monta tekijää. Kodin viihtyisyyteen ja siellä oleiluun panostetaan nykyään aiempaa enemmän. Myös kynnys käyttää ammattilaisten apua ja ostaa itselleen sitä kautta aikaa on madaltunut.

– Korona-aika opetti meille, että puhtaus on turvallisuutta. Moni haluaa, että ammattilainen käy välillä siivoamassa, jotta kodin hygieniataso pysyy hyväksytyllä tasolla, hän sanoo.

Menestystarinat lisäävät alan vetovoimaa

Kaikkinensa siivousala työllistää Suomessa noin 100 000 ihmistä. Mattilan mukaan alalta poistuu vuoteen 2030 mennessä kymmeniä tuhansia työntekijöitä etenkin eläköitymisten myötä. Edessä on työvoimapula, jota paikkaamaan on jo osaltaan tullut siivousrobotteja.

– Monella on vanhakantainen mielikuva siitä, kuinka fyysisesti raskasta siivoojan työ on, mutta nykypäivänä menetelmät ovat kehittyneet aivan huikeasti ja digitalisaatio auttaa. Kenenkään ei tarvitsisi enää jynssätä mitään.

Katso videolta, miten ammattilainen moppaa lattian:

Siivousalalla on paljon avoimia työpaikkoja, mutta sinne on ollut hankalaa houkutella työntekijöitä. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan alalla on paljon pätkätöitä eli epäsäännöllisiä työsuhteita. Myös palkkaus on totutusti ollut matalaa.

Alan arvostus on kuitenkin ollut kasvussa, mikä osaltaan kertoo uusien yritysten määrästä. Siivousala kiinnostaa tänä päivänä etenkin nuoria yrittäjiä.

Mattila uskoo, että myös viime vuosien menestystarinat Koti puhtaaksi -yrityksensä miljoonakaupoilla rikastuneesta Saana Tynistä ja maailmanmaineeseen siivousvideoillaan nousseesta Auri Kanasesta ovat lisänneet alan vetovoimaa.

– Sosiaalisen median merkitys on ollut aivan kiistaton. Ylipäänsä se, että puhtausalasta keskustellaan, on hyvä asia, koska se luo ja kasvattaa sen merkityksellisyyttä, Mattila sanoo.

Viime aikoina kotisiivoukset ovat olleet tapetilla vuodenvaihteessa voimaan tulleen kotitalousvähennyksen pienenemisen takia. Mattilan mukaan etenkään eläkeläisillä ei välttämättä ole enää varaa hankkia siivousapua entiseen malliin, mikä voi aiheuttaa irtisanomisia.

– Mutta on myös ennustettu, että kotitalouksien ostovoima tulee tänä vuonna kasvamaan. Nähtäväksi jää, mihin ihmiset käyttävät ne eurot.

Mitä törkyisempää, sen parempaa

Extrasiivouksen Elias Laihon mukaan kotitalousvähennyksen leikkaus ei ole ainakaan vielä näkynyt heidän toiminnassaan, vaan siivouskeikkoja on tilattu entiseen malliin. Suurin osa yrityksen asiakkaista on keskituloisia, joiden budjetti ei ihan heti keikahda.

Tänä vuonna kaksikon toiveissa olisi tehdä tavanomaisten kotisiivousten lisäksi enemmän vaativia raivaussiivouksia. Törkyisimmistä kohteista saa isoimmat kiksit.

– Nautimme kumpikin paljon niistä keikoista, joissa pääsee tekemään todella likaisesta kämpästä täydellisen puhtaan, Artturi Huhtakangas sanoo.

Laihon mielestä se on konkreettinen uusi alku ihmiselle, jonka voimat eivät ole riittäneet kodin siisteyden ylläpitoon. Eräässäkin asunnossa haisivat biojätteet kahden vuosikymmenen takaa.

– Sellaisissa kohteissa tuntee tekevänsä hyvää ja oikein, hän kertoo.

Huhtakangas opiskelee yrittämisen ohella sähköasentajaksi ammattikoulussa ja Laiholla on keväällä edessään luku-urakka Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan.

Vaikka yrittäjät aikovat kouluttautua eri aloille, oman siivousyrityksen pyörittäminen menee jatkossakin tärkeyslistan kärkeen.

– Tämä on meille henkireikä ja intohimo. Siivoaminen ei oikeastaan edes tunnu työnteolta, Laiho sanoo.

Jaa.
Exit mobile version