Syyriassa vallankumouksen tehnyt islamistiryhmä ei hallitse läheskään koko maata.
Islamistiryhmä Hayat Tahrir al-Sham (HTS) valtasi joulukuun alkupäivinä Syyrian tärkeimmät alueet ja kaatoi maan aiemman, Bašar al-Assadin johtaman hirmuhallinnon varhain sunnuntaiaamuna.
Nimi HTS on vapaasti suomennettuna Levantin vapautusjärjestö.
Järjestöllä on nyt hallussaan noin kaksi kolmasosaa Syyrian pinta-alasta. Syyriassa toimii tai sinne on tunkeutunut usean maan ja ryhmittymän joukkoja, joilla kaikilla on omat tavoitteensa.
Tässä artikkelissa kerrotaan, mitkä ovat HTS:n ohella tärkeimmät toimijat Syyriassa ja mitä ne tavoittelevat.
Kurdit
Kurdit muodostavat noin kymmenesosan Syyrian väestöstä. Syyrian sisällissodan aikana 2010-luvun alussa kurdit loivat oman, käytännössä autonomisen alueensa Syyrian itä- ja koillisosaan. Alue kattaa noin kolmasosan Syyriasta.
Kurdit johtavat alueellisesti vahvaa Syrian Democratic Forces (SDF) -sotilasliittoumaa, joka saa tukea Yhdysvalloilta. Liittouma syntyi taistelemaan Isis-terroristijärjestöä vastaan. Nykyään SDF toimii kurdialueen puolustusvoimina.
SDF osallistui Assadin hallinnon kaatamiseen valtaamalla Deir Ezzorin kaupungin Eufratjoen rannalla ja sulkemalla Abu Kamalin raja-aseman Irakin rajalla viime viikolla. Näin se katkaisi tärkeimmän huoltotien, jota Iran käytti tuodessaan sotilasapua Syyrian johdolle.
Turkki
Turkin suurin mielenkiinto Syyriassa kohdistuu kurdeihin. Turkki pitää kurdijohtoista SDF-sotilasliittoumaa Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) jatkeena. Turkki on luokitellut PKK:n terroristijärjestöksi.
Turkin alaisuudessa toimiva sotilaallinen liittouma Syrian National Army (SNA) on työntänyt kurdeja loitolle maiden väliseltä rajalta ja luonut sinne noin 30 kilometriä leveän suojavyöhykkeen.
Vyöhyke on nyt kahdessa osassa. SNA on sunnuntaista lähtien tehnyt hyökkäyksiä SDF:n hallussa olevalle alueelle Manbijin kaupungin lähistöllä. SNA:n tavoitteena on ehkä yhdistää suojavyöhykkeet.
Turkki on myös vastustanut Syyrian aiempaa hallintoa ja tukenut sitä vastustavia voimia. Turkin arvellaan kulissien takana antaneen hyväksyntänsä HTS-islamistien hyökkäykselle ja vallankumoukselle.
Iran
Iran on ollut al-Assadin hallinnon tärkein tukija. Hallinto on perustunut shiiamuslimeihin kuuluviin alaviitteihin. Iranin alaisuudessa toimivia puolisotilaallisia joukkoja osallistui vuonna 2011 alkaneeseen Syyrian sisällissotaan ja auttoi al-Assadia säilyttämään valtansa.
Iran on lisäksi tukenut Libanonin Hizbollah-järjestöä, joka sekin on tehnyt yhteistyötä Syyrian hallinnon kanssa.
Iranin tavoitteena on ollut luoda Israelia ja Yhdysvaltoja vastaan toimiva ”Vastarinnan akseli”, joka ulottuisi Iranista Irakin shiia-alueiden kautta Syyriaan ja edelleen Libanoniin. Syyrian alaviittihallinnon kaatuminen merkitsee, että tämä yhteistyökuvio on nyt kariutunut.
Israel
Israel on jo vuosien ajan tehnyt ilmaiskuja Syyriaan. Iskujen kohteina ovat olleet muun muassa Iranin asetoimitukset Syyriaan. Israel on sanonut, että se haluaa estää aseiden päätymisen Hizbollahille, joka voisi käyttää niitä Israelia vastaan.
Syyrian hallinnon vaihduttua Israel on jatkanut ilmaiskujaan, joita on kohdistettu Israelin mukaan esimerkiksi Syyrian kemiallisten aseiden varastoihin. Israel ei halua, että sille vihamieliset voimat saisivat haltuunsa kemiallisia aseita.
Israel on myös ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1973 sodan lähettänyt joukkojaan Syyrian maaperälle. Se on tänään maanantaina vallannut Golanin kukkuloiden ja Syyrian emämaan välillä olleen demilitarisoidun vyöhykkeen, oman ilmoituksensa mukaan väliaikaisesti
Yhdysvallat
Yhdysvallat on pysyttäytynyt sivussa Syyrian vallanvaihdosta. Sillä on kuitenkin al-Tanfin sotilastukikohta Syyrian alueella, lähellä Jordanian rajaa.
Al-Tanfissa olevat noin 900 sotilasta ovat keskittyneet Isis-terroristijärjestön vastaisiin toimiin. Isisillä on edelleen hallussaan eräitä pieniä kaupunkeja Syyrian autiomaa-alueella.
Yhdysvallat ilmoitti myöhään sunnuntai-iltana pommittaneensa Isis-kohteita. Pommitukset ovat olleet suuria, niihin on osallistunut muun muassa valtavia B-52-pommikoneita.
Venäjä
Venäjä menetti nyt paljon arvovaltaansa Syyriassa. Sillä on kuitenkin edelleen Tartusin laivastotukikohta ja Hmeimimin lentotukikohta Syyriassa Välimeren rannalla.
Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjä on tehnyt HTS:n kanssa sopimuksen, jonka mukaan HTS jättää tukikohdat rauhaan. Ei kuitenkaan ole tiedossa, kuinka kauan sopimus olisi voimassa.
Tukikohdat ovat Venäjälle strategisesti erittäin tärkeitä. Jo HTS:n hyökkäyksen alussa Venäjän kerrotaan vetäneen laivansa pois Tartusista.
Artikkelissa lähteinä käytetty: Reuters, Foreign Policy, The New York Times, Jerusalem Post, International Crisis Group.