keskiviikko, 6 marraskuun

Donald Trump valittiin Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Mitä se tarkoittaa Suomen turvallisuudelle? Listasimme seitsemän keskeistä asiaa.

1. Amerikka ensin

Trumpille Amerikka tulee ensin. Se tarkoittaa itsekästä kansallista politiikkaa, joka voi heikentää EU:ta ja Natoa, joiden jäsen Suomi on.

Trump ei ole kansainvälisten isojen organisaatioiden puolustaja. Edellisellä kaudellaan hän heikensi esimerkiksi kansainvälistä ilmastopolitiikkaa, nosti tullimaksuja ja piti Natoa jännityksessä.

Trumpin tempoilevat puheet heikentävät Naton yhtenäisyyttä. Yhdysvallat on Naton vahvin valtio, eikä uskottavaa Natoa ole jos Yhdysvallat ei ole sen takana. Viime kaudellaan Trump hermostutti tempauksillaan muita Nato-maiden johtajia, mutta pakon edessä Eurooppa satsasi enemmän puolustukseensa, mistä oli lopulta etua muillekin Nato-maille.

2. Trump on diilintekijä, niin Suomikin

Trump on diilien tekijä. Siksi Suomellakin on turvallisuudessa omat diilit: DCA ja hävittäjäkaupat.

Trumpin uskotaan hakevan mieluummin kahdenvälisiä sopimuksia kuin laajoja, jotain kaikille tarjoavia kokonaisuuksia.

Suomi on yrittänyt varmistaa, että Yhdysvallat on Suomen puolella. Siksi Suomi teki puolustusyhteistyösopimuksen (DCA), jonka avulla Yhdysvallat pystyy halutessaan helposti ja nopeasti tuomaan joukkojaan ja aseitaan Suomeen, jos Venäjä uhkaa Suomea.

Suomen avulla Yhdysvallat voi vahtia sille tärkeitä arktista aluetta ja Venäjää, ja Suomi toivoo, että Yhdysvallat siksi suojelee Suomea.

DCA-sopimus tuli voimaan syyskuussa. Ylen tietojen mukaan Suomi halusi saada sopimuksen nopeasti voimaan, ennen Trumpin mahdollista nousua presidentiksi.

Kysymyksessä ei ole kuitenkaan aivan erityissuhde. Yhdysvalloilla on vastaavia sopimuksia kymmenien muiden maiden kanssa.

Toinen diili ovat uudet F35-hävittäjät, jotka Suomi on tilannut Yhdysvalloista. Se sitoo Suomea ja Yhdysvaltoja tiiviiseen suhteeseen.

3. Varmaa on epävarmuus

Trumpin politiikka on poukkoilevaa. Suomen on oltava valmiina nopeisiin käänteisiin.

Donald Trumpin politiikkaa on vaikea ennakoida. Vaikka presidentin lisäksi valtaa käyttää kansanedustuslaitos eli kongressi, odotettavissa on nopeita käänteitä ja muutoksia Yhdysvaltain kansainväliseen politiikkaan.

Ajoista tulee epävakaampia. Tähän Suomi valmistautuu pitämällä läheisiä suhteita muiden liittolaistensa kanssa. Silti Suomi uskoo läheisten suhteiden säilyvän myös Yhdysvaltojen ja Trumpin kanssa, kuten ne pysyivät Trumpin edelliselläkin kaudella.

4. Kuka tukee Ukrainaa?

Ei ole varmaa, jatkaako Trump Ukrainan tukemista. Suomenkin on tuettava Ukrainaa ja todennäköisesti nykyistä enemmän.

Trumpin tukijat onnistuivat viivyttämään Ukrainalle annettavaa sotilaallista tukea viime keväänä niin, että Ukraina joutui sodassa entistä ahtaammalle. Ei ole tietoa, jatkaako Trumpin hallinto Ukrainan sotilaallista auttamista.

Euroopan ja Suomen on todennäköisesti tuettava Ukrainaa taloudellisesti ja sotilaallisesti nykyistä enemmän.

5. Ukrainan diilirauha voisi vahvistaa Venäjää

Trump on hahmotellut nopeaa rauhansopimusta Ukrainaan. Se voisi vahvistaa Venäjää ja tämä olisi Suomelle riski.

Donald Trump on luvannut lopettaa Ukrainan sodan nopeaan diiliin, jonka sisällöstä on vain hataria tietoja. Suomi ja muut Nato-maat taas sanovat, että Ukrainan pitää itse voida määritellä, millä ehdoilla se suostuu rauhaan.

Jos Yhdysvallat vetäisi tukensa Ukrainalta, Venäjä vahvistuisi. Venäjä on Suomen turvallisuuden isoin uhka.

6. Lisää rahaa Suomenkin puolustukseen

Trump haluaa Euroopan maksavan enemmän omasta puolustuksestaan. Suomenkin puolustusmenot tulevat nousemaan.

Jo nyt on selvää, että kahden prosentin taso puolustusmenoissa ei riitä. Nato voi haluta jäsenmailta lisää joukkoja ja puolustuskykyä, ja siihen tarvitaan lisää rahaa. Tämä johtuu turvallisuustilanteen heikkenemisestä.

Samaan aikaan Yhdysvallat haluaa Euroopan maiden maksavan nykyistä enemmän omasta puolustuksestaan.

Kun Suomi on saanut hävittäjänsä ja uuden sota-alukset maksettua, Suomen puolustusbudjetin taso putoaisi alle kahden prosentin. Nato taas tulee mahdollisesti nostamaan tavoitteen 2,5 prosenttiin.

7. Tätä osattiin odottaa

Tämä ei ollut yllätys. Suomi on valmistautunut siihen, että Donald Trump tulee valituksi. Trumpin lähipiiriin ja keskeisiin republikaaneihin on pidetty yhteyttä jo pidempään.

Suomi on pitänyt yhteyttä republikaaneihin ja henkilöihin, jotka ovat lähellä Trumpia ja joiden odotetaan nousevan asemiin hänen hallinnossaan. Suomalaiset ovat korostaneet heille Suomelle tärkeää politiikkaa.

Trumpin hallinto taas on valmistautuneempi presidenttikauteen kuin edellisellä kerralla.

korjattu 6.11. klo 16:02: Korjattu ensimmäisestä kohdasta, että Eurooppa satsasi omaan puolustukseensa, ei Yhdysvaltain

Jaa.
Exit mobile version