sunnuntai, 13 lokakuun

Leikkaukset kohdistuvat HUSin mukaan muuhun kuin välittömään potilastyöhön.

Tapasimme kolme eri työtä tekevää ammattilaista, jotka kokevat tekevänsä potilaille tärkeää työtä, mutta eivät varsinaisesti hoida potilasta. He siis ovat työntekijöitä, joiden työpaikka saattaa olla uhattuna, koska he eivät tee välitöntä potilastyötä.

Palkitsevinta hyvästellä parantunut potilas

Meilahden Potilaskuljetuksessa koko sairaala-alueella työskentelevä potilaskuljettaja Juuso Nurminen on ollut työssään kahdeksan vuotta. Hän kuljettaa potilaita tutkimuksiin, leikkaukseen tai osastolle eli paikasta A paikkaan B ja takaisin lähtöpaikkaan. Nurminen siirtää myös vainajia kylmiöön sekä erilaisia laitteita ja tyhjiä sänkyjä osastoille.

Nurmisen mukaan parasta työssä on ihmisten kohtaaminen ja heidän tarinansa.

– Olemme vähän kuin kuuleva korva, mitä potilaat kertovat. Toisaalta koen tekeväni potilastyötä, sillä olen lähellä heitä. Toisaalta en, sillä kaikki tällaiset hoidolliset työt eivät koske meitä.

Kuitenkin jos potilasta siirretään sängystä toiseen, Nurminen ja hänen kollegansa voivat auttaa ja ovat mukana työssä.

Nurminen kokee, että keskustelu potilaan kanssa voi lievittää hänen jännitystään ennen tutkimusta tai leikkausta. Esimerkiksi omista lapsista puhuminen voi viedä ajatukset iloisempaan suuntaan ja saa hymyn kasvoille. Toisinaan taas kuljetuksen ajan ollaan ihan hiljaa, jos potilas niin toivoo.

Nurmiselle kertyy päivittäin noin 25 000–30 000 askelta. Pisin matka on Naistenklinikalta Syöpäsairaalaan erilaisia maanalaisia käytäviä pitkin.

Koskettavinta ja iloisinta hänestä on nähdä ihmisten paranevan.

– Jos potilas on kanssani vähän pidemmän aikaa, tutustuu häneen vähän paremmin. Kun hän paranee, on kiva kuulla, kun hän kertoo minulle, että olen piristänyt hänen päiväänsä. Koska tämä on sairaala, toivotamme toisillemme, ettei nähdä enää ikinä uudestaan.

Potilaat kohdataan yleensä lääkittyinä

Osastonsihteeri Jaana Iiskola on toinen Meilahden tornisairaalan leikkaussalin sihteereistä.

– Työ on osastosihteerin ja toimistosihteerin sekoitus. Olemme töissä sekä leikkaussalissa että toimistossa.

Työhön kuuluu työskentelyä näyttöpäätteen äärellä, mutta myös eri työpisteistä huolehtimista.

– Emme ole suoraan kontaktissa potilaihin, koska he tulevat leikkaussaliin aika pitkälti lääkittyinä ja hoitajat ottavat heidät vastaan suoraan salissa.

Iiskola kuitenkin tekee paljon potilastyötä, mutta ei voi kaikesta puhua. Hän hoitaa esimerkiksi erilaisia laskutuksia, sisään- ja uloskirjauksia, toimenpidetarkistuksia ja ultraäänikuvantamismääräysten käsittelyä.

Lisäksi sihteerin työhön kuuluu varausten tekemistä ja erilaisia ylläpitotehtäviä.

– Meidän työ on todella monipuolista, mistä pidän. Tämä ei ole yksitoikkoista.

Iiskolan mukaan työssä tärkeitä asioita ovat tiimityöskentelytaidot ja ihmisten kanssa toimeen tuleminen. Työvälineenä on tietokone.

– Minulla on ainakin yhdeksän ohjelmaa, mitä käsittelen.

Työ vaatii huolellisuutta ja tarkkaa hygieniaa

Meilahdessa leikkaussalissa työskentelevä välinehuoltaja Hamideh ”Bita” Ahmadi on ollut samassa työpaikassa 13 vuotta.

Välinehuoltajia on hieman yli 20.

Hän kertoo, että heillä on erilaisia työvuoroja eri toimipisteissä ja työtehtävät vaihtelevat sen mukaan.

– Esimerkiksi pesuvuorossa haen likaiset tavarat leikkaussalista, lähetän ne välinehuoltokeskukseen pestäväksi, sterilisoitavaksi ja pakattavaksi ja otan ne takaisin vastaan ja vien omille paikoilleen.

Varastovuorossa Ahmadi puolestaan tilaa puuttuvat tavarat netin kautta, purkaa kuorman ja vie omille paikoilleen. Perfuusiovuorossa hän huolehtii sydänkeuhkokoneen eli perfuusiokoneen puhdistamisesta ja desinfioinnista sekä paikalleen viemisestä.

Työ vaatii huolellisuutta ja tarkkaa hygieniaa. Leikkaussaleissa jokaisella tuotteella on omat paikkansa ja tarkat ohjeistukset, kuinka paljon kutakin tuotetta on oltava jokaista leikkausta varten valmiina.

– Pidän omasta ammatistani paljon. Tulen innokkaana töihin ja olen iloinen päästessäni kotiin. Minulla on muutama niin ihana työkaveri ja hyvä ilmapiiri heidän kanssaan.

Jaa.
Exit mobile version