tiistai, 8 lokakuun

Nuoret ammattilaiset saa pysymään töissä hyvällä palkalla, kertoo tutkimus. Toisaalta arvostus ja palaute on arvossaan.

Google, Supercell ja Kone.

Siinä kärkikolmikko, kun suomalaisilta nuorilta ammattilaisilta kysytään, mihin firmaan he haluaisivat töihin.

Aiemmin kärkikolmikossa ollut Apple tippui hieman, suurin nousija oli Max Payne- ja Alan Wake -videopeleistä tunnettu Remedy Entertaiment.

Tämä käy ilmi Academic Workin tuoreessa Young Professional Attraction -kyselytutkimuksessa.

Helsingin Kivikosta kotoisin oleva Ahmed Ali, 30, opiskelee Hämeenlinnassa agrologiksi. Hän kertoo kiinnostuksestaan maatalousprojekteihin, erityisesti ilmastonmuutokseen ja ruokaturvaan liittyvissä tehtävissä. Hänen aiemmat opintonsa olivat hoitoalalla, mutta maatalous herätti enemmän kiinnostusta ilmaston ja ruokaturvan tärkeyden vuoksi. Kuva: Mikko Koski / Yle

– Useita listanousijoita yhdistää se, että ne ovat onnistuneet aktiivisesti rekrytoimaan nuoria ammattilaisia, Academic Work Finlandin Jasmine McBride sanoo.

Hänen mukaansa viime vuosien epävakaat ajat näkyvät siinä, että listalle ovat nousseet ja vakiintuneet isot toimijat ja pörssiyhtiöt.

Toisaalta taitavalla työnantajakuvan markkinoinnilla myös pienempiä yrityksiä on päässyt listalle.

Vaikka top kympissä puolet on teknologiayrityksiä, laajemmalle listalle mahtuu perinteisiä yrityksiä. Top 40 listalta löytyvät esimerkiksi Kesko ja S-ryhmä.

Eerikki Jaakkonen, 21, opiskelee rakennustekniikkaa Metropoliassa Helsingin Myllypurossa. Hän haaveilee työpaikasta Destialla. Hän kokee yrityksen arvot ja infrarakentamisen kriittisen tärkeäksi osaksi yhteiskunnan toimintaa, erityisesti kriisiaikoina. Hänen tärkein kriteerinsä työpaikan valinnassa on työn pysyvyys ja luotettavuus. Kuva: Mikko Koski / Yle

Saara Lempiö, 22, haluaa työskennellä kaupungin palveluksessa ambulanssikuskina, koska hän uskoo, että kaupungin palveuksessa ensihoitaja kohtaa monipuolisempia tilanteita kuin yksityisillä ambulanssiyrityksillä. Hän haluaa töihin, jossa on monipuolista toimintaa ja mahdollisimman paljon erilaisia tapauksia. Kuva: Mikko Koski / Yle

Nuoret ovat valmiita työpaikanvaihtoon

Kyselyssä selvitettiin myös nuorten pysyvyyttä. Tulos oli, että nuoret ovat valmiita vaihtamaan työpaikkaa.

Kyselytutkimukseen vastasi kaiken kaikkiaan 2562 Suomessa asuvaa nuorta ammattilaista.

Isoin pitävä tekijä työssä on palkka.

– Onhan palkalla tosi iso rooli. 70 prosenttia vastaajistamme sanoo, että palkankorotus voisi olla sellainen tekijä, joka saisi jäämään vielä pidemmäksi aikaa yritykseen, McBride sanoo.

Palkan ohella tärkeitä olivat uramahdollisuudet ja mahdollisuus saada uusia tehtäviä ja lisävastuuta.

– Heti hyvänä kolmosena siinä on näinkin simppeliltä kuulostava kuin arvostuksen ja tunnustuksen saaminen, McBride toteaa.

Kun työntekijä kokee, että häntä arvostetaan, hän sitoutuu. Myös joustavat työt olivat nuorille tärkeä asia. Moni halusi, että työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa.

Toisaalta tutkimus sanoo, että nuorille on myös tärkeää se, että he saavat tehdä oman alansa töitä, sellaisia, jota varten he ovat opiskelleet ja jota he haluavat tehdä, työnantajalla ei niin väliä.

Pinja Lipiäinen, 27, ensihoidon opiskelija, toivoo pääsevänsä töihin FinnHEMSille. Häntä kiinnostavat akuuttitilanteet ja ammattitaidon kehittäminen. Tärkein kriteeri työpaikassa on toiminnan vilkkaus ja urakehitysmahdollisuudet. Kuva: Mikko Koski / Yle

McBride muistuttaa, että vaikka yrityksellä ei olisikaan juuri sillä hetkellä mahdollisuutta työntekijän ylentämiseen tai palkankorotukseen, kannattaa työntekijän kanssa käydä avointa keskustelua siitä, milloin tämä voisi onnistua ja mitä se vaatii.

Nea Hietanen, 22, fysioterapian opiskelija, haluaisi työskennellä Uudessa lastensairaalassa. Häntä motivoi halu auttaa ihmisiä, erityisesti lapsia, joilla on vielä pitkä elämä edessään. Kuva: Mikko Koski / Yle
Jaa.
Exit mobile version