lauantai, 21 syyskuun

Koronavuosina muita hengitystieinfektioita oli vähemmän, mutta nyt monien tautien tartuntamäärät ovat taas kasvussa.

Koronavuosien jälkeen myös muut hengitystietaudit ovat tekemässä ison paluun. Useiden hengitystieinfektioiden tapausmäärät ovat kasvussa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautilääkäri Aino Nyqvist Ylen aamussa.

Hengitystieinfektioita aiheuttavat jopa parisataa virusta ja useat bakteerit. Tällä hetkellä Suomessa kiertävät esimerkiksi koronavirus, hinkuyskä- ja mykoplasmabakteerit sekä adenovirukset ja rinovirukset.

– Oireethan ovat näillä taudeilla aika samanlaiset. On kurkkukipua, voi olla nuhaa ja yskää, monesti voi olla kuumettakin, Nyqvist luettelee.

Hinkuyskä, mykoplasma ja korona kasvussa

Suomessa on käynnissä hinkuyskän epidemiavuosi ja tapauksia on enemmän kuin aiempina vuosina, Nyqvist kertoo. Lisäksi mykoplasmaa on todettu vähän enemmän kuin aiempina vuosina.

Raskaana oleville suositellaan hinkuyskärokotteen tehostetta, sillä tauti on vaarallinen alle 1-vuotiaille lapsille.

Myös koronassa on huomattu lievää tapausmäärien nousua, mutta yleisesti koronatilanne on rauhallinen, Nyqvist sanoo.

Nyqvist suosittelee riskiryhmiin kuuluvia ottamaan koronarokotuksen tehosteannoksen syksyllä. Riskiryhmiin kuuluvat muun muassa voimakkaasti immuunipuutteiset ja iäkkäät.

Juttua korjattu 9.9. kello 10.35: Jutun otsikossa luki aiemmin, että yhtä tautia olisi ylitse muiden. Kyse oli hinkuyskästä, mutta sitä oli vertailtu taudin aiempien vuosien esiintyvyyteen, ei muihin tauteihin. Otsikosta otettu virheellinen väittämä pois.

Jaa.
Exit mobile version