sunnuntai, 20 lokakuun

Valtakunnalliseen kirjoituskilpailuun tuli 2 576 satua. Hämeenlinnalainen Saara Lainesalo voitti kilpailun tarinallaan Shiterat.

Olin jo kauan kuljeskellut turhien maassa – Synkässä metsässä ja nyt olin vihdoin löytänyt heidät. Shiterat, joita olin kauan etsinyt. Kaltaiseni. Alamaailman kulkijat. Heidän pimeä auransa – pystyin aistimaan sen. Olimme samanlaisia. Nyt liittyisin heihin.

Voittajatarina Shiterat sisältää synkkiä sävyjä. Tarinan lopussa päähenkilö uhrautuu toisten puolesta ja vaipuu itse pimeyteen.

Shiterat on hämeenlinnalaisen Saara Lainesalon teksti, jolla hän voitti alakoululaisille tarkoitetun kirjoituskilpailun 3.–4.-luokkalaisten sarjan sekä koko Napero-Finlandia -kilpailun.

Päätalo-instituutin järjestämään kirjoituskilpailuun lähetettiin yhteensä 2 576 satua.

Lukeminen ja kirjoittaminen ovat itseilmaisun keino

Perheen kolme kissaa pyörivät Saara Lainesalon ympärillä. Rakkaus kissoihin näkyy hänen piirustuksissaan, huoneen sisustuksessa ja puheissa. Kissa hyppää mutkattomasti hänen syliinsä paijattavaksi.

Kissat, kirjoittaminen ja lukeminen ovat Saaralle tärkeitä asioita arjessa. Suosikkidekkaristi on Agatha Christie, ja erilaista kirjallisuutta hän sanoo lukeneensa useita satoja kirjoja.

Suosikkikirjasarja on Soturikissa, ja hän toivookin löytävänsä joskus ystävän, joita kiinnostavat samantyyppiset asiat.

– Silloin voitaisiin olla vaikka kirjeenvaihdossa, Saara suunnittelee.

Kynään hän tarttuu fiiliksen mukaan, mutta kuitenkin vähintään joka viikko.

Kirjoituskilpailun voitto on osoittanut, että hänen osaamisensa on huomattu ja sitä arvostetaan.

Voittosatuun on purkautunut vaikeita tunteita

10-vuotiaan tekstissä huokuvat Saaran elämän omat kokemukset, kertoo hänen äitinsä Enni Lainesalo.

Tytön elämässä on ollut viimeisinä vuosina paljon haasteita. Hän on kärsinyt yksinäisyydestä, ja se on vaikuttanut paljon mielialaan.

Kiinnostus japanin kieleen, kvanttifysiikkaan ja Soturikissa-kirjasarjaan ovat vieneet Saara Lainesalon mukanaan, mutta samankaltaisiin asioihin hurahtanutta kaveria on ollut vaikea löytää, äiti kertoo.

10-vuotiaan kyky omaksua uusia asioita on hämmästyttävällä tasolla.

– Japanin kielessä hän osaa kaikki tavumerkit sekä lähes sata kiinalaisperäistä kanji-merkkiä. Hän on opetellut japania itsekseen Duolingo-sovelluksella sekä opiskelemalla oppikirjasta, äiti kertoo.

Koulu on tuntunut aina liian helpolta, ja syysloman jälkeen hän siirtyy opettajan ehdotuksesta viidenneltä luokalta kuudennelle luokalle.

Jaa.
Exit mobile version