torstai, 12 joulukuun

Mark Rutte sanoo kertovansa uuden tavoitteen puolustusmenoille lähiviikkoina.

Maria Stenroos,

Meri Naski

Naton pääsihteeri Mark Rutte varoittaa, ettei puolustusliitto ole nykyisellään valmis kohtaamaan Venäjältä tulevina vuosina tulevaa uhkaa.

– Emme ole valmiita siihen, mitä on tulossa neljän tai viiden vuoden päästä, Rutte sanoi puhuessaan Brysselissä torstaina.

Pääsihteerin mukaan liittouman eurooppalaisten jäsenmaiden on Venäjän uhan kasvaessa lisättävä puolustusmenojaan huomattavasti ”seuraavan suuren sodan estämiseksi”.

– Vaara liikkuu meitä kohti täydellä vauhdilla, Rutte varoitti.

Nykyinen puolustusbudjettitavoite on kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Siihen yltää nyt 23 Naton 32:sta jäsenestä.

– Tulemme tarvitsemaan paljon enemmän kuin kaksi prosenttia.

Financial Times uutisoi tänään, että ensimmäisissä keskusteluissa olisi puhuttu tavoitteesta nostaa puolustusmenot kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Rutte sanoi Brysselissä Carnegien järjestämässä keskustelussa, että on päättänyt olla vielä mainitsematta mitään lukua, sillä se vaatii enemmän keskustelua liittolaisten kesken. Hän sanoo kertovansa tavoitteen lähiviikkoina.

Ylen kuuleman Nato-lähteen mukaan keskustelut ovat vielä hyvin alustavia.

Uusi tavoite asetettaneen virallisesti kesällä, kun Naton johtajilla on seuraava huippukokous Hollannin Haagissa.

Suomi käyttää puolustukseensa tänä vuonna 2,3 prosenttia bruttokansantuotteestaan.

Rutte muistuttaa, että kylmän sodan aikana maat käyttivät puolustukseen yli kolme prosenttia, vaikka vaara oli silloin hänen mielestään pienempi kuin nyt.

Jos puolustukseen pannaan nykyistä enemmän rahaa, sitä on käytettävissä vähemmän johonkin muuhun. Naton pääsihteeri vetoaa kansalaisiin ja poliittisiin päättäjiin, jotta siitä rahasta, jota nyt käytetään eläkejärjestelmiin, sairaanhoitoon ja sosiaaliturvaan, hieman lisää käytettäisiin puolustukseen.

Rutte varoittaa, että ilman uskottavaa puolustusta voidaan olla tilanteessa, että ei ole enää kouluja eikä sairaaloita.

– Sota on kallista. Ukraina käyttää 25 prosenttia kansantuotteestaan puolustukseen ensi vuonna.

Naton pääsihteeri sanoo, että jos nyt rahaa ei käytetä enemmän, tulevaisuudessa maksetaan paljon enemmän.

Jaa.
Exit mobile version