lauantai, 2 marraskuun

Amiraali vaeltaa Suomeen keväällä, ja nyt lentää kesän aikana munittu toinen sukupolvi. Talvehtiminen onnistuu vain harvoilta yksilöiltä.

Huomiota herättävästä amiraaliperhosesta on tullut ilmaston lämpenemisen myötä Suomessa jokavuotinen vieras.

Suomen Perhostutkijain Seuran toiminnanjohtaja Jari Kaitila kertoo, että vielä joitakin vuosikymmeniä sitten lajia tavattiin Suomessa vain useiden vuosien välein. Nyt sitä havaitaan etelärannikolla joka vuosi.

Tänä vuonna lajista on tullut enemmän havaintoja myös pohjoisempaa Suomesta, ja esimerkiksi Porin seudulla lajia on paikoin runsaasti. Se kerääntyy imemään ravintoa puutarhakukilta ja puista, joista se saa mahlaa.

Laji on levinnyt pohjoiseen

Amiraaliperhonen on iso ja helposti tunnistettava päiväperhonen, jonka talvehtimisalueen pohjoisreuna on Saksassa.

– Vielä 1970-luvulla laji ei talvehtinut Alppien pohjoispuolella. Nyt se talvehtii jo eteläisessä Saksassa ihan yleisesti, Kaitila kertoo.

Suomessa havaittavat amiraalit ovatkin pääosin etelästä muuttaneita – ja varsinkin tämän ensimmäisen polven munista syntynyttä toista polvea. Nyt elokuussa lentävä amiraalijoukko on kehittynyt tänä vuonna.

Osa amiraaleista lähtee syksyllä muuttomatkalle etelään. Suomessa lajista on joitakin talvehtimishavaintoja, mutta kylmät olosuhteet eivät suosi sen selviämistä hengissä talvesta.

Suomen perhoslajisto muuttuu

Suomen Perhostutkijain Seuran toiminnanjohtaja Jari Kaitila kertoo, että tämän perhoskesän laadusta on harrastajien parissa erilaisia mielipiteitä. Osa pitää kesää huonona, mutta Kaitila itse kertoo havainneensa tarkkailupaikoillaan useita niille uusia lajeja.

Ilmastonmuutoksen edetessä on odotettavissa, että Suomen perhoslajisto muuttuu entisestään: osa perinteisistä lajeista siirtyy pohjoisemmas, ja etelästä muuttaa tilalle uusia lajeja.

Kaitila korostaa, että muutos itsessään on luonnollista. Ongelmana on, jos muutos on liian nopea, jolloin lajit eivät ehdi sopeutua ja siirtyä uusiin, itselleen paremmin sopiviin olosuhteisiin.

Toukkien auttaminen tärkeintä

Luonnon monimuotoisuuden säilyminen olisi perhosillekin tärkeää. Kaitila sanoo, että perhosten kannalta olennaisinta on toukkien tarvitsemien elinympäristöjen säilyminen.

Omalla pihamaallaan perhosia voi auttaa jättämällä osan nurmesta leikkaamatta ja tarjoamalla näin eri elämänvaiheissa oleville perhosille sopivia elinympäristöjä.

Perhosten lisäksi luonnontilaisemmasta pihamaasta hyötyvät myös muut hyönteiset ja kasvit.

Kuuntele Yle Areenasta Aristoteleen kantapää: Perhosten nimet kertovat tarinoita ja tietoa

Jaa.
Exit mobile version