maanantai, 1 heinäkuun

Kouvolalainen Aada Kyyhkynen sai ensimmäiset rakennekyntensä 7. luokalla. Ensimmäiset kynnet teki äiti, joka oli käynyt kynsikoulutuksen. Nyt 21-vuotiaana hiusalan yrittäjänä hän huoltaa itse omat kyntensä.

– Joskus harkitsin, että olisin hiusten ohella alkanut laittaa myös kynsiä, mutta päätin keskittyä siihen missä olen hyvä, tuumaa Aada Kyyhkynen.

Kynnet ovat hänelle sekä kauneudenhoitoa että harrastus. Koristeluineen kynsien laittoon uppoaa aikaa noin kolme tuntia.

Kynsien rakentamiseen tarvitaan välineitä useilla sadoilla euroilla. Työhön tarvitaan kynsipora- ja terät, kynsipölyn keräävä imuri, UV-uuni lakan kovettamiseen sekä geelejä, joilla kynsi rakennetaan. Tämän lisäksi tulevat koristeet, siveltimet ja viilat.

Vaikka tarvikkeita saisi ulkomaisista verkkokaupoista edullisemmin, monet harrastajat tiedostavat niihin liittyvät riskit, eivätkä tilaa kemikaaleja EU:n ulkopuolelta.

Vuoden verran rakennekynsiä harrastuksenaan tehnyt Janna Ahonen kertoo hankkivansa lakat ja rakennusgeelit Suomesta, jotta voi luottaa niiden sisältöön.

– Korkeintaan timantit ja koristeet uskaltaa tilata ulkomailta, sanoo Jenna Ahonen.

Ahonen pyrkii tekemään työn huolellisesti ja varoo vaurioittamasta kynttä tai päästämästä geeliä valumaan iholle.

Geelikynsien ja akryylikynsien teossa käytetään usein kovettumattomia akrylaatteja, jotka ovat ihoa herkistäviä aineita. Siksi on tärkeää estää aineen joutuminen iholle. Iho-oireiden lisäksi akrylaateille altistuminen voi aiheuttaa myös hengitystieyliherkkyyttä.

Jenna Ahonen tiedostaa kynsiin liittyvät terveysriskit, eikä siksi tee niitä muille.

Imatralainen Taina Tiainen on aikoinaan käynyt laittamassa rakennekynsiä ammattilaisella, mutta päätti puolitoista vuotta sitten kokeilla geelilakkausta itse, koska piti kynsistudioiden hintoja korkeina. Aluksi hänellä oli vain vähän tietoa rakennekynsiin liittyvistä riskeistä.

– Oivalsin harrastuksen alussa, että olen tekemisissä aineiden kanssa, jotka voivat aiheuttaa allergioita.

Pian Tiainen hankki muun muassa kynsipölyä imevän imurin ja suojaa lisäksi itsensä kasvomaskilla.

Taina Tiainen arvioi, että on säästänyt rahaa tekemällä kynnet itse, vaikka alkuhankintoihin kuluikin sievoinen summa.

Ammattilaisella rakennekynsien huoltaminen maksaa noin 60-100 euroa kerralta. Moni aloitteleva harrastaja ajattelee säästävänsä sillä, että ryhtyy tekemään kyntensä itse. Magnifigue kynsiakatemian tamperelainen kouluttaja Miia Koski sanoo sen olevan vain hyvä perustelu itselle aloittaa uusi harrastus.

– Näin minäkin itselleni aikoinaan valehtelin, koska ei se halvemmaksi tullut. Yleensä sitä vaan haluaa jotain tiettyä väriä tai koristetta, jolloin tulee ostaneeksi aina vain lisää ja lisää, naurahtaa Miia Koski.

Toisaalta peruskynsien tekeminen voi tulla edullisemmaksi, jos harrastusta jatkaa pitkään.

Varovasti kemikaalien kanssa

Rakennekynsien tekeminen on turvallista, jos on perehtynyt aiheeseen ja käyttää kuluttajakäyttöön tarkoitettuja tuotteita ohjeiden mukaan.

Valmisteita säätelee kosmetiikkalainsäädäntö, joten Suomen markkinoilla olevien tuotteiden pitäisi Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan olla oikein käytettynä turvallisia. Osa verkkokaupoista myy erikseen vain ammattilaisten käyttöön tarkoitettuja tuotteita, joiden ostamiseksi on todistettava osaamisensa.

– Niissä on raaka-aineita, joita lainsäädäntö ei kiellä, mutta myyntiä on rajoitettu vain ammattikäyttöön. Tuotteet tunnistaa varoitetekstistä: Vain ammattikäyttöön. Näitä tuotteita ei tulisi käyttää kotikäytössä, varoittaa Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori.

Myös EU:n ulkopuolelta tilattavat kemikaalituotteet kannattaa unohtaa.

– Kaikki kemikaalit kannattaa ehdottomasti hankkia tunnetuilta merkeiltä eikä ainakaan Kiinasta, varoittaa myös kynsikouluttaja Miia Koski.

Kärsivällistä harjoittelua

Kynsien tekeminen vaatii paljon harjoittelua. Kotkalaisen Soma kynsistudion Sonja Lähde on aloittanut tekemään kynsiä työkseen vuodesta 2008 ja toiminut Pronails-kouluttajana vuodesta 2016.

– Videolta katsottuna näyttää helpolta, mutta ei se sitä oikeasti ole. Vaatii tosi paljon treeniä, muistuttaa Lähde.

Kynsikouluttajana Sonja Lähde korostaa välineiden oikeaoppista käyttöä, luonnonkynnelle tehtävän pohjan tärkeyttä ja kynsisairauksien tunnistamista.

Jaa.
Exit mobile version