keskiviikko, 23 lokakuun

Tampereen työväen teatteri ja jääkiekkojoukkue Ilves ovat aloittaneet Suomen oloissa harvinaisen yhteistyön.

Anu Leena Hankaniemi,

Valtteri Kujansuu

Tampereen työväen teatteri (TTT) ja jääkiekkojoukkue Ilves ovat Tampereen tunnetuimpia brändejä. Teatteri ja seura ovat nyt aloittaneet Suomen oloissa harvinaisen yhteistyön.

Tämä on tarkoittanut käytännössä jo sitä, että näyttelijä Miia Selin on pudottanut avauskiekon Ilveksen pelissä ja teatteri on saanut näkyvyyttä Ilveksen kotiotteluissa. Ilves puolestaan kutsuu vieraitaan katsomaan Neiti Marple ja tuijottava katse -esitystä.

TTT järjestää myös Ilvekselle koulutusta, ja osapuolet ottavat oppia molemmilta tapahtumien järjestämisestä.

Teatterin uusi toimitusjohtaja Janne Auvinen kertoo, että jääkiekkoseura ja teatteri aikovat pitää aivomyrskyjä yleisösuhteesta ja tapahtumista.

– Työ on yllättävän samankaltaista, vaikka puhutaan eri asioista.

Työssä paljon samaa

Sekä näyttelijät että jääkiekkoilijat tekevät suoritusta livenä yleisön edessä. Uusintoja ei voi ottaa, vaan tilanteet menevät miten menevät. Sekä urheilu että teatteri herättävät tunteita.

Auvisen mukaan teatteri antaa Ilveksen jääkiekkoilijoille koulutusta siitä, miten suorituksiin valmistaudutaan henkisellä puolella. Yleisöstä saa parhaimmillaan voimaa.

Erojakin löytyy. Teatterissa istutaan paikoillaan yleensä hiljaa.

Auvinen haluaisi tuoda teatteriin samanlaista eläytymistä kuin kiekkokatsomoon.

– Olin katsomassa areenalla jääkiekkofinaalia. Kaksi minuuttia siinä meni, kun huusin ohjeita pelaajille ymmärtämättä mistään mitään, hän kuvaa.

Näyttelijän syntymäpäivät

Auvinen ei usko, että teatterissa huudetaan jatkossa katsomossa TTT:n huivit kaulassa. Silti teatteri voisi ottaa oppia jääkiekkoseuralta siinä, miten saada pitkäaikaisia asiakassuhteita ja kannattajuutta.

Jääkiekkoseurat ja teatterit ovat saman haasteen edessä: miten tavoittaa yhä nuorempia suomalaisia.

Pelaajilla on uskollisia faneja. Näin voisi olla myös näyttelijöillä.

– Näyttelijät ovat yleisölle tärkeitä. Yleisö haluaa tietää heistä muullakin tavalla kuin roolien kautta. Kerromme somessa, jos jollakin näyttelijällä on syntymäpäivä. He inhimillistyvät ja tulevat lähemmäksi yleisöä, Auvinen kuvaa.

Kulttuuri ja urheilu eivät ole Auvisen mukaan vastakkaisia. Samat ihmiset käyvät usein sekä teatterissa että peleissä.

– Kolme miljoonaa ihmistä käy vuosittain suomalaisessa teatterissa. Olisi aika erikoista, jos he eivät kävisi jääkiekkopeleissä.

TTT:n ja Ilveksen yhteistyö ei myöskään poissulje sitä, etteikö teatteri voisi tehdä yhteistyötä muidenkin alueen urheiluseurojen kanssa.

Jaa.
Exit mobile version