Puolustusvoimat haluaa herättää keskustelua jalkaväkimiinoista, koska turvallisuustilanne on muuttunut.
Kristiina Tolkki,
Jesse Mäntysalo
Jalkaväkimiinojen palauttaminen itärajalle jakaa vahvasti mielipiteitä. Yle kysyi kaikilta eduskuntapuolueilta, olisivatko ne valmiita ottamaan jalkaväkimiinat uudelleen käyttöön.
Perussuomalaiset, keskusta, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt vastasivat jalkaväkimiinoille kyllä. Keskusta tahtoo kuitenkin kuunnella ensin, mitä Puolustusvoimat tarvitsee.
Vihreät haluaa pitää tiukasti kiinni jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Vasemmistoliitto ei ole ainakaan vielä valmis sanomaan jalkaväkimiinoille kyllä.
Pääministeripuolue kokoomus toivoo, että ”asiaa selvitetään”. Myös pääoppositiopuolue SDP ”haluaa jatkaa keskustelua”.
Keskustelu jalkaväkimiinoista sai vauhtia lauantaina, kun puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola totesi MTV:n haastattelussa, että Suomen turvallisuustilanne on muuttunut. Jaakkola toivoi keskustelua jalkaväkimiinoista.
Suomi allekirjoitti 2012 Ottawan sopimuksen, joka kieltää jalkaväkimiinojen käytön. Jaakkola vetosi siihen, että Puolustusvoimat ei päätä asiasta, poliitikot päättävät.
Varmaa on, että päättäjät kuuntelevat herkällä korvalla Puolustusvoimia.
Mäkelä: Ei olisi pitänyt luopua
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä muistuttaa, että perussuomalaiset on ollut koko ajan sitä mieltä, että miinoja ei olisi koskaan pitänyt poistaa käytöstä.
– Se oli kansallista turvallisuutta vahingoittava teko ja eduskunnan pitää perua se niin pian kuin mahdollista. Venäjä on naapurimaamme ja käyttäytyy niin kuin käyttäytyy.
Oppositiopuolue keskustan ryhmänjohtaja Antti Kurvinen haluaa kuunnella Puolustusvoimien näkemyksen ennen päätöstä.
– Tämähän ei ole sellainen huutoäänestyskysymys. Me emme halua politisoida tätä kysymystä. Tätä ei ratkaista eduskuntaryhmien puheenjohtajien huutoäänestyksellä.
Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo kannattaa Ottawan sopimuksesta luopumista. Harkimo kertoo kysyneensä Puolustusvoimilta useaan kertaan, mitä on tullut jalkaväkimiinojen tilalle. Hän ei koe saaneensa kysymykseen vastausta.
– Olen puhunut tästä pitkään, jo varmaan kolme vuotta. Ottawan sopimuksesta irtautuminen on ollut Liike Nytin kanta jo monta vuotta.
Kannatusta tulee myös kristillisdemokraateilta. Eduskuntaryhmä puheenjohtaja Peter Östman on Harkimon tapaan toivonut selvitystä, mitä jalkaväkimiinojen tilalle on tullut.
– Tiedämme, että jalkaväkimiinat ovat toimineet hyvänä lisäturvana. Sehän ei ole hyökkäysase, vaan puolustukseen tarkoitettu.
Vihreiden Tynkkynen pitää kiinni sopimuksesta
Oppositiopuolue vihreät ei lähtisi purkamaan Ottawan sopimusta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen muistuttaa, että kyseessä on jo kaksi vuosikymmentä jatkunut prosessi, jonka aikana Suomi on investoinut vastaavaan suorituskykyyn muualla.
– Jalkaväkimiinat aiheuttaa todella paljon kuolemia ympäri maailmaa. Olisi vähän huono viesti maailmalle, jos Suomi lähtisi ainoana irtautumaan tästä sopimuksesta.
Myös vasemmistoliitto on vastaan, ainakin tässä vaiheessa. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen toivoo kuulevansa asiasta muidenkin asiantuntijoiden näkemyksiä, ”ei vain polliittista kilpalaulantaa”.
Pääministeripuolue kokoomus ja suurin oppositiopuolue SDP toivovat tässä vaiheessa avointa keskustelua. Vasta sen jälkeen voi tehdä päätöksiä.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen pitää luontevimpana paikkana keskustelulle valtioneuvoston puolustusselontekoa. Tuppurainen vaatii, että sen yhteydessä toimivaa parlamentaarista seurantaryhmää informoidaan pikaisesti asiasta.
Kokoomus haluaa pohtia ja harkita vielä asiaa tarkkaan. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen painottaa, että keskustelu on tervetullutta, mutta nyt puhutaan niin isoista asioista, että mitään päätöksiä ei kannata tehdä ilman tarkkaa harkintaa.
RKP:sta kerrotaan, että puolue ei ole vielä muodostanut asiaan kantaa – ei suuntaan eikä toiseen.