perjantai, 18 lokakuun

Viisiosainen dokumenttisarja seuraa neljän nuoren sijoittajan vuotta. Seinäjokelainen Harju päätyi sarjaan sosiaalisen median kautta.

Jusa Harju työskentelee Lapuan Sanomissa mediamyyjänä. Hänelle sijoittaminen on vain ”vakava” harrastus. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Elina Viitanen,

Päivi Rautanen

Yle TV2:ssa alkaa tänään Sijoittajat-sarja. Se seuraa neljän nuoren sijoittajan vuotta oman sijoitusintohimonsa parissa.

Yksi sarjaan osallistuneista on seinäjokelainen 33-vuotias neljän lapsen isä Jusa Harju. Hän on kiinnostunut kryptovaluutasta eli eräänlaisesta digitaalisesta rahasta.

Suurin osa kryptovaluutoista perustuu avoimeen lähdekoodiin. Tunnetuin kryptovaluutta on vuonna 2008 tullut Bitcoin.

– Kryptovaluuttapörssit toimivat hyvin samalla tavalla kuin osakepörssit: luodaan tili kryptopörssiin ja sitten ostetaan vaikkapa euroja vastaan haluttua kryptovaluuttaa, Harju selvittää.

Ensimmäisen kerran Harju osti kryptovaluuttoja viisi vuotta sitten noin 10 000 dollarilla. Seuraavana vuonna salkku oli kasvanut yli 30 000 dollariin.

– Silloin otin omat sieltä pois ensimmäisen kerran ja minulle jäi 20 000:n oma pääoma sinne niin sanottua ilmaista rahaa.

Takana oli halu rikastua, mutta ennen kaikkea kiinnostus lähti mielenkiinnosta sijoittamista ja teknologiaa kohtaan.

– Tässä yhdistyy kaksi harrastustani. Kryptovaluutalla pyritään myös ratkaisemaan oikean elämän asioita, kuten kansainvälistä rahansiirtoa. Rahansiirto valtion rajojen yli on kryptovaluutoilla tosi nopeaa.

Harju huomauttaa, että rahan siirtäminen esimerkiksi Suomesta Amerikkaan kestää monta päivää ja maksaa paljon. Harju uskoo, että pankit ottavat kryptovaluuttapohjaiset rahansiirtojärjestelmät käyttöön tulevaisuudessa. Tämä tarkoittaisi sitä, että yksityinen henkilö voisi siirtää pankin kautta rahaa huomattavasti pienemmillä kustannuksilla sekunneissa.

Kryptosijoittaja Jusa Harju lähti mukaan Ylen dokumenttisarjaan

Jusa Harjua haastattelee Päivi Rautanen.

Somesta mukaan sarjaan

Harju löytyi Sijoittajat-ohjelmaan somesta, missä sarjan ohjaaja Tommi Hakko haki kryptovaluuttayhteisössä osanottajia sarjaan. Harjun kaveri bongasi postauksen ja vinkkasi asiasta.

– Mietin muistaakseni pari päivää. Sitten soitin Tommille yhden työpäivän päätteeksi ja ilmoitin haluavani mukaan. Puhuimme siltä seisomalta neljäkymmentäviisi minuuttia, Harju sanoo.

Harjusta oli pelottavaa avata televisiossa omia ajatuksiaan ja sitä, paljonko sijoittamiseen kuluu rahaa.

– Oli jännittävää ja tavallaan lopullistakin antaa itsensä median syötäväksi.

Sarjan alkuvaiheilla Harju otti kymppitonnin kulutusluoton sijoittaakseen kryptovaluuttaan. Hän uskoo, että se kannattaa. Tällä hetkellä Harjun kryptosalkku on noin 70 000 dollarin arvoinen.

Viisiosainen dokumenttisarja on Ylen omaa tuotantoa. Ohjaaja Tommi Hakon mukaan siinä halutaan päästä syvemmälle sijoittamisen tunteeseen ja selvittää, miksi ihminen sijoittaa.

Sijoittajia seurattiin runsaan vuoden ajan.

– Dokumentin kannalta kävi hyvä tuuri, että vuodet 2023 ja 2024 ovat olleet vaiherikkaita. Lopputulos ei ole kuivaa puhetta rahasta. Siinä on draamaa, jännitystä, hyväntuulista huumoria ja syvää puhetta, kuvaa Hakko.

Kryptojen seuraaminen puhelimen näytöltä käy työstä ja valtaa myös vapaa-ajan. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Välillä harrastus käy työstä

Harju on neljän lapsen isä. Hän myöntää, että ajoittain uhkarohkeassakin pelissä on paljon liossa.

– Minä teen sijoittamista todella harkitusti ja lasken koko ajan, mikä on se maksimi, mitä pystyn sijoituksiin laittamaan.

Sijoittaminen vaatii ajoittain paljon henkistä kapasiteettia. Kurssit on tarkistettava illalla viimeiseksi ja aamulla ensimmäiseksi.

– Kuvausten aikana oli parin kuukauden jakso, kun tein pieniä ostoja ja myyntejä päivänkin sisällä. Saatoin tehdä monta kertaa satasten ostoja ja pienellä voitolla sitten myyntejä. Se oli henkisesti raskasta aikaa, koska silloin pitää olla koko ajan kärryillä kursseista.

Sijoittamisesta kiinnostuneille nuorille Harju muistuttaa, että sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteistä työtä. Rikkaaksi ei tulla yhdessä yössä.

Jaa.
Exit mobile version