Nurmijärven kunnassa ja seurakunnassa varaudutaan pitkäaikaiseen tuen tarpeeseen, sillä moni tarvitsee apua vasta viiveellä.
Kymmenet nuoret ovat saaneet tukea Nurmijärvellä tapahtuneen vakavan liikenneonnettomuuden jälkeen.
Neljä 17–19-vuotiasta nuorta kuoli auto-onnettomuudessa Klaukkalassa viikko sitten perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kaksi menehtyneistä oli sisaruksia.
Onnettomuus on järkyttänyt ihmisiä Nurmijärvellä ja laajemmin koko maassa. Nurmijärvellä tukea on tarvittu yhteisönä ja yksilöinä.
– Tapaus on järkyttänyt meitä kaikkia ja alueemme lapset, nuoret ja menehtyneiden läheiset tarvitsevat rauhaa käsitellä tilannetta ja toipua, toteaa kunnan sivistysjohtaja Tiina Hirvonen.
Nurmijärven kunnan nuorisotyön ammattilaiset ovat käyneet kouluissa ja nuorisotiloissa. Nuorten kanssa on keskusteltu sekä tapahtuneesta että muista arkeen liittyvistä asioista. Nuoria kohdataan myös jalkautumalla nuorten suosimiin paikkoihin esimerkiksi kauppoihin.
Nurmijärven kunta on tehnyt yhteistyötä tuen varmistamiseksi. Tukea lapsille ja nuorille ovat antaneet varhaiskasvatus, koulutuspalvelut, muut opetuksen järjestäjät, Nurmijärven seurakunta, Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen toimijat, yhdistykset sekä muun muassa iltapäivätoiminnan palveluntuottajat.
Nurmijärvellä varaudutaan pitkäaikaiseen tuen tarpeeseen, sillä moni tarvitsee apua vasta viiveellä.
– Tärkeintä on ollut, että monenlaista apua on ollut saatavilla eri-ikäisille lapsille ja nuorille mahdollisimman nopeasti. On kuitenkin hyvä muistaa, että tällaisessa tilanteessa apua ei aina haeta heti. Apua tullaan antamaan niin pitkään kuin sille on tarvetta, Hirvonen lupaa.
– Olemme varautuneet tukemaan nurmijärveläisiä ja kuntaa pitkäkestoisesti. Asia nousee esille varmasti lähikuukausina myös rippikouluissa ja isoskoulutuksissa, sanoo kirkkoherra Ari Tuhkanen.
Tukea myös auttajille
Nurmijärven kunnasta ja seurakunnasta kerrotaan, että tukea on järjestetty myös auttajille.
Kunnan työntekijät ovat saaneet tukea ja apua muun muassa työterveyden kautta.
– Tämän kaltainen tapaus saattaa järkyttää monia ihmisiä, joten toivon, ettei kukaan jäisi yksin ajatustensa kanssa, sanoo sivistysjohtaja Hirvonen.
Seurakunnan työntekijöille ja vapaaehtoisille on järjestetty työyhteisöllinen purkutilaisuus viime sunnuntaina järjestetyn suruhartauden jälkeen. Keskustelua työyhteisössä käydään myös yksilötasolla.
– Olen kysynyt suruhartaudessa mukana olleilta työntekijöiltä ja nuoria kohdanneilta yksittäin, miten olet jaksanut. Sen jälkeen on keskusteltu yhdessä, sanoo kirkkoherra Tuhkanen.
Kirkkoherra muistuttaa, että tukea saa myös kaikissa muissa seurakunnissa.
– Yllättävän ja käsittämättömän asian kanssa ei tarvitse kenenkään jäädä yksin. On tärkeä puhua ja purkaa tunteita.