maanantai, 23 syyskuun

Suomen tavoitteena on, että teiden varsille avattaisiin lähivuosina jopa 70 vastaavaa asemaa.

Kolmostien varteen, Janakkalan Linnatuuleen on avattu raskaan liikenteen suurteholatausasema. Kysessä on vasta toinen Suomessa käyttöön otettu, raskaalle liikenteelle varta vasten tarkoitettu latausasema.

Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä asemia olisi Suomessa 70 kappaletta. Taustalla on pyrkimys vähentää liikenteen aiheuttamia päästöjä.

Linnatuulessa latauspisteitä on kaksi, yksi on pohjoiseen ja toinen on etelän suuntaan ajaville. Toistaiseksi asemille mahtuu vain yksi ajoneuvoyhdistelmä kerrallaan lataamaan. Laajennukseen on kuitenkin varaduttu.

Ison rekan lataus kestää noin puoli tuntia

Nesteelle Linnatuuli on ensimmäinen laatuaan. Paikan valintaan vaikutti Nesteen asiakkaiden toiveet, Tampere-Helsinki moottoritie, tontin koko ja sähkön saatavuus.

Näytösluontoisesti keskiviikkona paikalle kurvasi Suomen ensimmäinen täyssähköinen HCT-yhdistelmä, jolla on pituutta 36 metriä ja painoa 70 tonnia.

Ajoneuvoyhdistelmä on DB Schenkerin kuljetuskäytössä Helsingin ja Tampereen välillä.

Ison ajokin lataus kestää noin puoli tuntia jatkuvalla 400 kW teholla.

Latauspisteille tilausta muuallakin

Nesteen liiketoimintajohtaja Panu Kopran mukaan yhtiö sijoitti suurtehoasemaan rahaa yli puoli miljoonaa euroa.

– Jakeluinfraan sijoittavan yrityksen näkökulmasta asiakkaita on vielä valitettavan vähän. Linnatuulen paikka on asiakkaiden kanssa yhdessä valittu joten oletamme, että saamme tälle heti käyttöä ja latauksia.

Uusista kohteistaan Neste ei vielä puhu, mutta sopivia paikkoja katsellaan ensisijaisesti ykköstien (Helsinki-Turku) sekä nelostien (Helsinki – Jyväskylä) varrelta.

Suomen ensimmäinen julkinen raskaan liikenteen käyttöön tarkoitettu suurteholatausasema avattiin Tampereen Viinikassa viime marraskuussa.

Jaa.
Exit mobile version