maanantai, 20 toukokuun

Presidentti Biden on uhannut aseavun osittaisella katkaisemisella, jos Israel hyökkää Rafahiin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo toivovansa, että hän ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pystyvät sopimaan erimielisyytensä.

Netanjahu kertoi näkemyksistään Dr. Phil Primetime -ohjelmassa.

Yhdysvaltain ja Israelin välit kärjistyivät sen jälkeen, kun Biden ilmoitti keskeyttävänsä tykistöammusten ja pommien toimittamisen Israelille, jos maa aloittaa laajan maaoperaation Rafahiin Gazan eteläosissa.

Netanjahu kertoi, kuinka hänellä ja Bidenilla on ollut kautta matkain erimielisyyksiä, joista he kuitenkin ovat kyenneet pääsemään yli.

– Toivon, että pääsemme niistä yli nyt, mutta me [Israel] teemme, mitä meidän on tehtävä suojellaksemme maatamme, sanoi pääministeri.

Yhdysvallat ei hyväksy Gazassa olevien pakkosiirtämisiä

Yhdysvallat vastustaa palestiinalaisten pakkosiirtämistä Gazasta, maan ulkoministeri Antony Blinken sanoo.

Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Blinken puhui Egyptin ulkoministeri Sameh Shoukryn kanssa alueen tilanteesta puhelimessa torstaina. Blinken sanoi egyptiläiskollegalleen, ettei Yhdysvallat edelleenkään tue laajaa sotilasoperaatiota Gazan eteläosassa sijaitsevaan Rafahiin, eikä hyväksy palestiinalaisten pakkosiirtämistä Gazan kaistalta.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA sanoi torstaina, että noin 80 000 ihmistä on paennut Rafahista edeltävien kolmen päivän aikana Israelin aloitettua siellä rajatuksi kuvailemansa operaation.

Israelissa oikeistosiipi on väläytellyt mahdollisuutta, että palestiinalaisia siirrettäisiin pois Gazasta. Ehdotukset ovat saaneet osakseen laajaa vastustusta muun muassa palestiinalaisviranomaisilta ja arabivaltioilta.

Hamas: Pallo on nyt Israelilla

Äärijärjestö Hamas ilmoitti varhain perjantaina, että sen aseleponeuvotteluihin osallistunut valtuukunta oli lähtenyt Kairosta Qatariin.

– Käytännössä miehittäjä (Israel) hylkäsi sovittelijoiden esittämän ehdotuksen ja vastusti ehdotuksen useita keskeisiä asioita, Hamas sanoi muille palestiinalaisryhmittymille lähettämässään viestissä.

– Pallo on siis nyt kokonaan miehittäjän käsissä, ilmoitti Hamas.

Neuvotteluosapuolet lähtivät Kairosta torstaina kahden päivän neuvottelujen jälkeen, kertoi egyptiläismedia. Nyt välittäjinä toimivat Egypti, Qatar ja Yhdysvallat yrittävät tuoda osapuolten näkemykset lähemmäs toisiaan.

Hamas kertoi tiistaina hyväksyvänsä välittäjien tekemän aselepoehdotuksen.

Lähteet: Reuters, AFP

Jaa.
Exit mobile version