perjantai, 22 marraskuun

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pidätysmääräys Israelin pääministeristä Benjamin Netanjahusta tarkoittaa sitä, että hänet tulisi pidättää esimerkiksi Helsinki-Vantaalla.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pidätysmääräys Israelin pääministeristä Benjamin Netanjahusta asettaa hänet samalle viivalle Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja muiden sotarikoksista syytettyjen kanssa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo R. Stewart.

Netanjahusta ja Israelin entisestä puolustusministeristä Yoav Gallantista annettiin pidätysmääräys torstaina. Stewart uskoo, että tämä tulee muuttamaan tapaa, jolla Israelin toiminnasta keskustellaan.

ICC antoi pidätysmääräyksen 8. lokakuuta 2023 ja 20. toukokuuta 2024 välisenä aikana Gazassa tapahtuneista sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, joista tuomioistuin epäilee Netanjahua ja Gallantia.

Yhdysvallat tulee kritisoimaan päätöstä

Euroopan komission varapuheenjohtaja Josep Borrell sanoi torstaina, että ICC:n pidätysmääräyksiä tulee kunnioittaa. Suomi ja muut ICC:n 123 jäsenvaltiota ovat määräyksen myötä velvollisia pidättämään Netanjahun ja luovuttamaan hänet tuomioistuimelle. Stewart uskoo, näin myös tapahtuisi, jos Netanjahu ilmestyisi esimerkiksi Helsinki-Vantaan tai Brysselin lentoasemalle.

– Jos näin ei tapahtuisi, niin sitten voitaisiin saman tien taputella koko tämän kansainvälisen rikostuomioistuimen uskottavuus länsimaissa, Stewart sanoo.

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan Suomi puolustaa kansainvälisen oikeuden perusperiaatteisiin pohjautuvaa järjestelmää, noudattaa kansainvälistä oikeutta ja tukee kansainvälisiä tuomioistuimia.
– ICC:n sopimuspuolivaltioilla on Rooman perussääntöön perustuva yhteistyövelvollisuus tuomioistuimen kanssa. Tämä käsittää myös velvollisuuden pidättää pidätysmääräysten kohteet, mikäli nämä matkustavat sopimuspuolimaihin, Valtonen kommentoi Ylelle sähköpostitse.

ICC on maailmalla nähty lähinnä lännen välineenä jahdata globaalin etelän johtajia.

Israel on saanut suoraa asetukea esimerkiksi Yhdysvalloilta, Saksalta ja Britannialta. Stewart uskoo, että Yhdysvaltojen suunnalta tullaan kuulemaan varsin voimakkaita kannanottoja pidätysmääräyksestä.

– Varsinkin nyt, kun republikaaneilla on enemmistö senaatissa ja edustajainhuoneessa. Lisäksi Donald Trump palaa Valkoiseen taloon.

Tuskin muuttaa Suomen ja Israelin välejä

Suomen ja Israelin välisiä suhteita pidätysmääräys tuskin tulee muuttamaan – ainakaan pitkän aikavälin politiikassa.

– Näkisin ongelman enemmän siinä, että tässä tehdään yhteistyötä sellaisen valtion kanssa, joka ylläpitää laitonta miehitystä ja jonka suhde kansainväliseen lakiin on täysin toinen kuin Suomella, Stewart sanoo.

Suomi on muun muassa ostanut yli miljardilla eurolla aseita ja puolustustarvikkeita Israelilta 2000-luvulla.

Stewart muistuttaa, että Suomi on vuosikymmeniä tukenut sääntöpohjaista maailmanjärjestystä ja kansainvälistä lakia, koska se on pienten valtioiden etu, ja se myös vastaa suomalaisten oikeustajua.

Päivitetty klo 20.15: Lisätty ulkoministeri Valtosen kommentit.

Jaa.
Exit mobile version